Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Emma napja van.
„Cigánykonzervvel” újít a cserdi polgármester
2015-12-06 15:30:18
„Cigánykonzervvel” újít a cserdi polgármester

„Cigánykonzervvel” újít a cserdi polgármester

Cserdi az a falu, amely a teljes összeomlás széléről fordult vissza pár évvel ezelőtt, miután a roma származású Bogdán László lett a település vezetője. Akkor még a falu második volt a bűnözéssel leginkább fertőzött magyar települések listáján. A polgármester első nagy port kavaró akciója a “köcsögmentesítés” volt: egy csomó roma fiatalt és a szüleiket börtönlátogatásra vitt, hogy lássák, milyen sors vár arra, aki tisztességtelen utat választ.

 

Az akció ugyan nem aratott osztatlan sikert – az Amnesty International például buta, homofób lépésnek nyilvánította – az eredmények azonban Bogdánt igazolták. Pár éve még hatszáz bűneset volt a faluban egy évben, Bogdán ténykedése óta mindössze nyolc. De ez nemcsak a börtöntúrának volt köszönhető. A polgármester azt a célt tűzte ki, hogy értelmes célt és munkát adjon a romák kezébe, és érdekeltté tegye őket abban, hogy jó munkát végezzenek.

 

 

Romák és magyarok együtt fóliasátrakat kezdtek építeni a faluban, hogy az ott megtermelt javakat értékesítsék, és ha marad, adományozzanak is belőle. A munkában mindenki, a polgármester is részt vállalt, és ez így van a mai napig is. Aki lóg, vagy hibázik, annak következetes büntetés jár, aki jól dolgozik, annak dicséret.

 

A termelés pedig beindult, évről évre egyre több zöldség és gyümölcs marad. Sokáig az ittenieknek adományoztak, most már ők visznek adományt máshová. Például a Pécsre és Budapestre, a szegényeknek.

 

A falu pedig teljesen átalakult, hidat, játszóteret építettek, felújították a település épületeit, és a holokauszt-emlékművet is. Azok a fiatalok pedig, akik jól tanulnak, és járnak templomba, 50 ezer forint jutalmat kapnak év végén.

 

Mára minta lett a cserdi példa, sorra járnak újságírók, politikusok, érdekvédők a faluba, Bogdán László pedig rengeteget utazik, külföldön is tart előadásokat. És továbbra is tele van tervekkel. A nyáron az Origónak mesélt legújabb ötletéről, egy új márka, a Lasipe létrehozásáról. A szó azt jelenti jóság. Az volt a terv, hogy cigánylecsót, savanyúságot, szilvalekvárt készítenek, üvegekbe rakják, ami Lasipe név alatt kerül majd az üzletekbe.

 

Nos, a projekt jól áll. Bogdán a Facebookon tette közzé a logóterveket, és arra kéri az embereket, hogy nyilvánítsanak véleményt, lájkoljanak, segítsenek eldönteni, melyik címkevariáció kerüljön az üvegekre.

 

(serfozoistvan.hu)

 

 

 

További híreink
Neked milyen álmaid irodája?
Rengeteg olyan munkakör van, amelyet különböző méretű irodahelyiségekben kell végezni. Rutintalan irodista azt hihetné, hogy teljesen mindegy minden, a lényeg, hogy leg...
2024-04-17 10:50:40, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Azt mondják, sosem öregszik meg az, aki nem felejt el játszani. Természetesen más játékok kerülnek terítékre g...
Bővebben >>