Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Márk napja van.
Árut pakolnak a rokkantak egy hűtőházban Budaörsön
2013-05-12 11:31:24
Árut pakolnak a rokkantak egy hűtőházban Budaörsön

Árut pakolnak a rokkantak egy hűtőházban Budaörsön

Háromhavonta váltják rokkant alkalmazottaikat a magyarországi cégek, miközben felveszik az uniós pénzeket rokkantak foglakoztatásáért. Súlyosabb gond, hogy hűtőházban árupakolásra használják őket, mínusz 20 fokban dolgoznak. Papíron 6 óra a munkaidejük, de aki nem dolgozza le a 8 órát, azt kirúgják. Szalai Józseffel, a Rokkant Számkivetettek Társasága (ROSTA) szervezőjével Bánhidi Emese beszélgetett.

 

- Új rokkant mozgalom szerveződik, aminek most alakulnak ki a testületi és egyéb formái. Már szerkesztik az SZMSZ-t. Hol tartanak most?

- A Híd a Demokráciáért Egyesület segítségével végezzük a testületi formává válás teendőit.  Célunk a rokkantjogok visszaállítása, ezenkívül a rokkantak érdekképviselete. Tervezzük a ROSTA2 percsoport létrehozását, mert nagy az érdeklődés ez irányban. És meg akarjuk szervezni a rokkantak közvetlen érdekvédelmét aktuális kérdésekben. Ez annyit jelentene, hogy lényegében jogi segítséget, tanácsot adni, elkészíteni beadványokat a különböző felülvizsgálatokra, hogy az szakszerű legyen, sőt olyan elképzelések is vannak, hogy betegkísérő szolgálatot szerveznénk, ami annyit jelente, hogy a rokkantakkal egy szakképzett kísérő menne felülvizsgálatra, aki ellenőrizné az ott történtek  jogi helyességét vagy helytelenségét.


- Gyakorlatilag konkrét, kézzelfogható, gyakorlati segítséget kell adni a rokkantaknak.

- Szeretnénk gyűjteni a különböző perek segítésére vagy alkalmi segítségére. Távolabbi tervünk, hogy valamiféle betegtakarék-pénztárt létrehoznánk, ahol kilátástalan élethelyzetben lévő embereket tudnánk valamilyen módon segíteni. Rengetegen vannak például a rokkantellátáson kívül helyezve, akik valójában rokkantak, de úgy ítélték meg a bizottságnál, hogy most már mehetnek dolgozni, és miután rehabilitációs munkahelyek nem keletkeztek, illetve összesen 7000 keletkezett a kívánatos 100 ezer helyett, amire az Európai Uniós pénzeket maradéktalanul felhasználták, így aztán, aki kikerül a rokkantellátásból, azoknak nagy része minden ellátás nélkül marad.


- A kikerültek száma eléri a 100 ezres nagyságrendet?

- Ezt én nem tudom pontosan megmondani. Aki 40 százaléknál alacsonyabb rokkantsági fokozatba kerül, az egyszerűen olyan minősítést kap, hogy munkaképes. Ez magyarul annyit jelent, hogy csak a nyílt munkaerőpiacon tud elhelyezkedni. Ő még rehabilitációs munkahelyen sem alkalmazható. Kikerül az ellátórendszerből. (Akiknél az egészségkárosodás mértéke nem éri el a 40%-ot, azok nem számítanak megváltozott munaképességűnek. Se ellátás, se támogatás a munkahely keresésében nem jár nekik - a szerk.)


- Visszadobják őket a munkaerőpiacra?

- Igen, visszadobják őket a munkaerőpiacra, ami egyébként az egészségesek számára sem működik. Ki fog olyan embert fölvenni dolgozni, aki hetente kétszer orvosi felülvizsgálatra jár, hetente egyszer olyan állapotban van, hogy nem tud fölkelni az ágyból, mert éppen olyan napja van. Ilyen embert ki fog fölvenni dolgozni, amikor az egészségeseknek sincs munkájuk? Az EU-tól 29,5 milliárd forintot kapott Magyarország a rokkantak foglalkoztatási rehabilitációjára. Úgy tudni, ezt a pénzt a mai napig nem fordították munkahelyteremtésre. Ha mégis fölvesznek rokkantakat dolgozni, akkor is 3 hónap után kirúgják őket. Aztán újabbakat vesznek föl, és azokat is 3 hónap után kirúgják. Lényeg az, hogy megkapják a fejpénzt. Ha fölvesz egy cég egy regisztrált rokkantat, akkor  kap utána az uniótól pénzt, és miután a dolog célja az, hogy ezt a pénzt felvegye, 3 hónapig dolgoztatják, majd kirúgják és újabbakat vesznek föl. Tudomásomra jutott egy budaörsi cég, amelyik bejelentkezett erre a rokkant rehabilitációs munkahely címre, ahol konkrétan hűtőházban árupakolásra használják a rokkantakat, mínusz 20 fokban dolgoznak, papíron 6 óra a munkaidejük, de megmondták, hogy aki nem dolgozza le a 8 órát, az ki van rúgva. Ilyen anomáliák vannak, ezekkel szemben föl kell venni a harcot, ez tarthatatlan és elfogadhatatlan.


- Mit tudnak tenni ellenük?

- Igazából mi semmit nem tudunk tenni, csak a nyilvánosság. Mi jeleztük most az EU felé ezt a dolgot, több EP-képviselővel tárgyaltam ezügyben, ők jegyezték és mondták, hogy lesz  majd külön egy rokkantakkal foglalkozó ülésszak, amire meg fognak hívni. A közeljövőben május 21-én részt veszek az Országgyűlés Rehabilitációs Albizottságának ülésén. Erre az ülésre dr. Szél Bernadettől (LMP) kaptam meghívást, melyen várhatóan dr. Székely Ildikó is ott lesz, aki a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal Főosztályvezetője.


- Az a lényeg, hogy nem szabad csöndben maradni, és belenyugodni ebbe a helyzetbe.

- Itt van még az 1095 nap kérdése is! Akinek az utolsó öt éven belül nincs meg az 1095 nap biztosítási jogviszonya, az sajnos semmilyen pénzbeli ellátásra nem jogosult, bármennyire beteg. Még ha 99%-os az egészségkárosodása, akkor sem! Az érintettek a biztosítási jogviszony megszűnését követő 45 napig juthatnak passzív jogon TAJ kártyához.  Ezt követően szociális rászorultsági alapon a település önkormányzatának szociális osztályán lehet igényelni TAJ kártyát.  Gyakorlatilag ezeket az embereket halálra ítélik.


 

Utoljára frissítve: 2013-05-13 21:02:03

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>