Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gedeon napja van.
Azt bünteti az ügyészség, aki egy vagyonbevallásból kimaradt spanyolországi luxusvillára figyelmeztet
2021-07-02 19:22:13
Azt bünteti az ügyészség, aki egy vagyonbevallásból kimaradt spanyolországi luxusvillára figyelmeztet

Azt bünteti az ügyészség, aki egy vagyonbevallásból kimaradt spanyolországi luxusvillára figyelmeztet

Néhány hete Paróczait békítő tárgyalásra hívták a rágalmazás ügyében, viszont Paróczai bejelentette: nem kér bocsánatot Kránitz Krisztiántól, hiszen nem követett el bűncselekményt, amikor nyilvánosságra hozta, hogy a feljelentő a 2019-es évi, amikor ő is önkormányzati képviselő volt, a  leadott vagyonnyilatkozatból kifelejtette a spanyolországi villáját.

 

A napokban az ügyészség azt a határozatot hozta, hogy a képviselők eltitkolt vagyonát nyilvánosságra hozni bűncselekmény, és az ügyet egy éves időtartamra feltételesen felfüggesztették. Ennek feltétele, hogy Paróczai Anikó ezen időszak alatt a hatóság szerint példamutatóan nyilvánítja ki a véleményét és semmilyen egyéb bűncselekményt nem követ el, és ha így lesz, akkor lezárják az ügyét. 

 

Paróczai Anikó szerint “az indoklásból nem világos - és a feljelentésből sem volt az -, hogy hogyan tudtam visszaélni egyébként is nyilvános adatokkal. Átláthatósági tanácsnokként és képviselőként a munkámat végeztem: megmutattam azt a spanyol villát, amit Kránitz Krisztián ’kifelejtett’ a vagyonnyilatkozatából. Az embereknek joguk van látni, milyen spanyol villát titkol előlük Kránitz Krisztián feljelentő” - értékelte röviden a helyzetet. Paróczai az ügyvédjével az ügyészségi határozat ellen panaszt nyújtott be, így az folytatódik.

 

Jogi szakértőnk nagyon valószínűnek tartja, hogy egy jelentős vagyontárgy kifelejtése a vagyonnyilatkozatból, az már önmagában is sérti a törvényt:

 

„Érdekes lehet a helyi ügyészség felfogása, miszerint azt védi, aki eltitkol a vagyonbevallásában, aki pedig ezt munkájánál fogva feltárja, büntetni kívánja. Továbbá elég kisiskolás, mondhatni óvodás módszer, hogy Paróczai Anikót, akit a helyi képviselőtestület felhatalmazott átláthatósági tanácsnoknak, annak munkáját az ügyészség korlátozni akarja. Bár nyilván a hivatalos papírokban nem így van, a mi megfogalmazásunk szerint ’kislányom, ha úgy viselkedsz egy évig, ahogy azt mi is példamutatónak találjuk, akkor nem büntetünk meg, de ha nem így cselekszel, akkor  viszont igen.’ Most azért el kellene azon gondolkodni, hogy ki ítéli meg a határozathozatal utáni egy évben, hogyan viselkedik példamutatóan az a helyi képviselő, akinek éppen az a közfeladata, hogy a korrupciót és a visszaéléseket feltárja?”

 

A törvényi rendelkezés szerint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény értelmében:

 

A vagyonnyilatkozatot a szervezeti és működési szabályzatban erre kijelölt bizottság (a továbbiakban: vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottság) tartja nyilván és ellenőrzi. Az önkormányzati képviselő vagyonnyilatkozata - az ellenőrzéshez szolgáltatott azonosító adatok kivételével - közérdekből nyilvános. Az önkormányzati képviselő és hozzátartozója tárgyévben tett vagyonnyilatkozatának benyújtását követően, az előző évre vonatkozó vagyonnyilatkozatukat a vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottság a képviselőnek visszaadja. Az önkormányzati képviselő hozzátartozójának nyilatkozata nem nyilvános, abba csak a vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottság tagjai tekinthetnek be az ellenőrzés céljából.

 

Kertész Z István

 

További híreink
Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre. Közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a három ...
2024-03-28 21:01:27, Hírek, Aktuális2 Bővebben
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az esküvő kapcsán a vőlegény öltözékéről nem beszélünk eleget. Pedig a menyasszony mellett a vőlegény az esemé...
Bővebben >>