Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
Balog minisztériumában tilos használni a szegénység és stadion szavakat
2015-02-18 21:09:10
Balog minisztériumában tilos használni a szegénység és stadion szavakat

Balog minisztériumában tilos használni a szegénység és stadion szavakat

 

A VS.hu információi szerint egy belső e-mailben utasították az Emberi Erőforrások Minisztériumának és háttérintézményeinek munkatársait, hogy egyes szavakat, az EMMI által megszabott formában használjanak. A levélben oldalakon át sorolják azon szavakat és kifejezéseket, amelyek „nem használhatók az egymás közötti, illetve a kedvezményezettekkel folytatott kommunikációban” - kedvezményezetteken az EMMI által kezelt uniós pályázatok nyerteseit kell érteni.

 

A korlátozott kifejezések között olyan a köznyelvben akár napi szinten is használt szavakat találhatunk, melyek esetlegesen negatív dolgokra utalóan is használhatóak, mint például a szegény, szegénység, mélyszegénység, gyermekszegénység, valamint az esélyegyenlőség, az ápoló, vagy a gondozó. Ezen kívül találhatunk olyan szavakat is, melyek ma már kevésbé illőnek számítanak, mint a rokkant, a terhes vagy a fogyatékos.

 

 Forrás: nol.hu

 

Viszont a lista megalkotói a stadion kifejezést is kimondottan tiltottnak ítélték meg, így a levél értelmében ezt sem illik használni. Az EMMI kommunikációs vezetői szolgáltattak a dolgozóknak egy mankót is, és alternatív kifejezéseket javasolnak a tiltottak helyébe. Így például a szegény, szegénység helyett a rászorult, rászorultság, a fogyatékos helyett a fogyatékkal élő a megfelelő kifejezés, a stadion helyett pedig a fedett sportlétesítmény használandó.

 

A VS.hu megkeresésére az EMMI sajtóosztálya elismerte a levél létezését, s a portálnak válaszul azt írták, a "levél valóban a minisztérium munkatársainak készült, – s ahogyan ez más cég esetében is teljesen természetes – ez a belső szabályozási és eljárási rend része, segíti az egységesebb, pontosabb mindennapi munkát. Ebben az esetben nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy megfelelő szavakat, kifejezéseket használjanak a munkatársaink a kommunikációban".

 

A minisztérium szerint "ez segíti az egységes szóhasználatot egy-egy témában, a közérthetőbb megszólalást, s egyúttal a kormányzati politika irányát is mutatja. Hiszen nem mindegy, hogy egy várandós kismamára azt mondjuk, hogy terhes vagy, hogy áldott állapotban van, továbbá rokkantról vagy mozgáskorlátozottról beszélünk".

 

  Forrás: nol.hu

 

A VS.hu kérdéseire azt közölték, hogy az "útmutatás kiadása folyamatos, nem bizonyos időszakhoz köthető", a lista pedig "a minisztérium szervezeti egységeivel egyeztetve készült". Arra a kérdésre, hogy a nem megfelelő kifejezést használó munkatársaknak kell-e esetleg valamilyen szankciótól tartaniuk, azt a választ kapták, hogy "az útmutatás – mint ahogyan az a nevében is benne foglaltatik – segíti az egységes kommunikációt, munkatársaink szóhasználatát egy-egy megszólalásnál; nem a be nem tartásának következményein, hanem az iránymutatáson van a hangsúly".

 

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere egy konferencián már beszélt arról, hogy szeretné, ha a terhesség szó helyett a várandósság szót használnák, mivel ezt egyfajta nyelvpolitikai küzdelemnek tartja. A konferencián egy konkrét példát is megnevezett: a terhességi-gyermekágyi segély átnevezését, amiből később hivatalosan várandóssági és csecsemőgondozási díj lett. Balog Zoltán ezekre azt mondta: "nevezzük úgy a dolgokat, ahogy rólunk gondolkodunk". A református lelkész Balog Zoltán egyébként Orbán személyes jó barátja, a miniszterelnökhöz legközelebb álló kevesek egyike.

-mezei-

 

Forrás: VS.hu

 

Főkép: MTI Fotó - Marjai János ©

Utoljára frissítve: 2015-02-18 21:18:46

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
A szépségmegőrző rutin alapjai: ránctalanítás és szemkörnyékápolás
Mindannyiunk leghőbb vágya a fiatalos, vonzó megjelenés, és ebbe beletartozik az élénk tekintet, a jól ápolt, üde arcbőr is. Ahhoz azonban, hogy mindez megvalósulhasson, ...
2024-03-28 16:53:21, Hírek, Aktuális Bővebben
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>