Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Márk napja van.
Bosszúból juttatta férjét pszichiátriára egy nő
2014-02-04 17:56:22
Bosszúból juttatta férjét pszichiátriára egy nő

Bosszúból juttatta férjét pszichiátriára egy nő

Válni akar, de akarata ellenére a pszichiátriára került egy debreceni férfi, aki hét napot volt kénytelen ott eltölteni. Az ügyben történt jogtalanságok miatt mostanáig két hivatalos elmarasztaló határozat is született, a férfi által indított kártérítési perben pedig hosszú évek után elkészült a sorsdöntő igazságügyi szakértői vélemény.


T. Sándor és felesége viszonya 2008-ra odáig romlott, hogy a férfi úgy döntött, elválik. A feleségnek ez annyira nem tetszett, így meglátogatta a háziorvost, akinek azt hazudta, a férje fenyegeti őt.  A háziorvos pszichiátriai kényszerbeutalót állított ki, amit odaadott a feleségnek – anélkül, hogy látta volna a férfit, illetve a feleség beszámolóján kívül bármilye bővebb ismerettel rendelkezett volna.

 

Sándor elmondása szerint ezután a felesége gyakran provokálta, hátha a férfi olyat tesz, ami miatt a felhasználhatja. Miután ezzel nem járt sikerrel, végül minden előzmény nélkül kihívta a mentőt, hogy a beutalóra hivatkozva férjét a pszichiátriára szállíttassa. A mentősöknek az feltűnt, hogy a beutaló két héttel korábbi, és a férfi nem ad okot a pszichiátriára szállításra, mégis rábeszélték, hogy „az ügy tisztázása végett” menjen be velük a kórházba. Sándor ezután egy hetet töltött el akarata ellenére a pszichiátrián, mire végül kiengedték.

 

Később arra is fény derült, hogy bár a férfit nem engedték haza a kórházból, papír szerint az első négy napon „járóbeteg kezelést” kapott, így a kórház nem értesítette a bíróságot, hogy a törvény általi kötelező bírói szemlét megtarthassák. A bírói szemlére végül csupán a hetedik napon került sor, ezt is részben a férfi bíróként dolgozó ismerőse segítségével sikerült kieszközölni.

 

Az ügyet felkaroló emberjogi szervezet több illetékes szervnél is panaszt, illetve bejelentést tett. Az ÁNTSZ a jogtalan kényszerbeutalást elrendelő háziorvost elmarasztalta, az OEP pedig azt állapította meg, hogy a férfi pszichiátrián tartása nem felelt meg a jogszabályoknak, így az ezért fizetett támogatást visszavonták a kórháztól. A férfi ezután kártérítési pert indított volt felesége, a háziorvos és a debreceni pszichiátria ellen. A most elkészült igazságügyi elmeorvosszakértői vélemény szerint a háziorvos nem járt el az elvárható gondossággal és a pszichiátria nem a szakma szabályainak megfelelően járt el, sőt pszichés ráhatást gyakoroltak T. Sándorra.

 

A civil szervezet információi szerint Magyarországon viszonylag gyakran fordul elő, hogy valaki válóper, gyermekelhelyezés, vagyoni vagy örökösödési vita vagy hasonló miatt kerül be a pszichiátriára, valódi ok nélkül.


-naan-

forrás: emberijogok.hu

Utoljára frissítve: 2014-02-04 17:58:05

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátad...
Bővebben >>