Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma József napja van.
Az új szlovák elnök kínosan lealázta a magyar államfőket
2019-07-12 10:46:06
Az új szlovák elnök kínosan lealázta a magyar államfőket

Az új szlovák elnök kínosan lealázta a magyar államfőket

Halvány remény csillant fel, a Zuzana Caputová, szlovák köztársasági elnök látogatásával, aki Áder Jánossal és Orbán Viktorral is tárgyalásokat folytatott. A sajtóban megjelent hírek szerint a jogállamiságot és a szabadságot hangsúlyozta mind a két megbeszélésén, sőt egyértelműen kijelentette, hogy a Visegrádi négyeknek csak ezek betartása esetén van értelme együttműködniük.

 

Ezek után meglátogatta elhunyt államfőnk, Göncz Árpád sírját. Ez is mutatja, hogy személyében mind az eddigi szlovák kormány- és államfők, mind a magyar uralkodó elit gondolkodásától távol áll.  Caputová kifejtette, hogy ő képviselni szeretné annak a 450 ezer magyarnak is az érdekét, akik a Szlovák köztársaságban élnek, és ennek legjobb formájának a liberális demokráciát tekinti. Azért is ezt politikát támogatja, mert így minden állampolgárnak egyenlők a jogai. Ha belegondolunk ez Ádernek, de különösen Orbánnak olyan lehetett, mint egy lórúgás.

 

A szlovák elnök kezében sincsen sok jogosítvány. Szlovákiában, hozzánk hasonlóan,  a miniszterelnök lehetőségei sokkal kiterjedtebbek, de az óriási többséggel, méghozzá közvetlenül megválasztott elnöknő nem hagy kétséget afelől, hogy ahol csak lehet, felszólal az igazságtalanságok, a kiskirálykodások, a korrupció és a vele összefonódó politikai bűnőzök ellen.

 

Márpedig Caputová szava sokat ér Szlovákiában, mert ott a bűnözés és a politikusok összeérését felderítő újságíró és menyasszonya tavalyi meggyilkolása óta hatalmas felháborodás robbant ki.  Ján Kuciák és Martina Kusnirova erőszakos halála sok embert megmozgató és országos méretű felháborodást valamint óriási tüntetéshullámot váltott ki. Aki kicsit is figyeli a Szlovák belpolitikát, azt láthatja, hogy ott sem feltétlenül a pártok politikái mentén alakult ki a törésvonal, hanem a jogállamiság és a demokrácia, illetve az autokrácia között.

 

Most ők annyival tartanak előrébb, hogy van egy köztársasági elnökük, aki világosan kifejezte, hol áll, merre látja a jövőt. Mondhatni Magyarországra érkező elnöknő udvariassági látogatást tett hazánkban, de igazából erős kritikával élt a hazai kormánypártok viselkedésével kapcsolatban. Ezért több Zuzana Caputová látogatása egy protokolláris eseménynél.

 

Kertész Z István

További híreink
Tegyük tisztába a fogalmakat!
Ma már a legtöbb cégnek szüksége van weboldalra vagy az internetes kereskedéshez webáruházra, és ennek kapcsán kerülnek előtérbe a domain és a tárhely fogalmak, amelyekrő...
2024-03-14 17:32:38, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Online is vehetünk autópálya-matricát
Sokan biztosan emlékeznek még azokra az időkre, amikor a benzinkúton kellett sorban állni a szélvédőre simítható, onnan aztán csak darabokban leszedhető autópálya-matri...
2024-03-14 17:32:36, Hírek, Aktuális3 Bővebben
A látványos álviták után külön egyezséget kötött a Momentum és a DK
A DK visszalépteti eddigi csepeli jelöltjét és beáll a momentumos Dukán András Ferenc polgármester jelölti kampánya mögé.
2024-03-02 16:17:16, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az ajtók és ablakok a lakás szinte leggyakrabban használt részei, nem csoda, ha egy idő után eldeformálódnak é...
Bővebben >>