Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Béla napja van.
Az LMP megalapítója és társelnöke kiszáll a politikából
2016-05-31 14:15:22
Az LMP megalapítója és társelnöke kiszáll a politikából

Az LMP megalapítója és társelnöke kiszáll a politikából

Egy nagy formátumú politikus távozik a közéletből, aki képes volt egy teljesen új irányultságú parlamenti pártot létrehozni.

 

Schiffer András döntését az LMP sajnálja, de tiszteletben tartja és tudomásul veszi. A párt az elkövetkezendő időszakban az Alapszabálya és a parlamenti képviselőcsoport Frakciószabályzata alapján hozza meg döntéseit, a társelnöki poszt, a képviselői mandátum és a frakcióvezetői tisztség betöltéséről. Az LMP Országos Elnöksége és parlamenti képviselőcsoportja szerdán együttes ülésen tárgyalja majd meg az elkövetkező időszak tennivalóit és a nyilvánosságot ez után fogja tájékoztatni.

 

A Lehet Más a Politika nem marad ugyanaz Schiffer András nélkül, de ugyanazért dolgozik, mint eddig vele közösen. Az LMP célja továbbra is az, hogy alternatíva legyen az elmúlt évtizedek politikai zsákutcájával szemben” - áll a párt sajtóközleményében.

 

Schiffer András még hétfő este interjút adott az Index-nek, ezzel is demonstrálva, hogy lépését átgondolta, és döntésének főbb céljait a nyilvánossággal megossza. Az írásból kiderül, hogy Schiffer András ezt az időpontot azért is választotta, mert még viszonylag messze van a következő választás, addig felépíthetik utóda karakterét, van idő pártjának az új felállásra koncentrálnia. Nem lép ki az LMP-ből, de visszamegy ügyvédnek, és továbbra is azt a szellemi hátteret kívánná segíteni, ami az ellenzéki párt megerősödéséhez vezethetne. Az írásból az is kiderült, hogy az LMP társelnökei soha nem vettek fel pénzt a párt kasszájából.

 

Más forrásokból úgy értesültünk, hogy azok, akik a párton belüli vitákat sejtetetik a társelnök lemondásának háttereként, azok nem veszik figyelembe, hogy az LMP eleve a vitákra, a véleményekre épülő politizálást folytat. Nyilván minden közösségben, pláne politikai szervezetben vannak nézeteltérések sőt, néha a megszokott formákat ezek szét is feszítik, személyi változásokat is hozhatnak.  A most 45 éves jogászember úgy látja, hogy hátrább lép a napi politizálástól, de továbbra is azt képviseli amit eddig, pártját ezután is támogatni kívánja. Azt is meg kell említeni, hogy a legutóbbi tisztújításon sem neki, sem Szél Bernadettnek nem volt kihívója a társelnöki pozícióra, tehát az LMP közössége képletesen is mögötte állt.

 

Schiffer Andrást lehet kritizálni, de néhány sikerét illik nem elfelejteni. Létrehozta Magyarország első zöldpártját, méghozzá olyat, amelyik nem csak a környezetre, de a benne élő emberek gondjaira is figyel. A megalakulásukat követő választásokon rögtön bekerültek a Parlamentbe, és a következő hazai és Európai Parlamenti választásokon is sikerrel szerepeltek. Az országban több helyen is ott ülnek képviselőik az önkormányzatokban.

 

A társelnöknek most elege lett, teljesen nem tudhatjuk mitől telt be nála a pohár, de, hogy távozásával hagy-e űrt maga után és ha igen, akkor mekkorát, az csak később derülhet ki. Az LMP-nek hiába a legismertebb arca Schiffer, a másik társelnök, Szél Bernadett is egyre közismertebb lesz. Továbbá a pártnak sikerült felépíteni az elmúlt időszakban több politikust is, közülük talán Hadházy Ákost lehetne kiemelni. Az LMP történetében már fordult elő parlamenti mandátumról való lemondás, 2012-ben Kaufer Virág érezte úgy, hogy távozik a napi politikai közszerepléstől és elkötelezettségét nem feladva másképp harcol a zöldügyekért.

 

Kertész Z István

 

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen....
Bővebben >>