Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Adj király katonát – de legalább önkormányzati lakást a budai várba
2016-11-22 18:00:16
Adj király katonát – de legalább önkormányzati lakást a budai várba

Adj király katonát – de legalább önkormányzati lakást a budai várba

„Adj király katonát! - Nem adok, szakíts, ha bírsz!” – szól a régi játék. V. Naszályi Márta, a Párbeszéd politikusa, az I. kerület önkormányzati képviselője összegzi azt a körülményt, amelyben lehetővé vált, hogy Nagy Gábor Tamás, a Budavári önkormányzat polgármestere egy műemlékházban jóval a piaci ár alatt bérelhet lakást, noha van már neki egy, a szomszédos XI. kerületben is.

 

„A Ruszwurm Cukrászda ügye, a TEK ajtórátörése a Jamie Olivér vendéglő feletti lakóra és a helyi polgármester áron aluli lakásbérlése mind abba az irányba mutatnak, hogy a Várnegyedben hatalmi játszmák zajlanak, az intézkedések egyedi jellegűek és a kerületben a lakás- és helyiség-gazdálkodási szabályzatban nincsenek lefektetve a bérbe, illetve eladásra vonatkozó kritériumok” – jelenti ki határozottan a képviselő.

 

 

Egy önkormányzatnak tisztáznia kellene, hogy mi a célja a tulajdonában lévő lakásokkal és üzlethelyiségekkel. V. Naszályi Márta szerint az I. kerületben azonban ez se leírva, se kimondva nincsen, így a rendeleteket és az egyedi döntéseket nem tudjuk mihez mérni, igazából a kerület vezetőinek pillanatnyi határozatai érvényesülnek.

 

A közérdeket szolgáló legitim célok helyett: bevételszerzés, gazdaságélénkítés, a helyiségek értékének megőrzése, munkahelyteremtés helyett egy klientúra rendszer kiépítése és a kerületi vállalkozók pórázon tartása történik. Az egy kézben összefutó, átláthatatlan döntési mechanizmus miatt mindez a korrupció melegágya is.

 

„A piacinak mondott lakásbérbeadások valójában nem piaci folyamatban dőlnek el. Nincsenek olyan szabályozók, hogy a műemléklakások bérbeadása, valóban a köz érdekét szolgálja. Például a felújítás költségét beszámítva valósuljon meg a szerződés, és ne egyszeri beavatkozás után még évtizedekig lehessen nyomott áron ilyenekben lakni. Végül a Budai Vár egy elit kormányzati zárvány lesz, nem pedig életteli városnegyed. A kerület jelenlegi vezetése a kormányzat itteni szálláscsinálója”– írja V. Naszályi Márta.

 

Kertész Z István

További híreink
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szórakoztató központot ígér a budapestieknek – és még közpénz s...
2024-04-18 17:49:40, Hírek, Aktuális2 Bővebben
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sa...
Bővebben >>