Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Tibor napja van.
Bárki vehet vonatjegyet a Ságvári-liget állomásra
2024-02-01 16:42:35
Bárki vehet vonatjegyet a Ságvári-liget állomásra

Bárki vehet vonatjegyet a Ságvári-liget állomásra

2024. január 28-án egymástól függetlenül két helyen, a budapesti Nyugati pályaudvaron és Dorog állomáson is, hogy a MÁV jegy-automatáiból is lehetett jegyet vásárolni a Gyermekvasút Ságvári-liget állomására.

 

Az automata képernyőjén a Ságávári-liget alatt zárójelben ott volt a Szépjuhászné állomásnév is, hogy ne legyen félreértés.

 

Az előző rendszerváltozáskor, 1990-ben nevezték át az Úttörővasutat, Gyermekvasutat, és három állomásnevet is megváltoztattak. Az Előre, Virágvölgyre, az Úttörőváros Csillebércre és a Ságvári-liget pedig Szépjuhásznéra módosult, az előző kettővel az a baj, hogy a nevezett földrajzi helyek 2 kilométerre esnek az állomásoktól, az utóbbinak meg a Ságvári-liget az eredeti neve.

 

 

Amikor a három lépcsőben kiépülő Úttörővasút 1949-ben elérte a Ságvári-ligetet, akkor az állomás környéki meglehetősen elhanyagolt és szemetes részt parkosították, és ezt a teljesen friss ligetszerű parkot nevezték el

 

A II. világháború egyik legjelentősebb magyar ellenállási vezetőjéről, Ságvári Endréről. A közelben állt Szépjuhászné fogadó már az 1930-as években tönkrement és romossá vált, ahogy Jékely Zoltán is megírta egyik regényében. A Budakeszi út szélesítése és nem a kisvasút építése miatt kellett lebontani az amúgy is romossá vált épületet.

 

Tehát ennek a helynek a korábban itt állt Pálos kolostor miatt akár  Budaszentlőrinc is lehetne a neve, de az Eredeti Ságvári-liget név lenne a tisztességes és a méltó.

 

Kertész Z István/kép: Székely Ildikó

További híreink
Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jelöltje az Elle Awards Az év színésznője díjára.
2024-04-13 22:04:57, Hírek, Színes Bővebben
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, Színes Bővebben
A falpanelek használatának 3 előnye
Az aktuális lakberendezési trendekben előkelő helyet foglalnak el a különféle falpanelek, melyeket egyre többen alkalmaznak a lassan ódivatúvá váló tapéták helyett. Ha pe...
2024-04-11 17:14:57, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az intim játékszerek világa az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül, új dimenziókat nyitott a sze...
Bővebben >>