Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
Brutálisabb jövőt jósol, mint a rabszolgatörvény a felállítandó közigazgatási bíróság
2018-12-14 16:13:09
Brutálisabb jövőt jósol, mint a rabszolgatörvény a felállítandó közigazgatási bíróság

Brutálisabb jövőt jósol, mint a rabszolgatörvény a felállítandó közigazgatási bíróság

El lehet e majd várni egy olyan bírótól, hogy az állammal, a hatalommal pereskedő személynek adjon igazat, ha azzal a saját egzisztenciáját, karrierjét is veszélybe sodorná?

 

Elvileg pártatlanul kellene bíráskodni, de ha a bírót az állam nevében egy politikus nevezi ki, minősíti a végzett munkáját, akkor a pártatlanság óhatatlanul csorbul. Gyakorlatilag kimondható, hogy a felek nem egyenlő feltételekkel pereskednek majd az új közigazgatási bíróságokon. Ide olyan ügyek kerülnek egyébként is, amelyek a hatalomnak, az államnak fontosak, netán kényesek, és a kinevezett bírótól elvárhatják a számukra lojális döntéseket. Az egyéb technikai nehézségekről – állítólag csak hét ilyen lesz az országban – eltekintve még számos aggály merül fel az új bírósági struktúrával kapcsolatban.

 

Jogi szakértőnk szerint a közigazgatási bíróság felállításával (valójában a meglévő, közigazgatási és munkaügyi bíróságoknak a bírósági szervezetből való kiszakításával) sok minden probléma van, de ezek olyan finomságúak, amelyek aligha érintenek meg egyelőre bárkit is az országban.

 

„Fontos megjegyezni, hogy az ilyen típusú bíráskodásnak voltak történeti előzményei és igazából nem lenne ördögtől való egy bírói szervezeten belüli elkülönülés – számos európai országban van erre példa – talán ezek közül a leghíresebb a francia közigazgatási bíróság. Az is lényeges, hogy a közigazgatási bíróságok ügyköre, ügyszáma, jelentősége, leterheltsége olyan országokban jelentős, amelyek erős közigazgatással rendelkeznek. Alátámaszthatja a bíróságok elkülönült szervezését, hogy egyre szélesebb körben alakulnak ki viták a mind több területre behatoló állammal, állami szervekkel szemben. De semmi észrév nem indokolja, hogy a működő "közigazgatási" bíróságokat önálló szervezeté kellene átalakítani.

 

 Ezzel olyan alkotmányos alapelvek sérülnek, mint a hatalmi ágak elválasztása, a sokat emlegetett fékek és ellensúlyok megléte, a bírói függetlenség megmaradása, a bíróság, mint önálló hatalmi ág belső összetartó-ereje, a hatáskörök szükségtelen elvonása. Létrejön a bírósági szervezeten belül egy olyan részleg, amely annak nem része, hanem attól elkülönült struktúrában és irányítási folyamatokkal működik.

 

 Mi a biztosíték arra, hogy egy évvel később egy újabb döntéssel a most meglévő bírósági rendszert nem rendelik-e alá a közigazgatási bírósági hálózatnak?

 

 Egyszóval teljes mértékben hiányzanak a garanciák a közigazgatási bíróságok működéséből. Biztos, hogy a közigazgatási bíróságok létrehozása, a bírák kinevezése, stb. számos kontrollmechanizmust, osztott hatáskört tartalmaz majd, és megfelel a demokratikus díszletnek. De sérti a bírák önrendelkezését, önkormányzatiságát az, hogy egy másik hatalmi ág, a végrehajtó hatalom egyik politikus tagjától függ a kinevezésük. Erre lehet azt mondani, amit Trócsányi miniszter említett, hogy szűrt lista alapján választ a miniszter, de ennek nincs jelentősége. De nagyon is van, ha a miniszter választja ki a bírákat, akkor a személyükhöz politikai döntés kapcsolódik, és aki a kinevezési jogot gyakorolja, az vissza is vonhatja azt. Trócsányi miniszter egészen pontosan tudatában van annak, hogy milyen alkotmányos gátakat, hálókat szakíthat ezzel a jogkörével szét. Ismételten példát mutat, hogy hogyan lehet a jogállamot jogállami módszerekkel felmorzsolni.

 

 Amit nagy bajnak érzek, hogy a politika önkorlátozása ismeretlen fogalom: ha valahol nyitunk neki egy kiskaput, azon be fog egész testével ömleni, mert ez a természete, és nem lesz, aki megakadályozza. És akkor el kel azt a szituációt képzelni, hogy valaki egy komoly ügyben pereskedik az állammal, a végrehajtó hatalommal, amelynek egyik képviselője kinevezte azt a bírót, amelynek egy másik politikai tényező által kinevezett vezető döntése ellen jogorvoslatot kell elbírálnia. Nem fog a bíró fejében megfordulni, hogy akit itt perelnek, az ugyanazon hatalmi ághoz tartozik, mint ő maga? Egy-egy kiemelt ügy elbírálása közben eszébe fog jutni a politika elvárásait, íratlan szabályait. Továbbá tudja, hogy az előmenetele, a kinevezésének meghosszabbítása, stb. a politikától függ. Mi lesz azokban az esetekben, ahol a politika közvetlenül érintett, pl. egy választási ügyben? Elvárható egy politikai kinevezettől, hogy a bírói elfogulatlanságnak megfelelően járjon el, miközben szélsőséges esetben a döntése megbuktathatja az őt kinevező politikai erőt? Ez az egész történet még akkor sem lenne kerek, ha egy önmérsékletéről híres és sok évtizede demokratikus keretek között mozgó párt vezetné be, egy hatalmi vonzásnak ellenállni képes, erős, független gondolkodású, politikamentesen dolgozó emberekből álló bírói kar esetén.

 

De ettől Magyarországon nagyon messze vagyunk. Hogy fog egy ilyen szervezet védelmet nyújtani a túlburjánzó, a maga eszközeivel (támogatásaival, az élet minden részletében jelenlévő hatósági rendszerével, bizonytalan-többértelmű jogszabályaival, informális jogértelmezést jogszabályként kezelő tisztviselőivel, stb) az egész társadalmat foglyul ejtő állammal szemben? Ez a történet mindaddig lesz érdektelen, ameddig a magánszemélyeknek nem lesz vitájuk az állammal, az állami szervekkel. Aztán amikor majd szembesülnek vele milyen alárendeltnek lenni egy jogvitában, értik meg ennek a politikai döntésnek a jelentős hátrányát" - mondta jogi szakértőnk.

 

Kertész Z István/kép: Handó Tünde főbíró

További híreink
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Tegyük tisztába a fogalmakat!
Ma már a legtöbb cégnek szüksége van weboldalra vagy az internetes kereskedéshez webáruházra, és ennek kapcsán kerülnek előtérbe a domain és a tárhely fogalmak, amelyekrő...
2024-03-14 17:32:38, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>