Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Márk napja van.
Cigány étterem nyílt Pécsen
2015-07-25 13:00:35
Cigány étterem nyílt Pécsen

Cigány étterem nyílt Pécsen

 

A lakásétterem ötlete a pécsi Színes Gyöngyök Egyesület tagjainak fejéből pattant ki még évekkel ezelőtt, de az álom megvalósítására csak most volt lehetőségük, az EGT/ Norvég Finanszírozási Mechanizmus, illetve az Ökotárs Alapítvány és partnerei támogatásával.

 

A pécsi szervezet 2004-ben azért jött létre, hogy segítse a roma nőket családi és társadalmi szerepeikben. Folyamatosan támogatják őket szociális, jogi, mentálhigiénés tanácsadással és a közéletben való szereplésük elősegítésével. Az egyesület minden adandó alkalommal igyekszik népszerűsíteni saját tevékenységét, ezért a helyi rendezvényeken, fesztiválokon gyakran megjelennek.

 

 

- Minden alkalommal készülünk ételkóstolóval, melyeken keresztül szeretnénk bemutatni az autentikus roma ízeket. A tapasztalat az, hogy sosem tudunk eleget sütni-főzni, mindig az utolsó falatig elkapkodják a kínált ételeket. Nagy kedvenc például a cigány babfőzelék, ami jelentősen eltér a magyar konyhában megszokottól, de a lecsónkat is nagyon szeretik – így Kelemenné Várnai Anna, a Színes Gyöngyök Egyesület elnöke.

 

Hát valahogy így jött az ötlet, hogy talán az ételeken keresztül kicsit közelebb lehet kerülni a többségi társadalomhoz – teszi hozzá az elnök. Elképzelésük szerint, ha valaki megkóstolja a finom fogásokat, akkor talán a cigány kultúrát is kicsit szívesebben fogadják, és ha azt megismerik, akkor lassan-lassan talán az előítélet is tompul majd a roma emberekkel szemben.

 

Vagyis a kezdeményezés célja, hogy egy olyan találkozási pont jöhessen létre, ahol a nem cigány lakosság megismerheti a cigány lakosság szokásait, értékeit és nem utolsó sorban az ételeit. Az egyesület tagjai pedig remélik, hogy ennek révén előbb-utóbb érdemi párbeszéd indulhat.

 

A program rövid távú célja továbbá, hogy a Kóstoldában dolgozó nők egyre önállóbbá váljanak, megerősödjenek egy számukra még ismeretlen szerepben helytállva. A hosszú távú cél pedig egy étterem nyitása, ami megélhetést biztosítana hátrányos helyzetű nők számára.

 

(pecsma.hu)

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>