Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
Az LMP készül a választásokra - Interjú Hadházy Ákossal
2016-07-21 19:10:21
Az LMP készül a választásokra - Interjú Hadházy Ákossal

Az LMP készül a választásokra - Interjú Hadházy Ákossal

-Hírportálunk arra kíváncsi, hogy egyes sajtóorgánumok értelmezték félre vagy van olyan forgatókönyv, hogy az LMP nem indulna el a következő országgyűlési választáson?

 

-Az LMP mindenképpen elindul a következő választásokon, nincs és nem is lehet arról szó, hogy ez másként legyen. Az viszont tény, hogy a párt el szeretné érni, hogy ehhez a választási rendszert megváltoztassák. Mi a tiszta játszmákat szeretjük, így a választásoknak is tisztáknak, lehetőleg visszaélésmentesnek kellene lenniük, ez adhat a győzteseknek is legitimációt.

 

-De hogyan érhetné el az LMP, hogy megváltozzanak a választás feltételei, amikor a jelenlegi hatalomnak ez nem érdeke, sőt eleve azért ilyenek a szabályok, mert a Fidesz-KDNP úgy gondolja, így nekik kedvező?

 

-Az ellenzéknek, de a civil társadalomnak is együtt kell működnie ahhoz, hogy ez megvalósulhasson. Fel kell hívni a széles közvélemény figyelmét, hogy erre miért is van szükség. Egyébként a jelenlegi szabályok valóban nem teremtenek a pártok részére egyenlő esélyeket, de előfordulhatna olyan helyzet is, hogy a regnáló hatalom jönne ki rosszul ebből a választási struktúrából.

 

-Mi bizonyítja, hogy egyenlőtlen feltételeket teremt a jelenlegi választási rendszer?

 

-Sok tényező van, néhány lényeges elemet említenék most, ezekről biztosan lesz még szó. Először is a  kopogtatócédulák helyett a listás ajánlás, amely szerint egy választó egyszerre akár több pártot támogathat, eleve komoly visszaélésekre adhat és adott is alkalmat. Ha ez így maradna, akkor kódolva lenne a következő választások tisztaságának a megkérdőjelezhetősége. Továbbá – és talán ez a legdurvább – a külhoni magyarok egyáltalán nem egyforma eséllyel szavazhatnak. Például az állampolgárságot kért és kapott, de magyarországi állandó lakhellyel nem rendelkező határon túli választók kényelmesen és egyszerűbben, levélben is szavazhatnak. A jellemzően Nyugat-Európában dolgozó, de hazai állandó lakóhellyel is rendelkező magyarok azonban országonként csupán egy-két nagyvárosban voksolhatnak, előzetes regisztrálás után és sokszor több száz kilométereket utazva.

 

 

-Ez valóban igazságtalannak látszik, de akkor miért van így?

 

–Ez színtisztán a Fidesz-KDNP érdeke. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a levélben szavazók jellemzően olyan területeken élnek, ahol a jelenlegi kormánypártok támogatottsága igen jelentős, viszont a nyugat-európai országokba többnyire pont azok a választók vándoroltak ki ideiglenesen vagy véglegesen, akiket az Orbán-kormány gazdaságpolitikája kényszerített erre a lépésre. Ez a kör, vélelmezhetően, többnyire nem támogatja a regnáló hatalmat, így a kormánynak az itteni szavazás körülményességén egyáltalán nem érdeke változtatni. Persze, hogy jóval kevesebben mennek el szavazni, ha ahhoz az érintetteknek továbbra is bürokratikus regisztrációval és sokszor több száz kilométeres utazással kell szembesülniük.

 

-Attól, hogy a választási rendszer igazságtalanságait megpróbálják megszüntetni, önmagában még, legalábbis nagyságrenddel, nem következik a párt jó szereplése. Ön viszont megválasztása alkalmával a sajtónak azt nyilatkozta, hogy az LMP a 2018-as választás meglepetése lehet. Elárulja, hogy miért?

 

–Az eredményeket természetesen majd akkor láthatjuk, de reményeink szerint adott lesz minden ahhoz, hogy jól, vagy igen jól szerepeljünk. Elsőként ezért említettem a választási rendszer megváltoztatásának a szükségességét, az ajánlási módtól a határainkon kívül élők szavazási lehetőségének egységesítéséig. Ha ezeket sikerülne megoldani, az már önmagában jobb pozícióba emelné a mostani ellenzéket, természetesen így minket is.  De ez csak az egyik dolog, ennél is jelentősebb, hogy három feltételnek egyszerre felelünk meg. Létező és választható párt vagyunk, nem démonizálni akarjuk a problémákat, hanem megoldani és nem utolsósorban, mi nem kompromittálódtunk az elmúlt évtizedekben és szerintem ezt a választók értékelni fogják.

 

-És ez elég lesz egy nagyon jó szerepléshez miközben mások azon élcelődnek, hogy az LMP be se jut a következő országgyűlésbe?

 

–Mindenki elmondhatja a véleményét, nyílván lennének olyanok, akik annak örülnének, ha nem lennénk ott a parlamenti patkóban – ezt mi is tudjuk. Ugyanakkor, és ezt a legutóbbi kongresszusunk után még inkább csak megerősíteni tudom, hogy egységesek vagyunk és folyamatosan dolgozunk. Ezalatt nem csak azt kell érteni, hogy a párt építi magát, hanem azt is, hogy az országban felmerülő problémák megoldásán fáradozunk. Akik követik a munkánkat, azok láthatják, hogy az LMP-nek három olyan ismérve van, ami így együtt másik pártnak nincsen meg: létező és ezért választható, nem korrumpálódott az utóbbi évtizedekben és hisztériakeltés, vagyis a hecckampány helyett a problémák megoldására törekszik.  Most stabil a párt, a feladatainkra tudunk koncentrálni.

 

-A közvélemény-kutatások viszont állandóan a parlamenti bejutás küszöbének közelében mérik a pártot, így nagyon nehéz további szavazókat megnyerni. Mi támasztja alá az optimizmusukat?

 

–Amikor beléptem az LMP-be, volt olyan mérés, hogy 1-2%-on állunk és most mégis a Képviselői irodaházban beszélgetünk. A közvélemény-kutatás önmagában is befolyásolja a választói magatartást, ezt mi is érzékeljük. Például olyan gyakorlati kérdéseket helyezünk az előtérbe, hogy az ország mind a 106 egyéni országgyűlési választókerületében megfelelő, a lakosság széles körében elfogadott képviselőaspiránsunk legyen. A párt vezetése személyesen járja az országot és ezen alkalmak nem csak arra jók, hogy akár utcai standokon közvetlenül elmondjuk az álláspontunkat, hanem arra is, hogy a kölcsönösség elvén meghallgassuk és megértsük az emberek problémáit, elképzeléseit. Ezeket az információkat is beépítjük a programunkba és teljes erővel munkálkodunk. Sok még a tennivalónk, de amit teszünk, azt ésszel, szívvel és lélekkel tesszük.

 

Kertész Z István

További híreink
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Tegyük tisztába a fogalmakat!
Ma már a legtöbb cégnek szüksége van weboldalra vagy az internetes kereskedéshez webáruházra, és ennek kapcsán kerülnek előtérbe a domain és a tárhely fogalmak, amelyekrő...
2024-03-14 17:32:38, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A szép haj nemcsak adottság kérdése, hanem a megfelelő hajápolásé és módszereké is. Annak az alapja ugyanis, h...
Bővebben >>