Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gedeon napja van.
Cáfolják a rokkantak Tapolczai nyilatkozatát
2013-08-19 13:17:37
Cáfolják a rokkantak Tapolczai nyilatkozatát

Cáfolják a rokkantak Tapolczai nyilatkozatát

Egy civil rokkant érdekvédő csoport reagálása a pénteken, az MTI-ben megjelent kormány-nyilatkozatra. Állításuk szerint, Tapolczai Gergely (Fidesz-KDNP) pénteki MTI-nek adott sajtótájékoztatója jobban sántít, mintha egy "hozzá nem értő", bice-bóca rokkant adott volna nyilatkozatot.

"A cikkben megnevezett képviselő nyilatkozata ugyanis kiverte a biztosítékot a rokkantaknál, hiszen nem a Gyurcsány-Bajnai kormány, segélyezésre épülő politikáját kellene a jelen kormányzatnak kritizálnia, ugyanis az még szociális biztonságban hagyta a szegényeket. A rokkantaktól meg nem vett el semmit az előző kormány. Jobb, ha ezt a tényt megismerheti az egész ország közvéleménye. Jó lenne, ha a szocialisták cáfolnák azonnal a pénteki MTI közleményt ezzel kapcsolatban.

A korhatár alatti rokkantakat a Fidesz-KDNP, azaz a jelenlegi kormány juttatta koldusbotra. Ők valóban segélyes ellátást adtak csak a rokkantaknak egy élet munkája után. Ráadásul visszamenőlegesen vették el a rokkantévek teljes időtartamának nyugdíj-jogosító jogfolytonosságát. Ez egy jogállamban megengedhetetlen.

A kormány a rokkantak foglalkoztatásával kapcsolatban is úgy csúsztat, hogy még egy korcsolya-bajnok is fenékre esne tőle a jégpályán.

A rokkantak foglalkoztatása nem oldja meg az érintettek problémáját. A 30 milliárdos EU TÁMOP pénzforrás, és a körülbelül 60 milliárdot kitevő rehabilitációs összeg ellenére - amit azok a cégek fizetnek ki, akik nem bíbelődnek a rehabilitálhatók foglalkoztatásával -, még mindig csak 10%-os a rokkantak foglalkoztatása, az EU 40%-os átlagához képest. Ráadásul a program beindítása egy évet késett, miközben az ellátórendszerből kidobott rokkantak a levegőben lógnak, mert munka számukra sehol sincs. Akiket foglalkoztatnak, azokat is csak kihasználják, mert csak addig alkalmazzák a rokkantakat, amíg a maximális járulékkedvezményt és bértámogatást meg lehet utánuk igényelni, utána pedig a nagy semmi időszaka alatt a rokkantak éhenhalnak.

A cikkben nyilatkozó képviselő (Tapolczai Gergely) azt mondta, hogy az előző kormány befagyasztotta a rehabilitációs ellátását a rokkantaknak. Ez is szemen szedett hazugság, hiszen minden évben a nyugdíjemelés mértékével az előző kormány megemelte a rehabilitációs járadék és a rokkantsági nyugdíjak összegét is.

Az új Széchenyi-terv rokkant-foglakoztatásának nagy része (30 milliárd EU TÁMOP pénzforrás) a többi, abból a kb.60 milliárdból megpótolt, amit azok a cégek fizetnek be rehabilitációs hozzájárulásként (cégenként 964.500 forintot) amelyek nem alkalmaznak rehabilitálható rokkantakat. Ráadásul arra büszke a kormány, hogy ebből az összegből, mindösszesen csak 44 milliárdot fordít a rokkantakra? A pénzösszegek többi részét miért nem fordítja rájuk? Ez sokkal inkább szánalmas, mintsem dicsekvésre okot adó cselekedet.

A kormány továbbra is ellentétesen kommunikál, hiszen, ahogyan ők fogalmaznak, a visszaélőkkel szembeni további fellépést helyezik előtérbe, utalva arra, hogy az ilyen személyeket el kell távolítani az ellátórendszerből, miközben Tapolczai határozottan állítja, hogy a rokkantak 97%-a továbbra is megkapja az ellátását.

 



Elképesztő ez a hazugság, ugyanis a hivatalos NRSZH statisztika szerint 11%-a a betegeknek egyetlen fillért sem kap többé, mert annyira visszaminősítették, hogy mehet a nyílt munkaerőpiacra. A további, körülbelül 40%-a a betegeknek pedig 1-3 éves rehabilitációra ítélt rokkant, akik segélyszerű rokkantpénzekből tengődnek.

Akkor hogyan is lehetséges ez az ellentét a matematika szerint? Hogyan maradhat bent a betegek 97%-a az ellátórendszerben, ha első körben azonnal kidobtak 11-12%-ot? A többieket meg 1-3 éven belül búcsúzhatnak végleg onnan?

A cikkben nyilatkozó képviselő eredménynek értékelte a kormányablakok akadálymentesítését. Az EU, az akadálymentesítésre 8 milliárd forint EU TÁMOP támogatást adott. Nem a kormány, hanem az Európai Unió. Ha csak a kormányablakok akadálymentesítésére futja ebből a tetemes összegből, az elképesztően szomorú. A többi akadálymentesítés végrehajtásához, még csak határidőt sem tűzött ki a kormány. Fontos eredményként említik a gépkocsivásárlási kedvezményeket is, amikor ez alig érinti a betegek egy részét. A rokkantak ugyanis a segélyes pénzből nemhogy személygépkocsit, de sokan még ennivalót sem bírnak venni.

Az új kenyér ünnepén friss kenyér sem jut a sok rokkant asztalára. Ez az igazság, kedves Tapolczai Úr és Tisztelt Magyar Kormány!

Legközelebb felelősen és nem felelőtlenül kellene az MTI-nek nyilatkozni, lehetőleg hitelesen!"

 

MSZF "Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért"csoport.


AdamRos

Fotó: magyarhirlap.hu

 

Utoljára frissítve: 2013-08-19 15:43:59

További híreink
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Aktuális Bővebben
Egy ajándék, ami többet mond ezer szónál!
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mikor és milyen alkalomra kaptuk. Egy szép gyűrű vagy nyaklánc...
2024-03-25 16:46:20, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
250 ezer szavazót veszíthetett eddig a Fidesz a kegyelmi botrány miatt – derült ki a 21 Kutatóközpont friss, r...
Bővebben >>