Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma György napja van.
Bianko idézéseket vittek a Szabadság térre - biztos, ami biztos...
2014-04-16 08:59:43
Bianko idézéseket vittek a Szabadság térre - biztos, ami biztos...

Bianko idézéseket vittek a Szabadság térre - biztos, ami biztos...

Kedden is, mint egy hete demonstrálók elbontották a Szabadság térre tervezett szobor körüli kordont.  A tömegben Pusztai Erzsébet (MOMA), és Daróczi Ágnes is felbukkant.

 

Az egyre fokozódó jogtalan rendőrségi nyomás ma tetőpontjára hágott, amikor egy hajléktalant (Sütő Kálmán) és egy újabb újságírót (Sebő Gábor) idézett be a rendőrség rongálás bűncselekményének megalapozott gyanúja miatt. De majdnem a bűncselekménnyel gyanúsítottak sorába állt Mécs Imre egykori politikus, '56-os halálra ítélt is, méghozzá a „1848-1867-1956-1988 Vissza a demokráciát felirat felírásával”. Mécs arra a kérdésre, hogy nem fél-e hogy rabosítják így válaszolt: „Engem nem kell rabosítani, már megvan az ujjlenyomatom.”

 
A rendőrség kedden alkalmazkodott a megszaporodott "rendbontók" jelentette kihívásokhoz, hiszen formabontó módon iratszám nélküli, biankó idézésekkel felfegyverkezve jelentek meg. Természetesen ezt az intézkedés alá vontak sem hagyták szó nélkül, s tájékoztatták a hatóságot az intézkedés – véleményük szerinti - hibás voltáról. Ezt a problémát a helyszínen lévő alezredes (név, rang, jelvényszám a szerkesztőségben) egy félmosollyal és egy rövid rádióüzenettel nyugtázta, melynek végén KÉZZEL pótolta az így már valószínűsíthető hiányosságot.

 

Mindezen események után került sor a szervező Tolerancia csoport és Lovas Zoltán sajtótájékoztatójára, melyen a nagyközönség előtt is bejelentették a Politikai Okokból Kirekesztettek Kriminalizáltak Üldözöttek Szervezetének (POKRÜSZ) létrehozására irányuló szándékukat. Ennek felállításához a civilek és a civil- illetve demokratikus politikai szervezetek segítségét kérték.

- A történelem úgyis utoléri a bűnösöket, mi csak segítünk a történelemnek - mondta Lovas.

A szervezettel kapcsolatban még bejelentették, hogy május elsején itt a Szabadság téren várják az európai és az antifasiszta koalícióhoz tartozó országok nagyköveteit, egy piknik keretében.

 

Eztán Popper Gábor a Liberális párt politikusa tájékoztatta az újságírókat az MTA történettudományi osztályának elutasító álláspontjáról a szoborral kapcsolatban, egyúttal kérte a testületet - Romsics Ignácot külön megnevezve -, hogy hozzák nyilvánosságra tudományos álláspontjukat a térre tervezett építményről.


Mécs Imre elmondta, 1948 mindmáig élő hagyományát, a tér közelében kivégzett miniszterelnök és a tér másik sarkában szobrot kapó másik miniszterelnök - Nagy Imre - emlékét, az iparosodásért küzdő forradalmár Deák Ferenc, vagy a kiegyezés utáni Baross Gábor valódi haladó szellemét piszkolja be a kormány az emlékmű felépítésével.

Mécs Imre arról beszélt, hogy amint a második világháború az első világháborúból fogant, úgy fennáll a veszélye annak, hogy lezáratlan múltunk hasonló tragédiához vezet minket.

Véleménye szerint a mostani helyzetből ’56 elhunyt hőseinek fénye vezethet ki. 56-ot az tette erőssé, amikor az emberek leküzdötték aránytalan félelmeiket és nekimentek a tankoknak. - S bár a megtorlások során százakat végeztek ki, 24 ezer embert zártak börtönbe, tízezreket internáltak, de ’89-ben mégis elbukott a munkások nevében regnáló diktatúra - tette hozzá.

1989. június 16-án temettük halottainkat, de a jövő reményében; emlékezzünk rájuk! - zárta beszédét az egykori halálraítélt.

 

Fried Alice holokauszt-túlélő azt mondta nem érti, hogy túlélőként milyen társadalmilag elítélendő cselekményt követett el, amikor a „Túléltem a Soát, szeretnék még élni” feliratot festékkel felfújta.

 

A kordonbontás előtt Zoltai Andrea szervező felolvasta Farkas Norbert építésvezetőhöz írt nyílt levelét, melyben megkéri a vállalkozót, hogy saját, illetve cégének hazai és nemzetközi jó híre érdekében álljon el a munka elvégzésétől. Majd Mécs Imre - halálraítélt, politikus, graffitis - röviden még megosztotta asszociációit. Képzeletében a téren lévő vízesés a Vörös-tengert kettéválasztó Mózes alakját idézte, mint mondta, ahogy a kettényílt tenger összecsapott az üldözői felett, úgy csap majd össze a nép is elnyomói feje felett. A népnek pedig, ha el akar érni az ígéret földjére le kell dobnia rabsága láncait, hiszen a kiválasztott nép is csak a rabszolga generáció utolsó tagjának halála után találhatta meg az ígéret földjét.


Ezt követően megkezdődött a kordon újabb elbontása.


VéDé


EL A KEZEKKEL MÉCS IMRÉTŐL! >>>


Utoljára frissítve: 2014-04-16 15:41:39

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei le...
Bővebben >>