Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gedeon napja van.
Az Országgyűlés bábszínház maradt
2014-04-07 08:37:48
Az Országgyűlés bábszínház maradt

Az Országgyűlés bábszínház maradt

Tudomásul veszi a választási eredményt, de nem gratulál ahhoz a Fidesznek - jelentette be Mesterházy Attila, az MSZP elnöke hétfőre virradó éjszaka a választási eredmények ismeretében. Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője súlyos kudarcnak minősítette a választási eredményt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke pedig azt mondta: a választók többsége olyan utat választott, ami történelmi értelemben tévedés.


Mesterházy Attila a szocialisták Jókai utcai székházában éjfél után megtartott sajtótájékoztatón jelentette ki: a választásokat tisztességtelen szabályok és nem egyenlő feltételek mellett tartották meg.

- A Fidesz a maga számára kedvezően alakította át a választójogi szabályokat, miközben az ellenzéknek folyamatos médiaellenszélben kellett dolgoznia, és álcivilek segítették a Fidesz mocskolódó kampányát, erre pedig nem volt példa az elmúlt 24 évben - mondta Mesterházy. 


Az MSZP elnöke mindazonáltal gratulált az LMP-nek a jó eredményhez, a Jobbik szerepléséről pedig azt mondta: a Jobbik örülhet, de Magyarország vesztett, mert az erősödő szélsőjobboldal az egész társadalmat mérgezi. A politikus köszönetet mondott szavazóiknak, aktivistáiknak, jelöltjeiknek és a baloldali összefogásban részt vevő szövetségeseinek.

- Amit csak lehetett megtettünk annak érdekében, hogy az országot egy modern európai köztársasággá tudjuk alakítani. Az a legfontosabb, hogy kiálltunk végig az elveink és a politikánk mellett és azt képviseltük minden körülmények között - közölte Mesterházy Attila, majd azt mondta, miközben a miniszterelnök szerint az ország szabad, ő úgy látja, Magyarország nem szabad, mert a kormányzó többség az elmúlt négy évben folyamatosan visszaélt a kétharamdos felhatalmazásával, és letérítette az országot a jogállam, a demokrácia útjáról.

- Ezt a csatát most elvesztettük, de nem adjuk fel, továbbra is kiállunk amellett, amiben hiszünk - jeéentette ki az MSZP vezetője. 


- A parlamenti választás eredménye súlyos kudarc a kormányváltóknak, benne az Együtt-PM-nek, és súlyos csalódás a választóknak - mondta Bajnai Gordon, hozzáfűzve: elemezni kell az okokat. Ezek közül szerinte az egyik, hogy nem tudtak kellően vonzó ajánlatot tenni a választóknak, a másik azonban, hogy a Fidesz manipulált, aljas választási rendszert alakított ki, amelyben a kormánypártnek 100 méteres síkfutásban, nekik 400 méteres gátfutásban kellett indulniuk. A Fidesz ezen túl olyan médiafölény és gazdasági háttérhatalmat épített ki, amellyel szemben nagyon nehéz bárkinek győzni. A két ok csak együtt értelmezhető - hangsúlyozta.


- Nem a céljainkban volt a hiba, minden mást azonban - szervezeti, személyi, programbeli okokat - érdemes újragondolni - jelentette ki Bajnai, hozzátéve, a feladatuk most az, hogy éljenek az öt hét múlva, az európai parlamenti választásokkal megnyíló alkalommal, és szépítsenek.


Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke közölte: tiszteletben tartják a választók döntését, de nem szeretné, hogy a következő választás 2018-ban legyen. Nem látott olyan demokratikus kormányt, amely örökké hatalmon maradt volna - tette hozzá.

- A Fidesz-kormány jó eséllyel nem fogja kitölteni az újabb ciklust - mondta Gyurcsány Ferenc, hzzátéve, ezért mindent meg is fog tenni. A politikus úgy fogalmazott: a választók jelentős többsége, jó szándékkal, tisztességgel, legjobb meggyőződése szerint olyan utat választott, ami történelmi értelemben tévedés.

- Ne várják el tőlem, hogy ne próbáljam meggyőzni arról őket, hogy ez egy rossz út - fogalmazott. A DK elnöke azt is elmondta, hogy az eredmény okainak keresésekor nem fog részt venni egymás hibáztatásában, védeni fogja a szövetség minden tagját. Vigyázni kell egymásra az európai parlamenti választási kampány alatt is, csak annyi verseny kell, hogy az ne őrölje fel a többiek képességét arra, hogy erősítsék a közös ügyet: lesz még egyszer szabad Magyarország - hangoztatta.

Gyurcsány Ferenc  megköszönte Mesterházy Attilának, hogy vállalta az ellenzéki összefogás vezetését, egy nagyon bonyolult világot tartott egyben.


Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke azt mondta: Magyarország nem jár jól a választási eredménnyel. Eredményként könyvelte el azonban, hogy lesz liberális képviselet a parlamentben. - A verseny nem volt fair, ám az ellenzéki összefogás emelt fővel csinálta végig a kampányt - mondta Fodor, hangsúlyozva, az eredményhez vezető okokat a következő napokban elemezni kell, a választás éjszakáján viszont köszönetet kell mondaniuk támogatóiknak.


Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke azt mondta: az ellenzéki szövetség nem tudott szerethető, vonzó alternatívát kínálni a Fidesszel szemben. - A cél és nemes jó volt, a mai csatát elvesztettük, de a küzdelem folytatódik, nem adjuk fel a reményt, hogy Magyarországból újra egy demokratikus, szabad országot teremtsünk.
 A PM társelnöke azt mondta, az igazi ellenzéki politizálás fő színtere a parlamenten kívülre kerül a következő években, kétharmados Fidesz-többség és erősödő Jobbik mellett az Országgyűlés bábszínház marad.
- Vissza kell nyúlnunk a mozgalmi gyökereinkhez, vissza kell nyúlnunk a civil politizáláshoz, újra meg kell találnunk az emberekkel a közvetlen hangot, alulról építkezve kell megújítanunk a politikát és a baloldalt - mondta Szabó Tímea, hozzátéve: ez kell ahhoz, hogy 2018-ban felszabadítsák Magyarországot Orbán Viktor kormányzása alól.

 

Kérdés, hogy ki alakít frakciót a baloldalon: Az Együtt-PM politikusai közül listáról Bajnai Gordon, Szabó Tímea és Kónya Péter, egyéni választókerületből Szabó Szabolcs került be a parlamentbe, míg a DK-ból Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba és Vadai Ágnes listán, Oláh Lajos pedig egyéniben szerzett mandátumot. Vagyis önállóan egyikük sem tud frakciót alakítani, de Fodor Gáborral vagy bármely más csatlakozóval ez még sikerülhet nekik.

Utoljára frissítve: 2014-04-07 08:57:32

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
A szépségmegőrző rutin alapjai: ránctalanítás és szemkörnyékápolás
Mindannyiunk leghőbb vágya a fiatalos, vonzó megjelenés, és ebbe beletartozik az élénk tekintet, a jól ápolt, üde arcbőr is. Ahhoz azonban, hogy mindez megvalósulhasson, ...
2024-03-28 16:53:21, Hírek, Aktuális Bővebben
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség...
Bővebben >>