Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gedeon napja van.
Az ebola túlélői
2014-08-06 16:11:25
Az ebola túlélői

Az ebola túlélői

Bár elvileg halálos kór, akad néhány beteg, akik túlélik az ebolát. Hogy hogyan, még nem tudni pontosan: a kutatók szerint több tényező szerencsés szerencsés találkozásán múlik, így egyelőre az ellenszer is várat magára.
 
Pedig ha valamikor, most nagyon jól jönne egy tudományos áttörés. Hiszen a betegség felfedezése óta a jelenlegi - Guineán, Sierra Leonén, Libérián végigsöprő - ebola-járvány bizonyult a legpusztítóbbnak. A WHO adatai szerint mindeddig 1603-an betegedtek meg és 887 halálos áldozatot követelt.
 
"Fertőzés esetén az ebola-vírus legyengíti majd felfalja a szervezet immunsejtjeit. Elsődleges célpontjai a védekezésben kulcsszerepet játszó CD4 és CD8 T limfocták" - magyarázza Derek Gatherer az Egyesült Királyság-beli Lancaster University  bioinformatikusa. "Azonban ha valakinek a szervezete képes ellenállni az első támadási hullámnak, az immunsejtek nem roncsolódnak szét a fertőzés első fázisában, és így az életben maradásra is van esély." Minél erősebb tehát a beteg az immunrendszere, annál jobban reménykedhet a gyógyulásban.
 
Ez azonban még önmagában nem elég. Az élethalálharc másik fontos szereplője egy, az immunrendszerben található  B humán leukocita antigén nevű gén. A legfrissebb kutatások szerint akik ennek B*07 és B*14 változataival rendelkeznek, nagyobb valószínűséggel gyógyulnak meg, a B*67, B*15-ös változatai azonban még az átlagosnál is gyengébb ellenállást tanúsítottak, így ezek a betegek meghaltak.
 
A legszerencsésebbek, akik teljesen ellenállók a vírussal szemben egy NPC1 nevű gén mutációjának köszönhetik sérthetetlenségüket. Gatherer professzor szerint az európai populációt vizsgálva 300-400 személy közül nagyjából egy rendelkezik ilyen géntípussal, és még az is jó kérdés hogy mindenkinél teljes immunitásról van-e szó.
 
Kiss Kati
További híreink
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Színes Bővebben
Mi alapján válassz pénztárgépet egyéni vállalkozóként?
Vállalkozóként tudod, hogy neked kell döntéseket hoznod – ezzel nincs is baj, amikor a szakmádról, a vállalkozást érintő termékről, szolgáltatásról van szó. De egy pénztá...
2024-03-27 11:42:55, Hírek, Színes Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Kizárási eljárást indít a Momentum Jancsó Andrea, ferencvárosi önkormányzati képviselő ellen, közölte a párt p...
Bővebben >>