Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Csongor napja van.
Dél-Tirolból az Unióba a kisebbségekért
2013-06-25 16:22:03
Dél-Tirolból az Unióba a kisebbségekért

Dél-Tirolból az Unióba a kisebbségekért

Ünnepélyesen is elindult az Unió felé az Európai Polgári Kezdeményezés. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség által elindított kezdeményezés célja, hogy az Unió foglalkozzon és fogalmazzon meg olyan általános érvényű értékeket, amelyek a kisebbségek jogait biztosítja a tagállamokban.

 

Az európai polgári kezdeményezés négy szervezet partnerségével indult. De azóta csatlakozott a felvidéki Magyar Közösség Pártja, az olaszországi németek és ladinok, a franciaországi bretonok és elzásziak, a belgiumi németek, a lengyelországi németek és kesubiak, a németországi dánok, szinti romák és frízek, a hollandiai frízek, a dániai németek, a görögországi törökök, az ausztriai szlovének, horvátok és magyarok.


Nem ajándékot és nem kivételezést kérünk Európától, hanem minden európai tagállamban a bennünket megillető jogokat. Azokat a jogokat kérjük minden kisebbség számára, amelyet a jól működő demokráciákban évtizedes harcok árán, de sikerült megszerezni és alkalmazni” – hangsúlyozta beszédében Kelemen Hunor.

 

Az RMDSZ elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy ha a kisebbségi lét értéknek számít, és ezt az állam is támogatja Dániában, Németországban vagy sok más európai államban, akkor annak kell számítania Franciaországban és Szlovákiában is.


Ha a belgiumi németajkú közösségnek saját kormánya és széleskörű önrendelkezése van, akkor a görögországi törökök is jogosultak kisebbségi státusuk elismerésére, nyelvhasználati és oktatási jogokra, felekezeti szabadságra. Ha lehet autonómiája a németajkú közösségnek Dél-Tirolban, akkor lehet autonómiája a magyaroknak is Erdélyben és Székelyföldön" - mondta Brixenben Kelemen Hunor szövetségi elnök.


Az európai összefogással elindított Európai Polgári Kezdeményezést a hivatalos elindítás után bejegyzik az Európai Bizottságnál, majd elkezdődik az aláírásgyűjtési kampány, amely 2014 nyarán ér véget, egy időben az Európai Parlamenti választásokkal. Az Európai Parlamentben rendezett közmeghallgatás és az Európai Bizottság válasza 2014 őszére várható. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 250.000 támogató aláírás összegyűjtését vállalta fel.


Az európai polgári kezdeményezés egy új jogi eszköz, amely csupán 2012. április 1-e óta teszi lehetővé kampányok indítását. Ennek lényege, hogy az Unió legalább hét tagállamát képviselő hét személyből álló polgári bizottság bejegyez egy kezdeményezést, kampányt indít, és egy éven belül egymillió aláírást gyűjt össze Európában. Az EU legalább hét tagállamából kell összegyűjteni - az ország méretétől függő - minimális számú támogatást. Sikeres aláírásgyűjtési kampányt követően, a szervezőknek lehetőségük lesz arra, hogy bemutassák kezdeményezésüket az Európai Parlamentben, a Bizottságnak pedig meg kell fontolnia a javaslatot.

 

Bánhidi Emese

 

 

Utoljára frissítve: 2013-06-25 19:10:21

További híreink
Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jelöltje az Elle Awards Az év színésznője díjára.
2024-04-13 22:04:57, Hírek, Színes Bővebben
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, Színes Bővebben
A falpanelek használatának 3 előnye
Az aktuális lakberendezési trendekben előkelő helyet foglalnak el a különféle falpanelek, melyeket egyre többen alkalmaznak a lassan ódivatúvá váló tapéták helyett. Ha pe...
2024-04-11 17:14:57, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghat...
Bővebben >>