Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Ervin napja van.
Abnormális szárazság pusztít szerte Európában
2018-08-16 11:06:56
Abnormális szárazság pusztít szerte Európában

Abnormális szárazság pusztít szerte Európában

A dán Jülland-félszigeten teljesen kiégett, sárga a szántóföld. A kis patakokban alig csordogál a víz, elvétve látni csak zöld mezőt. A nagy szárazság miatt nem fejlődnek megfelelően a takarmánynövények, a szokásosnál jóval korábban takarítják be a rossz termést. Több évtizede nem volt ilyen meleg és száraz nyár Dániában.

 

Francia és brit kutatók egy új előrejelzési rendszert elemezve arra a következtetésre jutottak, hogy a szokatlanul meleg időjárás folytatódni fog a következő öt évben. Az új módszer az üvegházhatás mellett figyelembe veszi a gázkibocsátást és az időjárás természetes változékonyságát is. Ennek alapján a szélsőséges hőingadozások és trópusi viharok kockázata is megnő.

 

Izland legészakibb részén, jóval az északi sarkkörön túl bálákban áll a takarmány. Itt még elegendő csapadék volt a bőséges terméshez. Az itteni gazdák a következő három hónapban 35 ezer tonna szénát adnak el a norvég gazdálkodóknak. Európa egyik legcsapadékosabb országában, Norvégiában olyan száraz az idei nyár, hogy a takarmányhiány miatt alig van mivel etetni az állatokat.

 

Németországban a gazdákat aggasztja, hogy a jövő évi termés is veszélyben van. Ugyanis legkésőbb augusztus 25-ig el kell vetni az őszi gabonanövényeket, de a teljesen száraz talajban nem maradnak meg a vetőmagok.

 

A déli féltekén, Ausztráliában most tél van, de itt is rendkívüli a szárazság. Egy gazda állatai nem találnak megfelelő mennyiségű élelmet a legelőkön, ezért őket is takarmányozni kell. Így is drasztikusan csökkent az állomány, ha nem esik az eső a következő hónapokban, akkor a hétszáz jószágából álló nyáj teljesen odaveszhet.

További híreink
Neked milyen álmaid irodája?
Rengeteg olyan munkakör van, amelyet különböző méretű irodahelyiségekben kell végezni. Rutintalan irodista azt hihetné, hogy teljesen mindegy minden, a lényeg, hogy leg...
2024-04-17 10:50:40, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Manapság nincs olyan ember, akit ne érintene a stressz valamilyen szinten, abban viszont nagy különbségek mu...
Bővebben >>