Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gedeon napja van.
Budapesttől uniós forrásait vonná el a kormány – Karácsony Gergely azonnal reagált
2020-01-13 17:38:49
Budapesttől uniós forrásait vonná el a kormány – Karácsony Gergely azonnal reagált

Budapesttől uniós forrásait vonná el a kormány – Karácsony Gergely azonnal reagált

A lap által megszerzett dokumentumból az derül ki, hogy az új struktúra a stabilan fideszes Debrecenen kívül a legtöbb nagyvárost hátrányosan érintené, a kormány a teljes támogatási keret egyötödét fordítaná területileg meghatározott támogatásokra. Úgy tudni, Budapest egyetlen szó erejéig szerepel a tervezetben, leginkább csak „kipipálandó tételként”.

 

Hétfő délután Budapest főpolgármestere az alábbiakban reagált a Népszava információira:

 

„Álságos és káros az a sajtóban ma kiszivárgott kormányzati terv, amely Budapestet lényegében elvágná az uniós fejlesztési forrásoktól. A Népszava értesülései szerint a kormány olyan javaslatot mutatott be az Európai Bizottságnak, amely az uniós forrásfelhasználást végletesen központosítja, és teljesen a kormányzattól teszi függővé, hogy jutnak-e európai pénzek budapesti fejlesztésekre. Álságos, mert ennek az anyagnak az elkészültét nem előzte meg semmiféle egyeztetés. És álságos azért is, mert a kormány illetékes minisztere rezignált arccal letagadja az anyag létezését, pedig az itt van éppen az asztalomon. Letagadja azt is, hogy ezt bemutatták Brüsszelben. Pedig az ominózus napon speciel én is Brüsszelben tárgyaltam, a repülőgépen ott ült előttem Palkovics László miniszter.

 

Tudom persze, hogy még nagyon messze vagyunk attól, hogy a 2021-2027 közötti időszak uniós forrásfelhasználásának elfogadott kerete legyen. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a kormány által most javasolt, szélsőségesen centralizált rendszer ráadásul nem csupán a hatékony forrásfelhasználás akadálya, de a korrupció melegágya is, továbbá köszönőviszonyban sincs az új Európai Bizottság elsődleges céljaival.

 

Káros, súlyosan káros ez a kormányzati terv. Mert Budapest az ország gazdasági motorja, ha Budapest nem jut fejlesztési forrásokhoz, a motor leáll, és annak nem csak a budapestiek, hanem az egész ország kárát látja. Minden létező fórumon fel fogunk lépni, hogy az Unió ne hagyja jóvá a Budapestet büntető elképzeléseket. Tárgyalni fogunk az Európai Bizottsággal és minden érintett intézménnyel a súlyosan káros elképzelés megtorpedózása érdekében. Az ellenzéki pártok EP-képviselőit közös ügyünk képviseletére kérjük.

 

Sok feladat hárul ebben a munkában Jávor Benedek főváros brüsszeli irodájának képviselőjére, aki szakértelmével, kapcsolatival sokat tehet a sunyi és káros javaslat megváltoztatásáért. Azonnali egyeztetéseket kezdeményezek a kormánnyal is annak érdekében, hogy egy hatékony, Magyarország egészének érdekeit szolgáló, és a budapestiek számára is fejlesztési forrásokat biztosító rendszert dolgozzunk ki a következő 7 év fejlesztési forrásainak felhasználására. Ma felvesszük a kapcsolatot Palkovics miniszterrel, hogy tisztázzuk a kormány letagadni szándékolt terveit.

 

Nem fogjuk hagyni, hogy politikai okokból megrövidítsék a budapestieket és kárt okozzanak az egész országnak.”

További híreink
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Tegyük tisztába a fogalmakat!
Ma már a legtöbb cégnek szüksége van weboldalra vagy az internetes kereskedéshez webáruházra, és ennek kapcsán kerülnek előtérbe a domain és a tárhely fogalmak, amelyekrő...
2024-03-14 17:32:38, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Persze folyamatosan azt halljuk mindenhonnan, hogy mindig ragaszkodjunk az eredetihez, ne érjük be másolattal,...
Bővebben >>