Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
Az Orvosi Kamara titkára szerint Orbán politikai okokból titkolja el a járványadatokat
2021-11-23 18:14:13
Az Orvosi Kamara titkára szerint Orbán politikai okokból titkolja el a járványadatokat

Az Orvosi Kamara titkára szerint Orbán politikai okokból titkolja el a járványadatokat

Annak, hogy a mai magyar egészségügy problémáit megoldjuk, előfeltétele a nyílt kommunikáció - mind befelé, az orvostársadalom felé, mind kifelé, azaz a lakosság felé - nyilatkozta a MOK titkára, Nagy Marcell a Qbit.hu oldalán.

 

A MOK titkára egyértelművé tette, hogy ahol nem átlátható az egészségügy, ott a betegek gyógyítása is sokkal nehezebb és bizonytalanabb. Jelenleg két módon is rettenetesen káros, hogy nincsenek elérhető, az ellátásban használható statisztikák nagyjából semmiről az egészségügyben. Ennek szakmai hátránya, hogy amennyiben az orvosok nem tudnak egymásnak segíteni, nem tudják megosztani egymással a tapasztalataikat, illetve ha nem hozzáférhető adat az, hogy hol, hány beteg van ápolás alatt és ez éppen mekkora munkaerőt köt le, az teljes mértékben aláássa az ellátás hatékonyságát.

 

Ennek következtében nem kizárt, hogy több ember hal meg, ha az egészségügyi intézményekben dolgozók sem tudnak semmit arról, mi történik egy kórházzal, vagy akár egy osztállyal arrébb.

 

Továbbá, ha a betegek vagy a potenciális betegek nem tájékozottak, akkor hajlamosak rossz, akár végzetes kimenetelű döntéseket hozni. Dr. Nagy Marcell az influenzavírus példáját hozta: már régen kiderült, hogy a koronavírus jóval magasabb halálozással járó betegséget okoz, mint az influenza, mégis még mindig köznyelven forog az az érv, hogy azért nem érdemes a coviddal foglalkozni, mert olyan, mint egy influenza vírus. Ez természetesen nem igaz.

 

A MOK titkára kiemelte: a világ legnagyobb járványügyi hatóságai, például az amerikai CDC összehasonlító adatok tömkelegét hozta nyilvánosságra, ami alapján egyértelmű, hogy ami tavaly nyáron esetleg még jogos felvetés lehetett, az mára megválaszolt kérdéssé vált. Ennek értelmében ez a járvány nem vethető össze az influenzajárványokkal. A világhálónak köszönhetően ezeket az adatokat bárki kedvére tanulmányozhatja. Ha a közegészségügyre a tudományos kutatásokéhoz hasonló transzparencia lenne jellemző, az efféle elbizonytalanodások nem okoznának ekkora társadalmi károkat. Ahol nem transzparens az egészségügy, ott a betegek gyógyítása is sokkal nehezebb és bizonytalanabb. Szakmai szempontból egyáltalán nem hasznos például, hogy a hazai járványügyi adatok nem hozzáférhetők. Ennek - véleménye szereint - kizárólag politikai haszna van.

 

További híreink
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Tegyük tisztába a fogalmakat!
Ma már a legtöbb cégnek szüksége van weboldalra vagy az internetes kereskedéshez webáruházra, és ennek kapcsán kerülnek előtérbe a domain és a tárhely fogalmak, amelyekrő...
2024-03-14 17:32:38, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Számtalan megoldás közül lehet választani, de egyáltalán nem mindegy, hogy melyik számít a leghatékonyabbnak, ...
Bővebben >>