Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Paulina napja van.
Családi ház építésére kivitelezőt keres? Ezt az 5 szempontot mindig vegye figyelembe!
2024-05-20 10:11:10
Családi ház építésére kivitelezőt keres? Ezt az 5 szempontot mindig vegye figyelembe!

Családi ház építésére kivitelezőt keres? Ezt az 5 szempontot mindig vegye figyelembe!

Hogyan lehet rátalálni a legjobb kivitelezőre? Vannak jó és nagyon rossz példák előttünk, ha egy kicsit körül nézünk, beszélgetünk a barátainkkal, ismerőseinkkel. Foglaljuk össze azt az öt legfontosabb dolgot, amelyre mindenképpen oda kell figyelni. A New Age Properties a családi ház kivitelezésénél erre is felhívja a figyelmet.

 

Kivitelező keresése családi ház építéséhez

 

Már az építkezés elkezdése előtt is sok hibát elkövethetünk, szóval érdemes a legelején kezdeni és a generálkivitelezői szerződés megkötésére is jól odafigyelni.

Melyek a legfontosabb szempontok egy családi ház felépítésénél:

 

  1. 1. A jó alapok a telekvásárlásnál, tervezésnél, kivitelező kiválasztásánál kezdődnek.
  2. 2. Egy fővállalkozót bízzunk meg, legyen generálkivitelezés.
  3. 3. Kérjünk - és a helyszínen is ellenőrizzünk le - referenciákat. Legyen ajánlásunk.
  4. 4. Bontsuk szakaszokra a munkálatokat, legyen tételes elszámolás anyagra és munkabérre egyaránt.
  5. 5. Fogandjunk fel műszaki ellenőrt, legyen hozzáértő szakjogászunk, egy csapat álljon mögöttünk.

 

A fenti öt pont mellé még jópárat lehetne felállítani, de maradjunk csak a legfontosabb és általános megfogalmazásnál – persze az ördög itt is a részletekben lakozik…

 

A kivitelező kiválasztásánál nem a pénz a legfontosabb, ne is nézzünk rá a túl csábító ajánlatokra. Ismeretlen kivitelezővel pedig szóba se álljunk, itt a szaktudást és gyakorlatot meg kell fizetni. (Inkább ezt, mint a sok elrontott munkálatot, hibajavítást…)

 

Ha nincs gyakorlatunk, valamelyik szakterületen megbízható emberünk, akkor szerződjünk egy fővállalkozóval – ideális esetben egy több éve működő céggel. A generálkivitelezés során hozzák ők a megszokott és tapasztalt szakembereiket, legyen összehangolt és egy kézben tartott a teljes építési munka.

 

Nem elegendő a szépen elkészített weboldal, a mosolygós szakik a fényképeken, kérjünk referenciákat és menjünk is ki a megnevezett családi házakhoz és beszéljünk a lakókkal. Figyeljünk arra is, hogy a szakmunkásokból komoly hiány van, a csapatban folyamatosan cserélődnek az emberek, ezért egy bizonyos figyelmet fordítsunk az egyes részterületekért felelős emberekre is, ne csak a főnökre.

 

Ne sajnáljuk az időt a megfelelő előkészületekre, hiszen amit itt elrontunk, az rengeteg bosszúságot és sok kiadást fog később jelenteni. A kiválasztott telket vizsgáljuk meg vízelvezetési, közmű és ezer más szempontból, nézzünk utána a beépíthetőségi és egyéb feltételeknek. A tervezőt hozzuk össze a kivitelezővel, figyeljünk és tanuljunk folyamatosan minden szóból.

 

Bontsuk a házépítés kivitelezési munkálatait szakaszokra, minden szakasznak tervezzük meg az idő és anyagigényét, pontos felelősét és részleteit. (Építési naplót is érdemes vezetni, időnként ránézni…)

 

Egy ház felépítése nagyon sokrétű szaktudást igényel, megtehetjük, hogy mindent rábízunk másokra és csak a kulcsátadásra megyünk ki majd az építkezésre. (Ugye ez nem hangzik olyan jól…) Akkor pedig érdemes ennek a kivitelezői csapatnak az egyes tagjait nekünk kiválasztanunk, a csapat egyik tagjává válnunk és mindenre odafigyelnünk.

 

Egy tapasztalt jogász, esetleg egy műszaki ellenőr bevonása fontos lehet, de a fővállalkozóval mindenképpen „egy hullámhosszon” kell lennünk, hiszen vele kell majd rendszeresen tartanunk a kapcsolatot.

 

Ha még nem tudnánk, akkor fontos elfogadnunk, hogy a legjobb generálkivitelezői szerződés is csak annyit ér, amennyit betartanak belőle, tehát valóban a legfontosabb dolog a megfelelő kivitelező kiválasztása. Már a szerződés létrejötte előtt is találkozzunk vele többször, ismerjük meg, hangolódjunk össze vele és szokjuk meg a gondolkozását, ismerjük meg a személyiségét.

 

Ne feledjük, hogy egy házépítésnél mindig kellenek tartalékok, még a legtökéletesebb előkészületek esetén is lehetnek váratlan kiadások, emelkednek az árak, történhet bármi. Igyekezzünk felkészülni, amire csak lehet, a váratlan, kiszámíthatatlan dolgok megoldásához pedig többnyire „csak” pénz kell. Ha csúszás lesz az építés során, akkor azért még legyen hol laknunk, ne tervezzünk be túl szoros határidőket, legyenek alternatív megoldások a fejünkben.

 

További híreink
Múzeumba járni kétféleképp lehet
A Múzeumok Éjszakáján megelevenedik az ókori Pécs.
2024-06-22 02:36:42, Hírek, Színes Bővebben
Magyarországon először
Egyedülálló kiállítás nyílik Jacques Villeglé alkotásaiból, A város falain címmel az m21 Galériában Pécsen.
2024-06-21 01:45:19, Hírek, Színes Bővebben
Címketípusok: hova és milyet válasszunk?
Címke készítésére már minden területen szükség van, legyen az élelmiszeripar, kereskedelem, kozmetika, logisztika vagy éppen vegyipar. Nem mindegy azonban, hogy hol és mi...
2024-06-20 12:50:09, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A valódi fából készült bútorokat nem véletlenül szeretik oly sokan. Valahogy úgy érezheti az ember lánya és fi...
Bővebben >>