Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma György napja van.
A választás léte a tét 2018-ban
2016-07-30 19:10:21
A választás léte a tét 2018-ban

A választás léte a tét 2018-ban

Az LMP által létrehozott alapítvány negyedik alkalommal megszervezett, vasárnapig tartó táborának nyitórendezvényén Hadházy Ákos úgy fogalmazott: 2018-ban kell kormányt váltani, mert 2022-re elfogynak az uniós támogatások. Kifejtette: a 2014 és 2020 között 12 ezer milliárd forintnyi uniós pénzről van szó, amely olyan lehetőséget jelent, ami nem lesz több az ország előtt.

 

Az LMP társelnöke kijelentette: két prioritás létezik, le kell váltani a kormányt 2018-ban és garanciát kell adni a választóknak arra, hogy a korábbiakhoz képest teljesen más kormányzás következik. Ez a két dolog azonban csak együtt működik - mondta, hozzátéve: ez azt is jelenti, hogy most nem a mandátumok elosztásáról kell beszélni.

 

 

Molnár Gyula úgy fogalmazott, hogy 2018-ban nem "egy választás" lesz, hanem "a választás". Szerinte ha a Fidesz marad hatalmon, közjogi és gazdaság értelemben is be fogja fejezni az új, nem demokratikus rendszer felépítését. Úgy vélte, hogy egy ellenzéki kudarc esetén a választók el fogják zavarni a jelenlegi pártokat, és társadalmi mozgalmak indulnak. A szocialista politikus kiemelte: nem hiszi, hogy bármely ellenzéki párt önmagában képes lenne győzni. Az ellenzéki együttműködés részleteiről szólva Molnár Gyula úgy fogalmazott, "nem dolgozik azon, hogy bármilyen helyzetbe hozza a Jobbikot", az általuk kínált alternatíva ugyanis nem vállalható.

 

A korrupcióellenes harc fontosságát hangsúlyozó Hadházy Ákos azt emelte ki, hogy másfél-két évvel a választások előtt sokan a pártok támogatottságát mutató adatokat nézik, holott ezek a számok nem biztos, hogy összeadódnak. Sőt, egy rossz szövetség esetén inkább elveszhetnek a szavazatok. A politikus célként nevezte meg az elbizonytalanodó kormánypárti szavazók elérését.

 

Molnár Gyula ezzel szemben úgy vélekedett, hogy a Fidesz szavazóbázisa két év alatt nem fog 1,5 millió alá esni. "Nekünk az a feladatunk, hogy összerakjunk 1,7-1,8 millió szavazatot" - jelentette ki. Kifejtette: rossz irányba vezet, ha az LMP akar lenni az igazság bajnoka, nem az LMP dönt más pártok hitelességéről. Az MSZP hitelességét a választók döntik el, és azt kell eldöntenie kinek-kinek, hogy eleget vezekeltünk-e. "Nem szagolgatni kell egymást a következő időszakban", hanem arra kell koncentrálni, ami összeköt bennünket - mondta.

 

Az esetleges választási együttműködésről a szocialisták elnöke kijelentette, a 60-65 reális eséllyel bíró egyéni képviselői helyre mindenki nevezze meg a jelöltjét, majd előválasztással döntsenek az ellenzéki pártok az indulóról.

 

Hadházy Ákos ezzel szemben - az LMP tagságára hivatkozva - elutasította az előválasztás lehetőségét, amit viszont Molnár Gyula "bátor, de kicsit öngyilkos" stratégiának nevezett. Szerinte kérdés, hogy adott helyzetben képes lesz-e az LMP változtatni a stratégiáján.

 

(mti/nepszava.hu)

 

További híreink
Neked milyen álmaid irodája?
Rengeteg olyan munkakör van, amelyet különböző méretű irodahelyiségekben kell végezni. Rutintalan irodista azt hihetné, hogy teljesen mindegy minden, a lényeg, hogy leg...
2024-04-17 10:50:40, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Rengeteg olyan munkakör van, amelyet különböző méretű irodahelyiségekben kell végezni. Rutintalan irodista a...
Bővebben >>