Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Hella napja van.
Áder János viszi az érsek csontjait Angliába
2016-01-31 21:20:06
Áder János viszi az érsek csontjait Angliába

Áder János viszi az érsek csontjait Angliába

Mint ismeretes Thomas Becketet a Canterbury katedrális oltáránál ölték meg 1170. december 29-én, mialatt a vecsernyét énekelték a templomban. A gyilkosság hajdanvolt barátjával, II. Henrikkel folytatott hosszú küzdelmének véres, befejező csúcspontja volt.

 

Később egy igen díszes ereklyetartót készítettek Canterbury városában, amely az angliai zarándoklat legfontosabb központjává vált. A Beckethez köthető relikviákat szétosztották más európai templomokba, amikor szentté avatták.

 

Az esztergomi bazilikában őrzött Becket-csontdarabka állítólag Becket karjából származik, s úgy menekült meg az angliai reformáció megsemmisítésétől, hogy a maradványait tartalmazó ereklyetartó elfelejtődött a szentek tiszteletének gyakorlásában, mivel azt bálványimádásnak és katolikusnak bélyegezték meg. /.../

 

Nem tagadható, hogy az Anglikán Egyház sokat tett annak érdekében, hogy Thomas Becket neve feledésbe merüljön. VIII. Henrik maga gondoskodott arról, hogy kikerüljön az egyházi kalendáriumból, és támogatta azt a kampányt, melynek célja volt Becketet úgy lefesteni, aki nem Krisztus iránti hűsége, hanem politikai árulása miatt fizetett az életével. Nem mártír, hanem áruló – ezt akarta elhitetni.

 

Ezen a képen kíván változtatni a tavaszi zarándoklat, a számos – anglikán és római katolikus – templomban tartandó mise, s az a rendezvénysorozat, melyen részt vesz Áder János, Magyarország köztársasági elnöke is, aki magával viszi Thomas Becket földi maradványának Esztergomban őrzött darabkáját. 800 év után tér haza.

 

(Markó Beáta – angolosan.hu)

További híreink
Mutatjuk, milyen idő lesz a hétvégén
Nyárias melegre, de esőre is számítani kell a hétvégén.
2016-05-26 20:26:33, Hírek, Aktuális Bővebben
Polgármesteri beszámoló májusról
A képviselő-testület május 19-i ülésének összefoglalóját közöljük.
2016-05-26 19:31:02, Hírek, Aktuális Bővebben
Ma 10 éves az őszödi beszéd
Az eseményről Gyurcsány Ferenc egy sajátos hangulatú önelemző videóval emlékezik, a sajtó ennek elemzésével. Bárhonnan is nézzük, a beszéd fordulópont volt az ország tört...
2016-05-26 16:40:52, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A bajai rendőrök elfogtak három férfit, akik a megalapozott gyanú szerint tizenkét illegális bevándorlót akart...
Bővebben >>