Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma József napja van.
Budapest posztumusz díszpolgára lett Setét Jenő
2022-11-18 18:12:47
Budapest posztumusz díszpolgára lett Setét Jenő

Budapest posztumusz díszpolgára lett Setét Jenő

Az elismerést csütörtökön adták át az elhunyt aktivista családtagjainak a főváros napja alkalmából rendezett ünnepségen, ezzel egyben megkezdődött a Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából rendezett, két éven át tartó ünnepségsorozat is.

 

Az ismert polgárjogi aktivista, az Idetartozunk Egyesület vezetője 2022. január 25-én, egy nappal az 50. születésnapja után hunyt el. Setét Jenő halálát követően Horváth Aladár, a Roma Parlament elnöke és Horgas Péter, a Civil Bázis vezetője közösen kezdeményezték, hogy jogvédő-aktivista kapja meg posztumusz a Budapest díszpolgára címet. Karácsony Gergely főpolgármester Setét Jenő temetésének napján, február 11-én tudatta: a fővárosi városvezetés azt fogja javasolni a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy Setét Jenő munkáját és életét posztumusz díszpolgári címmel ismerje el, mert óriási szüksége volt hazánknak arra a kérlelhetetlen és kritikus munkára, amit folytatott. „Az a kötelességünk, hogy harcoljunk tovább azért a világért, amiben hitt: egy igazságos és egyenlő Magyarországért. Tudjuk, hogy nekünk is rengeteg feladatunk van még. Elsősorban ezzel tartozunk Jenő emlékének. Setét Jenő legyen Budapest posztumusz díszpolgára, Budapest pedig mindannyiunk közös otthona” – írta akkori posztjában Karácsony Gergely.

 

Budapest Díszpolgára elismerést a főpolgármester a főváros napja alkalmából rendezett mai ünnepségen nyújtotta át Setét Jenő gyermekeinek.

 

A rangos kitüntetés posztumusz díjazottja lett Nagy Bálint Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja is.

 

A 2022-es évben Budapest Díszpolgári címet kapott:

 

Dés László zeneszerző, előadóművész, Gyurgyák János történész, az Osiris Kiadó főszerkesztője, Hajdu László nyugalmazott XV. kerületi polgármester, volt országgyűlési képviselő, Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Ürge-Vorsatz Diana, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével kitüntetett fizikus, a környezeti- és környezetmérnöki tudományok doktora, és Závada Pál író.

 

(forrás: RomNet)

 

 

További híreink
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Tarlós a honvédelmi miniszter feleségét szeretné főpolgármesternek
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – akit valamikor ő talált ki – viszont ismeri az önkormányzati ...
2024-03-17 11:51:59, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Míg Orbánnak alig van pénze, az apja uradalma egyre csak hízik
Az Orbán család már hosszú évek óta építgeti, szépítgeti a hatvanpusztai luxusmajorságot, József nádor egykori birtokát.
2024-03-17 11:51:57, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Somos András 2010 óta dolgozik az ATV-nél. Miután a csatorna fegyelmi eljárást indított ellene, végül önként t...
Bővebben >>