Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Orsolya napja van.
Cserhalmi György 73 évesen is kíméletlenül őszinte – kisebb botrány kavart székfoglaló beszédével
2021-09-01 18:36:20
Cserhalmi György 73 évesen is kíméletlenül őszinte – kisebb botrány kavart székfoglaló beszédével

Cserhalmi György 73 évesen is kíméletlenül őszinte – kisebb botrány kavart székfoglaló beszédével

 

A Népszava beszámolója szerint Cserhalmi már beszéde elején veszélyesnek titulálta magát, beszélt a rendszerváltás előtti kulturális életről, majd szubjektív színháztörténeti értekezésbe bocsátkozott.

 

 “Veszélyes vagyok, voltam és leszek, és ezt a többiek is tudják. Az a színház, amiben én hiszek, veszélyes” – fogalmazott a Nemzet Színésze.

 

Szenvedélyesen kiállt a korábbi Színház-és Filmművészeti Egyetem mellett is, ahol szerinte az oktatás „okos, értékes, érzéki, európai” volt. Cáfolta azokat az érveket, amelyek szerint az egyetemen nem termeltek hazafiakat, honfiúkat és honleányokat.

 

Mint mondta, „egy olyan országban szeretne élni, ahol a politika nem téveszti össze magát a tízparancsolattal, ahol hihetünk magunkban és hisznek nekünk.”

 

„A hatalom ma is egyféleséget akar, egy olyan masszát, amelyből egyformára lehet szaggatni az itt lakókat, és ha ehhez nem hasonultok, akkor nem vagytok jó honleányok és honfiúk. Isten ne adja, hogy ebben a hazában újra bizonyítani kelljen, hogy ki a jó hazafi. (…) Kell a változás, de csak olyan, ami velünk átbeszélve, a mi egyetértésünkkel történik, minden más történés, nem csak hasonlít az erőszakra, hanem maga az erőszak, mégpedig a leggonoszabb időket idézi. Ne menjünk ebbe bele, Ez egy rossz út, rossz állomása, amely nem csak a jövőnkre hoz szégyent, hanem a múltunkra is, a jelent pedig elviselhetetlenné teszi” – idézett a Népszava a beszédből.

 

A rendszerváltás előtti évtizedek lázadásáról így beszélt: “Egy új, kritikus nemzedék tagjaként először mondtuk ki, hogy gyávák, korruptak, kevesek és kurvák vagytok.”

 

Személyes élményeiről is szót ejtett, a nagyanyja halálát felidézve: “A nagyi halála után felnőtt lettem, a feleségem halála után pedig öreg. És rájöttem: nincs az a színház, ami annyira érdekelne, mint az élet. Én az a színész vagyok, akit a szerepei egyre magányosabbá tettek, így felmerül a kérdés: megérte-e?”

 

Cserhalmi szerint 1972 végén Latinovits Zoltánnal sörözgetve még úgy látszott: megéri színésznek lenni, azóta viszont mindenki elment, akikre jólesett felnézni, akik nélkül elképzelhetetlennek tartotta, hogy feljöjjön a nap.

 

Abba fogunk belehalni, hogy ide születtünk, jegyezte meg, és József Attilát idézte: „S mégis, magyarnak számkivetve, / lelkem sikoltva megriad – / édes Hazám, fogadj szivedbe, / hadd legyek hűséges fiad!”

 

Nagy Viktor, az MMA tagozatvezetője pedig megjegyezte, több ponton tudna vitatkozni a székfoglalóval és bizonyos kérdésekben nem ért vele egyet.

 

Cserhalmitól megkérdezte a lap, miért lépett be az MMA-ba, mire színész azt felelte, hogy mert ide hívták, másrészt pedig ez volt a korábbi elnökségi tag, Sára Sándor rendező végakarata.

 

(forrás: szinhaz.online)

 

 

További híreink
Romlanak a fertőzési adatok: 1 668 új fertőzöttet igazoltak, elhunyt 30 beteg
Már egyértelműen látszik a számokon is a negyedik hullám hatása és a védekezés hiánya is – olvasható a klbradio.hu oldalán.
2021-10-20 19:51:15, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Kásler újabb milliókkal tömi Zalatnay Saroltát
A múlt havi, „életmű koncertkörútja megvalósítására” kapott 10 milliója után újabb 2,5 millió forintot kap Kásler Miklós minisztertől Zalatnay Sarolta – vette észre a 24....
2021-10-20 19:51:11, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Orbánék közelében lesz az ellenzék közös ünnepsége október 23-án
Szombaton délután négy órától közösen fognak demonstrálni az ellenzéki pártok a fővárosi Andrássy út és Dózsa György út sarkán. Az eseményen felszólal Márki-Zay Péter és ...
2021-10-20 19:51:07, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Kalandos témanapokat és játszóházat is szervez a múzeum az őszi szünetben.
Bővebben >>