Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Zsanett napja van.
Alkalmazhatatlan a dolgozó utasoknak az állandósított szombati menetrend
2020-04-01 20:09:08
Alkalmazhatatlan a dolgozó utasoknak az állandósított szombati menetrend

Alkalmazhatatlan a dolgozó utasoknak az állandósított szombati menetrend

A koronavírus-járvány miatt töredékére esett vissza a tömegközlekedést igénybe vevők száma, azonban Budapesten nem megoldás a munkanapokra a szombati menetrend bevezetése. A mától életbelépő menetrendben a BKK néhány vonalon a szombatihoz képest sűrűbben indítja a járatokat, de egészében véve nagyon nem felel meg ez azoknak a dolgozóknak, akik még bejárnak a munkahelyeikre.

 

A szombati menetrend tulajdonsága, hogy nem számol a hajnali, korareggeli utazási igényekkel és délután sincs benne sűrített időszak. Ugyanakkor a jelenlegi helyzetben, több kihasználatlan útvonalon még késő este is 10-20 perces járatgyakoriságot nyújt a szolgáltató. A most is utazók döntő többsége ezért azt szeretné, hogy az egyébként indokolt járatcsökkentéseket úgy alakítsák, hogy sokkal jobban figyelembe vegyék a valós igényeket, elsősorban a munkába járók érdekeit.

 

Szakemberek egy jelentős része is egyetért abban, hogy a szombati menetrend – kis változtatással való, de lényegében egy az egyben átvétele a munkanapokra nagy hiba volt. Azt is megtudtuk, hogy egy teljesen átdolgozott menetrend jelentős erőfeszítésébe került volna a BKK-nak, ezért a már meglévő menetrendi struktúrákból választottak.

 

Csakhogy a jelenlegi helyzetre egyik, már korábban is meglévő közlekedési rend sem alkalmas, egyrészt nagyon nem veszi figyelembe a napjainkra előállt helyzetet, másrészt bizonyos mértékig még úgy is pazarló, hogy a szolgáltató mindenképpen szeretné elkerülni, hogy az utasok túl közel legyenek egymáshoz. Mivel szombat kora reggel néhány járat normál esetben egyáltalán nem közlekedik, így azok nagy részét leállították, miközben munkába meg mennének ezekről a szakaszokról is emberek.

 

Beszéltünk olyan buszra várakozóval, aki például azért indul el még az egyébként megszokottnál is jóval korábban, hogy elvigye az ételt két, nem együtt lakó idős emberhez és utána utazna tovább a munkába.

 

Legalább másfél hónapja tudni lehetett, hogy világjárvány közeleg Magyarország felé. Azonban legkésőbb március 11-én, a veszélyhelyzet kihirdetésekor a BKK vezérkarának is meg kellett volna értenie, hogy jelentős változások állhatnak be az utas-igényekben. Ehhez képest érdemi intézkedésre eddig nem került sor, legalábbis olyanra, amelyik egy átstrukturált, a lehetőségekkel lépést tartó menetrendi kínálat kidolgozását jelentette volna. Természetesen tudjuk, hogy egy teljesen új menetrend óriási munka, sőt a tájékoztatótáblák információinak lecserélése rövid idő alatt is keményen igénybe venné a BKK kapacitását. Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy a szinte teljesen üresen közlekedő járművek egy részének kivonása – jelentősen csökkenthetné a költségeket – ha az ésszerűen történne. Bár a napközbeni vagy késő esti még ritkább közlekedés járhat kényelmetlenséggel, de óriási pazarlás ezt nem meglépni!

 

Kertész Z István

További híreink
Hiába nyitnak a vendéglátóhelyek, ha nem lesz friss levegő a beltérben
Betiltotta a ventilátorokat és a belső levegőt keringtető klímák használatát a vendéglátásban a kormány – hívja fel a figyelmet a VGF&HKL szaklap.
2020-05-28 11:48:50, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Meghalt Roger Moore
89 éves korában elhunyt Roger Moore, írja a Hollywood Reporter. Halálát a család jelentette be a brit színész Twitter-profilján.
2020-05-27 13:06:33, Hírek, Aktuális2 Bővebben
A neonáci párt kivégeztetné a Deák téri gyilkosság elkövetőjét
A Mi Hazánk Mozgalom a halálbüntetés visszaállítását követeli annak érdekében, hogy ki lehessen végezni a Deák téri kettős gyilkosság elkövetőjét - jelentette ki a párt e...
2020-05-26 20:27:16, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A kormány mai döntése szerint 27 év óta először telik el úgy nyár, hogy nem lesz Sziget Fesztivál, mint ahogy ...
Bővebben >>