Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Bence napja van.
Bizarr, önkényesen életveszélyes tábla jelzi az erdei turistaúton, hogy mire és mikor vadászhatnak
2019-05-08 17:06:06
Bizarr, önkényesen életveszélyes tábla jelzi az erdei turistaúton, hogy mire és mikor vadászhatnak

Bizarr, önkényesen életveszélyes tábla jelzi az erdei turistaúton, hogy mire és mikor vadászhatnak

Egészen pontosan a zöld kereszt és az egykor volt piros sáv turistajelzések kereszteződése, a Repedtkői útcsomópont közelében találtuk annak ellenére, hogy ezzel a szöveggel állandó tábla kihelyezése sem az erdőtörvénynek sem a vadászati törvénynek nem felel meg.

 

„Figyelem! A vadászterületen – napkelte előtt és napnyugta után – intenzív vadászat miatt tartózkodni tilos és életveszélyes! Kivéve munkavégzés során a földtulajdonosokat és a mezőgazdasági haszonbérlőket.”

 

Az erdőtörvény (2009. évi XXXVII. tv) a 94. paragrafusában így rendelkezik:

 

„Az erdőgazdálkodó átmenetileg korlátozhatja és feltételhez kötheti az erdő egyes részeinek látogatását, amennyiben az ott-tartózkodás az életet vagy testi épséget veszélyezteti, illetve, ha az egyes erdőgazdálkodási munkák végzését veszélyezteti vagy akadályozza. A vadászat időtartamára a vadászatra jogosult az erdőgazdálkodó hozzájárulásával átmenetileg korlátozhatja az erdő egyes részeinek a látogatását.”

 

Az azonban kérdés, mire és hogyan vadászhatnak éjszaka, mert azt a vadászatról szóló törvény elég szűk körben teszi csak lehetővé: például tiltott vadászati mód az éjjellátó készülék használata. Az éjszakai vadászathoz hatósági engedély is kell: a vadászati hatóságtól, ha a vadkár másként nem hárítható el, illetve, ha állat-egészségügyi, humán-egészségügyi vagy vagyonvédelmi indokok ezt szükségessé teszik.

 

 

Ehhez az is hozzátartozik, hogy a törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározott vadfajok fényszóróval történő éjszakai vadászatát engedélyezheti.

 

Ettől függetlenül a törvény alapvetően nem teszi lehetővé az éjszakai vádaszatot, ennek eszközeit (éjjellátó) és módját tehát napnyugta után, napfelkelte előtt sem. Ennek fő oka, hogy sötétben a vad biztos felismerése, a nemének, állapotának, korának meghatározása bizonytalan. Alapvetően a veszélyes tevékenységnek minősülő vadászat éjszaka még inkább az. Ehhez képest kivételként, hatósági engedéllyel, időszakosan lehet bizonyos- korábbi szóhasználattal dúvadnak, kártevőnek tartott - vadfajokra vadászni, de fokozott biztonsági követelmények- fegyverlámpa, stb.- betartásával.

 

Ezért ha valaki az éjszakai időszakra tiltja az erdőben való tartózkodást, akkor annak engedélyének kell lennie arra, hogy éjszaka vadásszon. Erdőben ez amúgy ritka, mivel a szóban forgó vadfajok elsősorban mezőgazdasági területen az ültetvényekben, apróvadban okoznak károkat. Különösen érdekes, hogy a veszélyes vadászati tevékenység gyakorlása az erdei munkásra nem veszélyes, mert a tábla szerint ők például bemehetnek. Nos ilyen sincs. Ha ők bemehetnek, akkor épeszű ember ott nem vadászik.  

 

Azt nem tudni, hogy a haszonbérlők, földtulajdonosok milyen munkát tudnak végezni éjszaka. Erdőben elvileg semmilyent, szántóföldön erőgéppel viszont van olyan, amit éjszaka is csinálnak, de azért ez időszakosan jellemző csak, ha nagyon sürgős valami. Ugyanakkor a tábla térségében csak fiatalos erdő van.

 

Kertész Z István/kép: G. Sz.

További híreink
25 év után kilépett az MSZP-ből az újpesti romaszervezet vezetője
Csóka János Pál mai újpesti sajtótájékoztatóját követően az alábbi közleményben számolt be döntése okairól.
2019-08-22 12:29:07, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Elhunyt a Hungária legendás Szaxi Maxi fúvósa, Fekete Gyula
67 évesen távozott tőlünk, és már biztosan az égi zenekarban fújja szeretett szaxofonját az egykori Hungária, és Dolly Roll oszlopos tagjaként ismertté vált Fekete Gyula,...
2019-08-22 11:53:48, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Kerpel-Frónius biztosra megy – a XIII. kerületben lesz önkormányzati képviselő
Megméreti magát az október 13-ára kiírt önkormányzati voksoláson a korábban még a főpolgármesteri jelöltségre is pályázó Kerpel-Fronius Gábor. Ráadásul tuti helyen.
2019-08-22 11:53:47, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Felfoghatatlanok a tegnapi kőbányai bestiális gyilkosság részletei. Az áldozat, Kata 23 éves, fiatal lány. E...
Bővebben >>