Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Balzsay, aki kiütötte a rákot – Élete legnagyobb mérkőzését nyerte meg
2014-09-25 18:34:05
Balzsay, aki kiütötte a rákot – Élete legnagyobb mérkőzését nyerte meg

Balzsay, aki kiütötte a rákot – Élete legnagyobb mérkőzését nyerte meg

 

Balzsay egy igazán veszélyes nyirokrákban szenvedett, amit mindösszesen nyolc hónap alatt lepofozott, ráadásul a testében számos áttétes daganat is volt, de ez neki meg sem kottyant. Jöjjön most a nyolc hónap küzdelme röviden: profi boksz világbajnokunk, Balzsay Károly 2014 januárjában különböző torokproblémák után orvoshoz fordult, ahol megállapították, hogy nyirokrákban szenved. Majd februárban azonnal el is kezdte Balzsay a kemoterápiás kezelést. A nyilvánosság márciusban szerzett tudomást a betegségéről. Áprilisban már fél távnál járva, megkapta a harmadik kemoterápiás kezelést, ami után a CT már nem mutatott ki semmilyen rendellenességet. Az utolsó, a hatodik kemoterápiás kezelését június 5-én kapta Balzsay, amire a szervezete szintén tökéletesen reagált. Végül szeptember 9-én negatív lett Balzsay záró eredménye, ahogyan a szaknyelv mondja: a kezelés hatására minden tünete megszűnt, azaz komplett metabolikus remisszióban van. Viszont teljesen gyógyultnak csak egy év múlva nyilváníthatják.

 

 

– Mióta tünetmentes?

– Az alapkezelésemet lezáró vizsgálatnak szeptember kilencedikén jött meg az eredménye, de egy évig még várnom kell, hogy gyógyultnak is nyilvánítsanak. Orvosom, a Szent László Kórház hematológusa, dr. Bátai Árpád azt mondta, hogy ez gyakorlatilag egy gyógyult lelet, és volt egy lehetőségem, hogy a téma egyik vezető specialistája is másodvéleményt mondjon. Ő Bostonból jött, és az ő véleménye is egyezik az itthonival, vagyis tökéletesen negatív vagyok. Nagyon jó az a kezelés, amit kaptam, Amerikában sem csinálták volna jobban.

 

– Pontosan mik voltak a tünetei?

– Az alapbetegségem egy rosszindulatú lymphoma, azaz nyirokrák. Az egész szervezetem tele volt vele, csontvelő, lép, és két hete elolvastam, hogy a tüdőmben is volt... Erre most jöttem rá, utólag kicsit sokkolt is, lényegében ennyi.

 

– Milyen kezelést kapott?

– Volt hat kemoterápiás kezelésem összesen, háromhetente, ami öt napokra kivont a forgalomból, de utána mentem, és tettem a dolgomat.

 

– Pedig a bunyóban nem ismeretlen a fájdalom.

– Na, ez teljesen más, nehéz is szavakkal leírni. Csak érzed, hogy belülről szanaszét vágnak, gyengeség jön, rosszullét és hányinger.

 

 

– Mindez egy életerős élsportolónál.

– Tartottam én magam, ezzel nem volt semmiféle probléma. De amíg nem tudtam, pontosan mi a bajom, előbb elkezdtek nagyobbodni a nyirokmirigyeim, a végén már a rágásnál is éreztem őket, aztán három-négy óránként negyvenfokos lett a lázam, éjszakánként vagy három váltás pizsamát csuromvizesre izzadtam. Bátai doktor zsenialitása, hogy gyakorlatilag rögtön tudta, mi a helyzet. Megkaptam az első kemómat, és este már nem volt lázam. Másnap éjjel már nem izzadtam, nem ébredtem fel, és két hét múlva a nyakamról is visszahúzódtak a megdagadt nyirokcsomók. Mondtam Tücsikémnek (Reubl Tünde, Balzsay Károly felesége, volt válogatott tornász – a szerk.), hogy tessék, meggyógyultam. Ő persze tudta, hogy ez nem így megy. Utána volt két-három kemó, és a kezelések felénél csináltak egy CT-t, amelyen már negatív voltam. A protokollt végig kellett szenvednem, de innentől már egy fokkal vidámabb hangulatban.

 

– Csak éppen nem mozoghatott.

– Eleinte semmit, meg is híztam szépen, nyolcvanhat kiló is voltam, de most már visszafogytam nyolcvankettő alá, az már jó. Az orvos azt mondta, ami jólesik, csinálhatom, de a szívem csak hetven százalékban terhelhető, márpedig sportolóként nem fogom megállni, és túlpörgetem magam.

 

– A hivatalos orvosi vonalat nem is próbálta megkerülni, mint oly sokan mások?

– Indiai gyógyítótól kezdve annyian kerestek meg, hogy el sem tudom mondani. Rejtély, a feleségem telefonszámát honnan szerezték meg, de naponta ketten-hárman is hívtak és írtak. Nyilván jó szándékkal, de egy idő után kicsit sok volt.

 

– Mindenki meg akarta gyógyítani?

– Igen, de én kezdettől olyan javuláson mentem át, amilyenre nem is számítottam. Pedig minden pontosan úgy történt, ahogyan azt az orvosom előzetesen felvázolta. Az első kontroll CT-n például megkérdezték, hogy vettek-e csontvelőt. Mondom, nem. És a mandulámból mintát? Azt sem. De hát kellett volna, na jó, mindegy. Erre az én orvosom, amikor ezt elmeséltem neki, csak nézett rám, és látszott, hogy azt majd ő tudja… És tényleg tudta.

 

– Nem félt?

– Nem, először azt mondták, lehet, hogy csak mononukleózis. Félelem érdekes módon csak utólag, szeptember elején volt bennem, hogy úristen, nekem nagy bajom – volt. Eleinte mondtam is Tücsikémnek, hogy jó, ez olyan, mintha egy címmeccsre készülnék…

 

– A kislányai mennyit tudtak a betegségéről?

– Hannát, a nagyobbikat például hihetetlenül zavarta, hogy kopasz lettem, ráadásul őt az oviban is kérdezgették, hogy mi van apuval. A kicsi, Jázmin inkább élvezte, hogy paskolhatja a fejtetőmet. De most már örülnek, hogy újra van hajam, tehát apu olyan, mint régen.

 

– Mindenesetre szépen kinőtt a haja.

– Az első kemó után tíz nappal kihullott, aztán le is borotváltam. De mostanra, pontosabban augusztus közepére visszanőtt. Meg a szemöldököm, borostám is. Először rendes szakállam lett, úgy örültem neki, hogy nem is akartam levágni. Aztán meghagytam a bajuszt, attól sikítoztak otthon a röhögéstől, de mindegy volt, imádtam.

 

 

– Még a végén bokszolni is fog.

– Bizony, Kokó mondta is, hogy nem volt utolsó meccsem. Mondtam, hogy dehogy nem volt, azon védtem meg két és fél éve Schwerinben a WBO világbajnoki címet. Na jó, de búcsúmeccsem nem, és igaza van. Ha úgy alakul minden, tavasszal még egyszer szorítóba is lépnék.

 

– Erdei Zsolt márciusi búcsúmérkőzésén is emlékezetesre sikeredett. A végén még beteg barátjának is üzent a ringből.

– Ismerem Madárt annyira, hogy tudtam, valamilyen formában hozzám is szól majd. De arra azért nem számítottam, hogy ilyen konkréttan és ilyen hosszan velem, az én gyógyulásommal foglalkozik.

 

– KSI-s tanítványai hogyan fogadták a betegsége hírét?

– Először sokkot kaptak, aztán szolidaritásból ők is leborotválták a fejüket. Meg hennával felírták a karjukra, amikor nem lehettem a szorítósarkukban, hogy „Karesz”. Elképesztő mennyiségű szeretetet kaptam, most is mindenki kérdezget, bármerre megyek. Újra van jövőképem, a csatámat megnyertem.

 

Mezei

 

Forrás: Nemzeti Sport

Képek: Korponai Tamás – Nemzeti Sport, dehir.hu, csornai-hirhatar.hu sikerado.hu

Utoljára frissítve: 2014-09-25 18:03:43

További híreink
Mindenki álma és rémálma egyszerre: az első randi!
Az talán ma már nem is kérdés, hogy a kapcsolatok java része az internetes portálokon kezdődik. Akár a közösségi oldalakat, akár a társkereső portálokat nézzük, mindegy...
2024-04-18 12:07:52, Hírek, Sport Bővebben
Hogyan érdemes a vakolt falat festeni?
Mind kül-, mind pedig beltéren változatlan népszerűségnek örvend a vakolás, amely egy kifejezetten nagy múltra visszatekintő építési művelet. A kültéri vakolat nem csupán...
2024-04-16 09:42:07, Hírek, Sport Bővebben
Ne felejts el játszani!
Azt mondják, sosem öregszik meg az, aki nem felejt el játszani. Természetesen más játékok kerülnek terítékre gyermek-, illetve felnőttkorban, de a lényeg az, hogy mindket...
2024-04-09 17:58:00, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az talán ma már nem is kérdés, hogy a kapcsolatok java része az internetes portálokon kezdődik. Akár a közös...
Bővebben >>