Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
Bizarr, önkényesen életveszélyes tábla jelzi az erdei turistaúton, hogy mire és mikor vadászhatnak
2019-05-08 17:06:06
Bizarr, önkényesen életveszélyes tábla jelzi az erdei turistaúton, hogy mire és mikor vadászhatnak

Bizarr, önkényesen életveszélyes tábla jelzi az erdei turistaúton, hogy mire és mikor vadászhatnak

Egészen pontosan a zöld kereszt és az egykor volt piros sáv turistajelzések kereszteződése, a Repedtkői útcsomópont közelében találtuk annak ellenére, hogy ezzel a szöveggel állandó tábla kihelyezése sem az erdőtörvénynek sem a vadászati törvénynek nem felel meg.

 

„Figyelem! A vadászterületen – napkelte előtt és napnyugta után – intenzív vadászat miatt tartózkodni tilos és életveszélyes! Kivéve munkavégzés során a földtulajdonosokat és a mezőgazdasági haszonbérlőket.”

 

Az erdőtörvény (2009. évi XXXVII. tv) a 94. paragrafusában így rendelkezik:

 

„Az erdőgazdálkodó átmenetileg korlátozhatja és feltételhez kötheti az erdő egyes részeinek látogatását, amennyiben az ott-tartózkodás az életet vagy testi épséget veszélyezteti, illetve, ha az egyes erdőgazdálkodási munkák végzését veszélyezteti vagy akadályozza. A vadászat időtartamára a vadászatra jogosult az erdőgazdálkodó hozzájárulásával átmenetileg korlátozhatja az erdő egyes részeinek a látogatását.”

 

Az azonban kérdés, mire és hogyan vadászhatnak éjszaka, mert azt a vadászatról szóló törvény elég szűk körben teszi csak lehetővé: például tiltott vadászati mód az éjjellátó készülék használata. Az éjszakai vadászathoz hatósági engedély is kell: a vadászati hatóságtól, ha a vadkár másként nem hárítható el, illetve, ha állat-egészségügyi, humán-egészségügyi vagy vagyonvédelmi indokok ezt szükségessé teszik.

 

 

Ehhez az is hozzátartozik, hogy a törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározott vadfajok fényszóróval történő éjszakai vadászatát engedélyezheti.

 

Ettől függetlenül a törvény alapvetően nem teszi lehetővé az éjszakai vádaszatot, ennek eszközeit (éjjellátó) és módját tehát napnyugta után, napfelkelte előtt sem. Ennek fő oka, hogy sötétben a vad biztos felismerése, a nemének, állapotának, korának meghatározása bizonytalan. Alapvetően a veszélyes tevékenységnek minősülő vadászat éjszaka még inkább az. Ehhez képest kivételként, hatósági engedéllyel, időszakosan lehet bizonyos- korábbi szóhasználattal dúvadnak, kártevőnek tartott - vadfajokra vadászni, de fokozott biztonsági követelmények- fegyverlámpa, stb.- betartásával.

 

Ezért ha valaki az éjszakai időszakra tiltja az erdőben való tartózkodást, akkor annak engedélyének kell lennie arra, hogy éjszaka vadásszon. Erdőben ez amúgy ritka, mivel a szóban forgó vadfajok elsősorban mezőgazdasági területen az ültetvényekben, apróvadban okoznak károkat. Különösen érdekes, hogy a veszélyes vadászati tevékenység gyakorlása az erdei munkásra nem veszélyes, mert a tábla szerint ők például bemehetnek. Nos ilyen sincs. Ha ők bemehetnek, akkor épeszű ember ott nem vadászik.  

 

Azt nem tudni, hogy a haszonbérlők, földtulajdonosok milyen munkát tudnak végezni éjszaka. Erdőben elvileg semmilyent, szántóföldön erőgéppel viszont van olyan, amit éjszaka is csinálnak, de azért ez időszakosan jellemző csak, ha nagyon sürgős valami. Ugyanakkor a tábla térségében csak fiatalos erdő van.

 

Kertész Z István/kép: G. Sz.

További híreink
Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre. Közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a három ...
2024-03-28 21:01:27, Hírek, Aktuális2 Bővebben
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Egyetemi Borbirtok és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködése új szintre lép.
Bővebben >>