Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma György napja van.
Az MTA helyreigazítást kér Heller Ágnesről szóló cikkünk miatt
2019-07-28 11:31:31
Az MTA helyreigazítást kér Heller Ágnesről szóló cikkünk miatt

Az MTA helyreigazítást kér Heller Ágnesről szóló cikkünk miatt

A kormány alá gyűrt/gyűrődött akadémia ennek korrekcióját kérve joggal lép fel azon igényével, hogy említsük meg: az MTA központi honlapján már a halál napján, az elsők között megjelent egy rövid hír, majd pedig az azt követő első munkanapon egy részletes szakmai nekrológ az MTA BTK Filozófiai Intézet főmunkatársának, Hévizi Ottónak a tollából. Kiemelik: Budapest főváros mellett a Magyar Tudományos Akadémia is saját halottjának tekinti Heller Ágnest.

 

Az MTA szerkesztőségünknek küldött önérzetes megjegyzése tudományos szempontból teljesen jogos, nincs is mit megkérdőjelezni ebben, elvégre EGZAKT szempontból nézve valóban megemlékeztek a világhírű filozófusnő haláláról egy rövid hírben kipipálva. S valóban, három napra rá a Filozófiai Intézet részéről nem, nem annak vezetője, kvázi intézményi álláspontként, hanem egy tanácsadója, mondhatni munkatársi megemlékezésként írt még egy tisztességgel semmitmondó nekrológot, ami tessék-lássék lett bővebb pár mondattal, mint az MTA szűk nekrológja.

 

Ami, nem mellesleg, aznap jelent meg, amikor a Szabadhír az intézmény hallgatását számon kérő cikke.

 

Hogy valami baj lehet a kréta körül, azt némileg igazolni látszik, hogy a 22-ei keltezésű, érzelmileg valóban lobbanékony, de a jelek szerint mégsem teljesen indokolatlan szándékú cikkünk után három nappal, 25-én még egy picit bővebb megemlékezéssel rukkolt elő honlapján a Filozófiai Intézet. De még/már ekkor sem intézményi deklarációként vállalva Heller szellemiségét és közéleti örökségét, hanem ha lehet, egy tovább puhított, 1990-ben lezáruló, ezt követően elmaszatolt részletességgel megemlített pályát hempergettetnek panírba  az intézet egy másik kutatója, Szabados Bettina részéről.

 

Az MTA joggal és önérzetesen kéri számon a szerkesztőségünkön, hogy nem tudományos körültekintéssel fogalmazott s ezt, mint fent, ismét elismerjük, nem vagyunk elég alaposak, s körültekintőek. Ám, akár csak Heller maga, szenvedélyesek annál inkább s ennek felróható a tévedésünk lehetősége.

 

Amint lehetett volna némileg szenvedélyesebb az az MTA is, amely elvárta, követelte és a legvégsőbbekig harcolt is a kormányzat ellen, a kormányzati szolgastátusz ellen, amivel mostanra saját lakájukká kasztrálták a méltán nagy múltú és önérzetes intézetet, amit valaha Tudományos Akadémiának hívtak.

 

Amennyiben mára ennyi önérzete és ereje maradt csupán, hogy már csak a szerkesztőségünkön tudnak elégtételt venni, nem a magunk büszkesége miatt, de szomorúan kérünk elnézést.

További híreink
Neked milyen álmaid irodája?
Rengeteg olyan munkakör van, amelyet különböző méretű irodahelyiségekben kell végezni. Rutintalan irodista azt hihetné, hogy teljesen mindegy minden, a lényeg, hogy leg...
2024-04-17 10:50:40, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Mind kül-, mind pedig beltéren változatlan népszerűségnek örvend a vakolás, amely egy kifejezetten nagy múltra...
Bővebben >>