Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
Az alkáli elemek
2019-07-21 11:28:10
Az alkáli elemek

Az alkáli elemek

Felhasználási lehetőségek

 

Kisebb elektronikai eszközök áramforrásaiként tökéletesek, legtöbben a távirányítókkal összekapcsolva ismerhetjük. De akár nagyobb áramfelvételű eszközök, például vakuk és fényképezőgépek táplálására is tökéletesen alkalmasak. Az alkáli elemek bármilyen eszközben használhatóak, amelyek üzemeltetéséhez elem szükséges. Működésüket tekintve semmilyen negatívumot sem tudunk felmutatni.

 

Az alkáli elemekkel azért óvatosan kell bánni, mert hajlamosak kifolyni. Ez a kockázat nem a működés közben jellemző. Ez konkrétan akkor fordul elő, ha az eszköz, amelyben az alkáli elem van, tartósan használaton kívül van. Ezért tesszük azt is, hogy az elemeket az eszközökből kivesszük, amennyiben azt hosszú ideig nem fogjuk használni.

 

Általános felépítése és tulajdonságai

 

Az elem háza a vegyi anyagok tárolásától függő fém bevonat, és pozitív gyűjtő pólusként szolgál. Az elem pozitív csúcsa egy finoman kidomborított rész, az elem pozitív végét jelöli. Az elem külső műanyag borítása tartalmazza az elem adatait és a dekoratív nyomtatot, és természetesen a gyártó nevét is olvashatjuk rajta.

 

Az alkáli elemek ugyanúgy megtalálhatóak az összes elem típusban és méretválasztékban, mint az összes többi társa. Kapacitásra jellemzően nagyobbak, mint mondjuk a szén-cink elemek. Belső ellenállásuk nagyon nagy, ezért azonban nem alkalmasak túl magas feszültség hordozására. A magas belső ellenállásuk azt is eredményezi, hogy terhelés alatt a teljesítményük leesik. Ezért a nagyobb teljesítményt megkövetelő eszközök esetében ideális más elemtípust választanunk.

 

Egyéb elemtípusok

 

A mai korunk világában eltérő elem típusok dominálnak. Legjellemzőbbek ezek közül az utántölthető elemek csoportja. Ezeket a kiviteleket beépített akkumulátoruknak köszönhetően többször is használhatjuk. Az elem lemerülése esetén nincs más dolgunk, mint az, hogy az ahhoz kialakított töltőben elhelyezzük. Konnektorba csatlakoztatjuk, ahol az elemeink újból energiával telnek meg, amellyel ismét működtetheti számunkra ugyanazt az eszközt, vagy esetleg másikat is, amelyikbe illik.

 

Egyes eszközök működtetéséhez akár négy vagy hat darab elemre is szükség lehet. Jellemző ez a játékokra. Ennyi elem egy időben történő lemerülése esetén elég nehéz újra hadra kész állapotba hozni őket. Pedig játszani kell. Az ilyen eszközök használatához ideális lehet az olcsóbb alkáli elemek használata is. Az alkáli elemek megfizethetősége miatt érdemes ezekből az elemekből otthonunkban párat tartani azért, hogy ha valami feladja a szolgálatot, az alkáli elem kihúzzon minket a bajból.

 

(x)

További híreink
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.
2024-03-29 02:07:00, Hírek, Színes Bővebben
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Színes Bővebben
Mi alapján válassz pénztárgépet egyéni vállalkozóként?
Vállalkozóként tudod, hogy neked kell döntéseket hoznod – ezzel nincs is baj, amikor a szakmádról, a vállalkozást érintő termékről, szolgáltatásról van szó. De egy pénztá...
2024-03-27 11:42:55, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az esküvő kapcsán a vőlegény öltözékéről nem beszélünk eleget. Pedig a menyasszony mellett a vőlegény az esemé...
Bővebben >>