Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gedeon napja van.
Akár katonai puccs is megtörténhet az átláthatatlanság miatt – véli Demeter Márta
2018-12-21 15:08:59
Akár katonai puccs is megtörténhet az átláthatatlanság miatt – véli Demeter Márta

Akár katonai puccs is megtörténhet az átláthatatlanság miatt – véli Demeter Márta

A honvédelmi miniszter törvénytelenül, egy rendeletben próbálja ellehetetleníteni az országgyűlési képviselőknek a hadsereg működésével kapcsolatos tájékozódási és ellenőrzési jogát. Ezért utólagos normakontrollt kezdeményez az Alkotmánybíróságnál.

 

Az országgyűlési képviselő azt nehezményezi, hogy a minisztériumi rendelettel a technikainak álcázott jogkorlátozás kiüresítené az országgyűlési képviselők tájékozódási lehetőségét a honvédelmi szervezetek vonatkozásában, és a jövőben a miniszter és a vezérkari főnök kényétől-kedvétől tenné függővé, mire kapnának választ a magyar nép választott képviselői. A többi ellenzéki képviselőt is arra szólítja fel, hogy szintén tiltakozzanak és csatlakozzanak az alkotmánybírósági normakontroll kéréséhez.

 

 

Demeter Márta közleményben hívta fel a figyelmet egy lehetséges katonai puccsra is:

 

„Az elmúlt hónapokban két esetben tagadták meg törvénytelenül a tájékoztatást a számomra. Mindkét estben pert indítottunk. Attól, hogy a képviselőket eltiltják a Honvédség szervezeteinél történő tájékoztatástól, még nem lesz jobb a helyzet az alakulatoknál, sőt!

 

Világos a tendencia, előbb a Honvédség szervezeti átalakításával lehetetlenítik el a civil kontrollt az egy hete elfogadott törvénnyel, most pedig a parlamenti ellenőrzés alól is kivonják a hadsereget. Az alkotmányos és politikai aggályok mellett az emberek számára két szempontból hordozhat veszélyt az, ha nincs hatékony ellenőrzési lehetőség a katonai vezetők fölött. Egyrészt a kontroll hiányában ’önjáróvá’ válhat a hadsereg, ami a legszélsőségesebb esetben odáig is elvezethet, hogy a hadsereg nem hajtja végre a nép által választott képviselők és az alkotmányos szereplők által hozott döntéseket.

 

De ugyanilyen veszélyt jelenthet az is, ha a parlamenti kontroll alól kivont hadsereggel a mindenkori kormány a saját politikai szempontjai szerint, elszámolás nélkül rendelkezhet. Könnyen belátható, hogy bármelyik forgatókönyv komoly belső válsághoz és a magyar emberek biztonságának jelentős sérelméhez vezethet, aminek még az esélyét sem szabadna megengedni” – áll Demeter Márta közleményében.

 

Kertész Z István

További híreink
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Tegyük tisztába a fogalmakat!
Ma már a legtöbb cégnek szüksége van weboldalra vagy az internetes kereskedéshez webáruházra, és ennek kapcsán kerülnek előtérbe a domain és a tárhely fogalmak, amelyekrő...
2024-03-14 17:32:38, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Végre itt a tavasz, úgyhogy ideje a szekrény mélyére száműzni a télikabátot a sapkával, sállal és kesztyűvel e...
Bővebben >>