Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Emma napja van.
Akikbe belecsapott a villám
2014-10-09 13:04:57
Akikbe belecsapott a villám

Akikbe belecsapott a villám

Roy Cleveland, a virginiai Shenandoah Nemzeti Park egyik vadőrébe 1942 és 1977 között hétszer csapott bele a villám és ő valamennyi balesetet túlélte. Bár története egyedülálló, a villám sújtotta áldozatok mintegy 90%-a életben marad. 
 
Egy statisztika szerint az elmúlt 30 év alatt 51 embert sújtott halálra a villám az Egyesült Államokban, több mint 500 azonban túlélte Zeusz nyilait. Belegondolva, hogy egy átlagos villám 500 megajoule energiát hordoz - amivel azonnal fel lehetne forralni 250 liter vizet, ez meglehetősen hihetetlenül hangzik.
 
Egy villámcsapás hatása azonban egész más, mint például egy villanyszerelőt érő nagyfeszültségű áramütés. A szerelő ugyanis, ha megragad véletlenül egy szigeteletlen kábelt, az áramütés hatására képtelen elengedni  azt, így a villamos energiának elegendő ideje van átjárni szervezetét és végzetesen károsítani belső szerveit. Az ennél nagyságrendekkel erősebb villám azonban kevesebb mint félmilliomod másodperc alatt végigszalad a testen, így gyakran nem is okoz belső sérülést, csupán a bőrt perzseli meg. Hatásai azonban még így sem bagatellizálhatók el.
 
Bár rengeteg tudós szentelte karrierjét a villámok fizikája tanulmányozásának, csak néhány orvos foglalkozik azzal, hogyan hat a villámcsapás az emberi szervezetre. Az esetek száma ugyanis túlságosan alacsony ahhoz, semhogy egy önálló tudományág kifejlődhetett volna. Így, bár sokszor életre szóló traumáról van szó, a kezelés egyelőre kimerül az égési sérülések gyógyításában.


A villámcsapások utóhatása igen változatos. Egyesek átmenetileg megvakulhatnak vagy megsüketülhetnek, mások egy letaglózó erejű hatásra panaszkodnak, fémes ízt éreznek. A villámcsapás okozta sebek különös, barnás rózsaszín hennafestményekre emlékeztetnek. Ezek a különös, villám vagy faág alakú forradások jelzik a villamos energia útját a testben, amely a hajszálerekből a bőr felszíni rétegeibe csapta ki a vérsejteket. Gyakoriak a közvetve okozott sérülések is - például a hő hatására megolvadt fémékszerek, csatok, műanyag- kiegészítők, gombok, nylonharisnyák beleégnek a bőrbe. 
 
Sokszor a személyiség is megváltozik. Az okkult irodalom által emlegetett esetek, amikor is egy átlagos földi halandó egy villámcsapást követően természetfeletti képességekre tesz szert - például a jövőbe lát, olvas mások gondolataiban, bámulatos gyorsasággal tanul, fáradhatatlan szeretővé válik - viszonylag ritkák. A krónikus kimerültség, memória- és viselkedésbeli zavarok sokkal általánosabb utóhatásai az istennyilával való találkozásnak.
 
kiss
 
További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Színes Bővebben
Lehetséges általános közérzet-javulás egy táplálékkiegészítőtől?
A tudományos hírek időről időre felkapnak egy-egy hatóanyagot vagy terméket, számos pozitívummal kecsegtetve bennünket, amennyiben rendszeres fogyasztóivá válunk. Ám soks...
2024-04-19 08:47:57, Hírek, Színes Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek m...
Bővebben >>