Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Márk napja van.
Asszony, zsellér égve jó?
2014-07-24 08:28:33
Asszony, zsellér égve jó?

Asszony, zsellér égve jó?

A hétvégén a Csongrád megyei Baks településről szállították egy szomszédos megye kertészetére azt az 50 nőt idénymunkát végezni, akiket hétfőn égési sérülésekkel, iszonyatos fájdalmak közepette vittek kórházba.

 

A sérülteket az SZTE SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján látták el, ahol a halálfélelemben érkező nőket a személyzet védőruhában várta. A sérült nők a testükön először fájdalmas vörös foltokat, majd hólyagokat észleltek, melyek elmondásaik szerint azután keletkeztek, hogy hétvégén a tűző napsütésben 9 órán át, 500 forintos óradíjért kézzel zellert gyomláltak. Az egyik sérült szerint a roncsoló hatásnak kitett bőrfelületen keletkezett hólyagokat az orvosok vágással eltávolították, majd a sérüléseket dokumentálták.

 

A kórház megerősítette, hogy sok beteget kezelnek fitofotodermatitisszel, mely megbetegedést a bőr egyes napsugárzásnak kitett részeinek egyes növényekkel való érintkezése okozza.

 

 

A kórházba került - többségében roma - nők segítségért az „Elszalasztott 1000 év" Csongrád Megyei Független Cigány Érdekvédelmi Szervezet Közhasznú Egyesülethez és delmagyar.hu-hoz fordultak. A lapnak Nagy Mihály, az egyesület elnöke úgy nyilatkozott, hogy szerinte az esetért a vállalkozó a felelős, hiszen tájékoztatnia kellett volna a munkásokat, hogy védőfelszerelésben menjenek dolgozni. Hozzátette, tudomása szerint Jász-Nagykun-Szolnok megyében is még 100 beteget kezelnek hasonló tünettel.

 

Az eset kapcsán megkérdeztük Dr. Donáth Ferenc főorvost, aki a képeket látva elmondta, hogy bár a fotókról fitokomponens jelenléte egyértelműen nem állapítható meg, de a képeken bizonyosan égési sérülések láthatók. Emberileg hozzátette, hogy az asszonyok hétvégi iszonyú napfényen való, kínok közötti dolgoztatását barbarizmusnak tartja.

 

VéDé

-forrás, fotók: delmagyar.hu

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik,...
Bővebben >>