Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Benedek napja van.
Bajban az ellenzék
2013-08-29 20:19:02
Bajban az ellenzék

Bajban az ellenzék

Mielőtt még valaki azt hinné, hogy végre nyugvópontra jutott az ellenzéken belül vita, az bizonyosan téved.

 

Most mélyült csak el igazán. Szemfényvesztés történik. Úgy tesz az MSZP és az Együtt-PM elnöke, mintha mostantól egyenes lenne az út Orbán leváltásához, de ennek az ellenkezője az igaz. Kilenc hónap ment el pitiáner vitákkal a semmire.

 

Bajnai és Mesterházy most annak ellenkezőjéről próbálják meggyőzni a kormánybuktatást akaró milliókat, hogy itt van, amit eddig mondtak. Pedig ez a narancs nem csak kicsi és savanyú, de még csak nem is az övék. Bajnai Gordon csaknem egy éve azzal tért vissza, hogy az ellenzék  KÖZÖS  miniszterelnök-jelöltje legyen. Ernyőt ígért, amely alá mindenki beállhat. Nem tudni, hogy ő volt-e ehhez tehetségtelen, vagy "rossz színpadot választott", de nem lett az, ami lenni akart. Osztozik a kudarcban Mesterházy Attila is, aki egészen a mai délutánig azt hangsúlyozta: KÖZÖS  jelölt kell a KÖZÖS lista élére és minden körzetben egy demokratikus jelölt. Abban bízott, hogy ez a közös jelölt ő lesz. Ő sem lett az.

 

Az MSZP kongresszusa, amely diadalmasan kívánta pajzsra emelni önnön pártelnökét, csupán egy listavezetőt nevez majd meg, ráadásul a helyek harmadát odaadták a semmilyen beágyazottsággal nem rendelkező partnernek. Ám Bajnai is csak listavezető lesz, pedig hányan várták, mint a Messiást.

 

Mindenki tudta, hogy Orbán legyőzésének minimális feltétele, hogy egy miniszterelnök-jelölt van, aki kihívja Orbánt. Mögé sorakozik be minden jelentős ellenzéki szereplő egy közös listára, és minden körzetben egyetlenként elindított demokratikus jelölt. Ez a feltétel elszállt.

 

Van-e még kiút?

 

Látva a teljesen LMP-vé vált Együtt-PM diktríner makacsságát, tőlük nyitottság már nem várható, az MSZP-től még talán. Ha a szocialisták mégis csak felismerik az összefogás elkerülhetetlen szükségességét, még tehetnek ajánlatot a többieknek, mindenekelőtt a Demokratikus Koalíciónak. Vannak más formációk is, de azoknak se szervezeti, se szakmai hátterük, se tagságuk nincs. A DK nem a Liberálisok és nem az MSZDP. Hogy mi lehet egy méltányos ajánlat a mostani összeveszést amúgy előre megjósoló Gyurcsány Ferencnek, azt nem tudom. Közös lista? Átengedett helyek a 71,  megmaradt egyéni mandátumesélyből?


Nem tudható, hogyan fog kampányolni az MSZP-s egyéni jelölt, akit az Együtt-PM támogat, ha közben listán és a miniszterelnök-jelölti posztért egymással megy a viaskodás? Mi lesz ha valamelyik listavezető beígéri a 16. havi nyugdíjat és a másik nem ért egyet? Az egyéni, koordinált (sic!) jelölt jelölt kivel fog egyetérteni... Nem stimmel ez sehogy sem.


A Demokratikus Koalíció számára a pálya kétosztatú lett: vagy meg tudnak állapodni az MSZP-vel, ezzel bővítve a szövetségesi kört, vagy önállóan indulnak. Gyurcsány listavezető, lesz önálló DK-lista, és mind a 106 körzetben saját egyéni jelöltjeik indulnak. (Az MSZP-s és az Együtt-PM-es aspiráns ellen is...) Hogy a DK listája biztosan befusson, minden körzetben kell a jelölt... 


Persze lesznek, akik a DK-t hibáztatnák, miért bontják tovább az ellenzéki fél-összefogást, inkább lépjenek hátra. Akik így érvelnek, tévednek. A DK önálló erő, amely számos kérdésben képvisel más álláspontot, mint az MSZP és az Együtt-PM. Támogatói Gyurcsány és a DK nélkül inkább otthon maradnak. Ráadásul egy párt, amelynek 7000 tagja és országos szervezete van, nyert két időközi választást, hülye lenne hátrébb lépni. Az önálló DK-indulás amúgy életveszélyes lehet a 10 százalékos bejutási küszöbért harcoló Bajnaiéknak és kínos lehet Gyurcsány come back-je Mesterházyra nézve is.


Az LMP már röhög a markába, Orbán is vett még egy zacskó tökmagot. Innen folytatjuk.


(cf)


Utoljára frissítve: 2013-08-29 21:35:04

További híreink
Lovagkeresztet kapott a „lúgosorvost” mentegető orvos
Nyulasi Tibor a büntetőperben más kollégáitól eltérően azt állította, hogy az áldozat, Renner Erika akár saját magának is okozhatott sérülést kamillateával.
2023-03-17 19:48:51, Hírek, Aktuális Bővebben
A joghurt helye a süteményekben, tésztákban
A süteményeknek számos meghatározó alapanyaga lehet, ami miatt olyan ízvilágot vagy állagot kapnak végeredményül, amit elvárunk tőlük. A joghurt nagyon sok célt szolgálha...
2023-03-17 10:30:16, Hírek, Aktuális Bővebben
Az izgalmas kezdet fontos! (+18)
Szokás mondani, hogy minden kezdet nehéz, azonban ez nem szükségszerűen van mindig így, hiszen akad azért számtalan olyan tevékenység, amibe szívesen kezd az ember, szint...
2023-03-17 10:25:03, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Csillagászati Hét különleges eseményeinek sora várja az érdeklődőket Pécsen a Zsolnay Negyedben március 23–26...
Bővebben >>