Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma József napja van.
Csődben a Tungsram, inkasszó a bankszámlájukon, veszélyben az 1600 elbocsátandó dolgozó végkielégítése
2022-05-12 18:53:01
Csődben a Tungsram, inkasszó a bankszámlájukon, veszélyben az 1600 elbocsátandó dolgozó végkielégítése

Csődben a Tungsram, inkasszó a bankszámlájukon, veszélyben az 1600 elbocsátandó dolgozó végkielégítése

A Tungsram továbbra is legfontosabb prioritásként kezeli munkavállalói, vevői, beszállítói és a hatóságok felé vállalt kötelezettségeinek teljesítését, ezért a vállalat a mai napon egy jogi és pénzügyi védelmet jelentő lépést tett, amely ezt az ellentétet feloldhatja: csődvédelmet kért.  Azért tette, hogy a vállalat a csődvédelem nyújtotta ernyő alatt továbbra is fizetni tudja a bért és az adókat, valamint végrehajthassa folyamatban lévő reorganizációját. Erről a kényszerű lépésről ma a törvényi előírások szerint a dolgozókat, a szakszervezeteket, az üzemi tanácsokat és bankokat is tájékoztatta.

 

„A vállalat vezetése mindent megtesz azért, hogy a csődvédelem alatt egy rentábilis üzleti struktúrára való átállás alapján a vállalatot tovább működtesse. A cél nem változott az elmúlt hetekben kommunikált céloktól: kisebb, rugalmasabb, versenyképesebb cég létrehozása, amely innovatív üzletágaira koncentrál”, írta Jörg Bauer elnök-vezérigazgató a tájékoztatóban. „A csődvédelem a közhiedelemmel ellentétben nem egy cég megszűnését, hanem éppen azt jelenti, hogy megpróbáljuk sikeres túlélését biztosítani. Nem terveztük ezt a lépést, de lehetőséget ad nekünk.”

 

A csődvédelem célja az újjászervezés, illetve az, hogy a Tungsram Operations Kft. a hitelezőivel megegyezzen. Az eljárás lefolytatása iránti kérelem bíróságra történő benyújtását követő munkanapon a vállalat fizetési haladékot kap a tartozásaira (fizetési moratórium).

 

Fontos, hogy a fizetési moratórium többek között a munkabérre és a bérjellegű egyéb juttatásokra (távolléti díj), végkielégítésre, és az ezeket terhelő adókra és más közterhekre nem vonatkozik, ezeket tehát a csődeljárás alatt fizetni kell. Fontos, hogy a vállalat termelési, szolgáltatási, globális kereskedelmi tevékenységei az eljárás alatt folytatódnak.

 

A vállalat Reorganizációs Szervezetet állít fel, amely a vagyonfelügyelő bevonásával fenntartható pénzügyi tervet dolgoz ki a reorganizációra és a hitelezőkkel történő megegyezésre. Arra törekszik a cég, hogy a  csődvédelem kezdetétől számított 90 napon belül megegyezzen a hitelezőivel.

 

„Ahhoz, hogy sikeresen végződjék az eljárás, elengedhetetlen, hogy dolgozóink, vevőink, beszállítóink és partnereink bizalma töretlen maradjon a Tungsram iránt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha ez a bizalom, ez a hit megvan, akkor sikeres lehet az eljárás”, mondja Jörg Bauer. „A Tungsram egy történelmi, magyar márka, amely az innováción alapuló, jövőorientált megújulás útján jár, amelyet együtt, összefogva meg tudunk őrizni!” – áll a cég közleményében.

További híreink
Milyen deszkát használjunk otthoni barkácsoláshoz?
Számtalan megoldás közül lehet választani, de egyáltalán nem mindegy, hogy melyik számít a leghatékonyabbnak, melyik felel meg igazán az igényeinknek és mivel a legkönnye...
2024-03-14 17:40:46, Hírek, Aktuális Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Aktuális Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Számtalan megoldás közül lehet választani, de egyáltalán nem mindegy, hogy melyik számít a leghatékonyabbnak, ...
Bővebben >>