Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Márk napja van.
Áder János viszi az érsek csontjait Angliába
2016-01-31 21:20:06
Áder János viszi az érsek csontjait Angliába

Áder János viszi az érsek csontjait Angliába

Mint ismeretes Thomas Becketet a Canterbury katedrális oltáránál ölték meg 1170. december 29-én, mialatt a vecsernyét énekelték a templomban. A gyilkosság hajdanvolt barátjával, II. Henrikkel folytatott hosszú küzdelmének véres, befejező csúcspontja volt.

 

Később egy igen díszes ereklyetartót készítettek Canterbury városában, amely az angliai zarándoklat legfontosabb központjává vált. A Beckethez köthető relikviákat szétosztották más európai templomokba, amikor szentté avatták.

 

Az esztergomi bazilikában őrzött Becket-csontdarabka állítólag Becket karjából származik, s úgy menekült meg az angliai reformáció megsemmisítésétől, hogy a maradványait tartalmazó ereklyetartó elfelejtődött a szentek tiszteletének gyakorlásában, mivel azt bálványimádásnak és katolikusnak bélyegezték meg. /.../

 

Nem tagadható, hogy az Anglikán Egyház sokat tett annak érdekében, hogy Thomas Becket neve feledésbe merüljön. VIII. Henrik maga gondoskodott arról, hogy kikerüljön az egyházi kalendáriumból, és támogatta azt a kampányt, melynek célja volt Becketet úgy lefesteni, aki nem Krisztus iránti hűsége, hanem politikai árulása miatt fizetett az életével. Nem mártír, hanem áruló – ezt akarta elhitetni.

 

Ezen a képen kíván változtatni a tavaszi zarándoklat, a számos – anglikán és római katolikus – templomban tartandó mise, s az a rendezvénysorozat, melyen részt vesz Áder János, Magyarország köztársasági elnöke is, aki magával viszi Thomas Becket földi maradványának Esztergomban őrzött darabkáját. 800 év után tér haza.

 

(Markó Beáta – angolosan.hu)

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
Bővebben >>