Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Ervin napja van.
Az ónos eső nem viccel - nemzeti korcsolyapálya
2014-02-02 09:27:27
Az ónos eső nem viccel - nemzeti korcsolyapálya

Az ónos eső nem viccel - nemzeti korcsolyapálya

Nemzeti korcsolyapálya alakult, négy település megközelíthetetlen, Orbán Viktor pedig nekiállt szakérteni. Nem lesz könnyű napunk!

 

A szombat kora este tartó ónos esőzés miatt Zalában 11 út járhatatlanná vált, néhány kisebb baleset is történt az utakon, a lefagyások miatt Lenti térségében korlátozták a buszközlekedést. Továbbra is az egész megyére érvényes a szombat este elrendelt kamionstop - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vasárnap. A megyében a 86-os főúttól nyugatra eső területeken a folyamatos sózás mellett is kritikus a mellékutak felülete az intenzív jegesedés miatt. A fokozott csúszásveszély miatt éjszaka gépjárművel járhatatlanná vált 11 útszakasz, két települést, Szécsiszigetet és Tormaföldét közúton nem lehetett megközelíteni. A megye teljes területén továbbra is érvényben van a szombat este a kamionok számára elrendelt közlekedési tilalom.  A Zala Volán tájékoztatása szerint az ónos eső miatt a zalai utakon kialakult közlekedési helyzet kapcsán korlátozták az autóbusz-közlekedést. A síkossá vált útszakaszokon az autóbuszjáratok nem vagy csak jelentős késésekkel közlekednek. A jeges utakon kisebb balesetek is történtek a megyében. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint szombat este négy személyautó csúszott egymásba Zalaegerszegen, a Hegyi úton. A balesetben az egyik autó vezetője nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, őt a mentők kórházba vitték.


A katasztrófavédelmi közlése szerint Türje és Jánosháza között egy személygépkocsi a jeges útról az árokba csúszott. Senki nem sérült meg, a járművet csörlő segítségével vontatták ki az árokból a tűzoltók. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közölte: Zala megyében 38 munkagép dolgozik folyamatosan az utak síkosságmentesítésén, de a kritikus helyzet miatt nyomatékosan arra kéri a közlekedőket, hogy ne induljanak útnak.


Pest megyében is korlátozzák a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművek forgalmát az ónos eső okozta rendkívüli időjárási viszonyok miatt - közölte Facebook-oldalán a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnapra virradóra. A megye területén valamennyi érintett járművet várakoztatja a rendőrség.   A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szombat este már közölte, hogy Somogy, Zala, Fejér és Tolna megyében is korlátozzák a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművek forgalmát.


A nagyobbik probléma, hogy Orbán Viktor feltétlen szükségesnek érezte, hogy nekiálljon szakérteni, és egy sajtótájékoztató keretében megrendezett központi termelési értekezlet keretében megveregette saját vállát.Mint ismertette, a Baranya megyei Kővágószőlős, Cserkút, Bakonya és Kővágótöttös településeken rendkívüli intézkedésekre nem volt szükség, ellátási gondok sem merültek fel, de a miniszterelnök arra kérte az ott élőket, hogy egyelőre ne is próbálják elhagyni ezeket a településeket.  


Vezetőnk,Orbán Viktor - miután konzultált a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban az irányító törzs tagjaival - azt mondta: rendkívüli közlekedési helyzet alakult ki, de Szlovéniával, Ausztriával és Szerbiával szemben nincs ítéletidő az országban, de ennek ellenére rendkívül nehéznek nevezte a közlekedési helyzetet az országban. 


A bölcs vezér gratulált a katasztrófavédelem, a rendőrség, a honvédség egységeinek, mindenki tette a dolgát, mindemellett hibátlannak és hajszálpontosnak nevezte a meteorológiai szolgálat előrejelzéseit, amelyekre az intézkedéseket - a mozgósításokat és a tájékoztatást alapozták.  - Az állami szervek együttműködése jó volt, az állampolgárok állami szervekkel való együttműködése pedig kiváló - ismertette a kormányfő, aki szerint a polgárok nem csak pontosan és időben kapták a tájékoztatást, hanem komolyan is vették és ennek eredményeként nem lett tele útról lecsúszott autókkal az ország. 



 

A dicső vezető jó döntésnek nevezte, hogy a kamionokat megállították a határnál. Ismertetése szerint 1247 kamion várakozik a határnál, a 7,5 tonnánál nagyobb gépjárműveket nem is engedik tovább. A határfeloldás folyamatos lesz ott, ahol javul a helyzet - mondta. 

Hozzátette, hogy az előrejelzés szerint a kellemetlen és nehéz körülményeket előidéző időjárás vissza fog húzódni, keleten már vasárnap délig javul a helyzet, nyugaton azonban a riasztások várhatóan hétfőig életben lesznek. A kormányfő ezért arra kérte a nyugati országrészben élőket, hogy vegyék komolyan a jelzéseket. 


A fényeséges Orbán Viktor ismertette azt is, hogy a közlekedési rendészetet teljes létszámban kivezényelték, minden megyében működnek katasztrófavédelem operatív törzsei. A katasztrófavédelem majdnem 1900 emberrel és 687 tűzoltó gépjárművel áll készenlétben, már életet is mentettek. Eddig 210-en 52 technikai eszközzel 38 alkalommal végeztek műszaki mentést. 


A Magyar Közút 377 emberrel és 357 munkagéppel dolgozik. A honvédség is készen áll, szükség esetén az eszközök és az állomány is rendelkezésre áll, de várhatóan a segítségükre nem is lesz szükség - mondta a derék és fáradhatatlan miniszterelnök. A  rossz idő levonulóban van és jó remény van arra, hogy hétfőre visszaállnak a szokásos állapotok, hétfőn mindenki el tud indulni a munkahelyére, hogy folytatódhasson az ország építése, a termelés és a dicsőséges rezsiharc!


mti nyomán:-naan- 

fotók: mti



Utoljára frissítve: 2014-02-02 09:42:20

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A technológia folyamatosan fejlődik, pláne a digitális és pénzügyi világban. Ezzel valószínűleg nem mondtunk ú...
Bővebben >>