Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
Demeter Márta Kövér tiltása ellenére tovább üti Rogánt
2017-08-07 16:00:17
Demeter Márta Kövér tiltása ellenére tovább üti Rogánt

Demeter Márta Kövér tiltása ellenére tovább üti Rogánt

A kormánynak küldött különösen kellemetlen kérdéseknek most Kövér László házelnök állított sorompót. Ez alkalomból kérdezzük Demeter Márta képviselőnőt.

 

Azt elhiszem, hogy a letelepedési kötvények ügyére rákérdezni már önmagában igen kellemetlen a kormányzatnak, illetve Rogán Antalnak, de még arról is faggatni a minisztert, hogy van e neki ebből személyes anyagi haszna, arra mondja a köznyelv, hogy meredek. Ön nem így látja?

 

Akár meredek, akár nem, a miniszternek törvényi kötelessége válaszolni, és ez a társadalom jogos elvárása is. Látszik, hogy egy ilyen kérdés, sőt kérdés sor, mert a témában összesen kilenc kérdést tettem fel, nem szokványos, és bizony igen kellemetlenül érinti a minisztert és az ő személyén keresztül az egész kormányt. Bizony meredek, jellemezzük így a helyzetet, egy jogállamban ilyenkor már a kérdés feltevésekor meginog a miniszteri bársonyszék, és ha beigazolódik, hogy azokra nincs elfogadható válasz, akkor az érintett távozik, és még büntető eljárás is indulhat ellene. Sajnos Magyarországon nem ilyen a helyzet.

 

Miért éppen most lett közérdeklődés tárgya ez az ügy, amikor jelenleg nem is ülésezik a Parlament?

 

Az országgyűlési képviselők bármikor, tehát ülésszakon kívül is feltehetnek a kormánynak, az egyes minisztereknek kérdéseket, amelyre azoknak két héten (pontos meghatározás szerint 11 munkanapon) belül érdemben válaszolniuk kell. Én már három alkalommal is benyújtottam ebben a témában Rogán Antalnak kilenc kérdést egyszerre, majd amikor azokra nem jött érdemi válasz, akkor külön-külön is megfogalmaztam ezeket. Nemrég a parlament honlapjára kerültek fel a kérdések és a válaszok, amit 2014 óta elég bonyolult megtalálni az Országház honlapján, a Magyar Nemzet ott figyelt fel ezekre. Ezzel indult el egy kisebb lavina, többek között az Index is foglalkozott az üggyel.

 

 

Miért, olyan ritka, hogy egy ellenzéki képviselő nem kap értelmes vagy semmilyen választ?

 

Nem ritka, sőt most már napi rutin a kormányzat részéről, csakhogy ezúttal maga a házelnök, a Fideszes Kövér László utasította el a kérdéseimet, ami több szempontból házszabály ellenes.

 

Például?

 

Az Országgyűlés működése egy hivataléhoz hasonlítható, tehát most nem az ülésekre gondolok, hanem az adminisztrációra. Formailag az országgyűlés elnökének, röviden a házelnöknek, adjuk be a kérdéseket, ő továbbítja azokat a kérdésben megjelölt illetékes miniszternek. Ám Kövér Lászlónak elvileg nincs módjában minősíteni azokat és leginkább nem válaszolhatja meg a címzettek helyett. A kérdést nem utasíthatja vissza azért, mert az a kormány tagjainak vagy neki nem tetszik. Eddig úgy próbáltak kibújni több konkrét válaszadásból, hogy propagandaszöveget írtak, vagy illetéktelen személynek utalták a válaszadást. Például a miniszterelnök helyett államtitkár válaszolt, amit én nyilván nem tartok elfogadhatónak, és egyben szabálytalan is. Valószínűleg ebből lehetett elege Kövérnek, amikor olyan levelet küldött nekem, hogy az általam feltett kérdések nem érintik a kormány munkáját. Szerintem meg nagyon is!

 

Miért, hogyan szóltak a legfontosabb kérdések Rogán felé?

 

Ízelítőül csak néhányat egyszerűsítve:

 

-Hogyan fordulhatott elő, hogy egy héten belül három olyan offshore cég alakult meg a Brit Virgin-szigetek nevű adóparadicsomban, amelyek később több milliárd forintos hasznot zsebelnek be a magyar letelepedési kötvényprogramon keresztül?

 

-Nem találja furcsának, hogy az Ön által vezetett gazdasági bizottságtól kötvényforgalmazási engedélyt kapó Kajmán-szigeteki Hungary State Special Debt Fund nevű cég egy hongkongi, hasonló nevű, a parlamenti szavazást megelőzően alapított Hungary State Special Debt Management céggel köt kizárólagossági szerződést, amelynek három Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cég a tulajdonosa, és amelyek közül az egyiket az előtt hoztak létre, hogy Ön beadta volna a letelepedési kötvények forgalmazását lehetővé tevő törvénymódosító indítványt?

 

-Részesül-e közvetett vagy közvetlen formában a letelepedési kötvények több mint 100 milliárd forintos bevételéből?

 

-Van-e az Ön vagy családja, hozzátartozói tulajdonában offshore cég?

 

-Korrupt politikusnak tartja-e magát?

 

 

Ezek valóban célratörő és indokoltnak tűnő kérdések, de remélte, hogy kap valamilyen elfogadható magyarázatot rájuk?

 

Mint ellenzéki képviselő, különösen fontosnak tartom, hogy ellenőrizzem a kormányzat munkáját, ha meg visszaélés gyanúja merül fel, arra rákérdezzek. Ebben a konkrét esetben is alapos gyanúról beszélhetünk – az eddig feltárt információk és minden jel – Kövér jogszerűtlen beavatkozása is erre utal.

 

És miért éppen Ön adta be ezeket a kérdéseket, más ellenzéki képviselő nem látja ebben a témakörben az ellentmondásokat?

 

Minden képviselőnek adott a lehetőség, hogy feltegyen ilyen kérdéseket. Jómagam többnyire biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozom, márpedig a letelepedési kötvény - a korrupciós szál mellett - nagyon komoly biztonságpolitikai kérdés is. Persze emellett gazdasági és hatalomtechnikai tartalommal is bír.

 

Az ország biztonsági rendszerén hatalmas rést ütött, hogy körülbelül 20 ezer ember kapott már eddig pénzért letelepedési kötvényt és jogot arra, mint a nevéből is következik, hogy életvitelszerűen tartózkodjon Magyarországon. És, ha már itt van, akkor szabad a mozgása az egész Európai unió területén, tehát nem csak itthoni probléma ez. Sokan olyanok is megkapták ezt a lehetőséget – mert volt rá elég pénzük, akiknek a személye komoly biztonsági kockázatot jelent.

 

Miért a nemzetbiztonsági szolgálatok nem néznek utána kik ezek a letelepedést kérelmezők?

 

Elvileg kellene, de a nagy számok és a kézivezérlés miatt kétségeim vannak ennek tisztaságát illetően. Már az nem elfogadható állapot, hogy offshore cégek bonyolíthatnak le ilyen üzleteket, amiket az ország hatóságainak vagy intézményeinek kellene. A keletkező anyagi hasznot sem az állam zsebeli be, hanem a bizonytalan tulajdonosi hátterű, adóparadicsomokban bejegyzett cégek. Ezt, a kormányzati köröknek eddig 180 milliárd forintos hasznot hozó ügyletet, így próbálják ellenőrizhetetlenné tenni. A magyar állam vesztesége pedig már 13 milliárd forintra tehető.

 

Említette, hogy hatalomtechnikai jelleggel is bírhat a letelepedési kötvény ügylete, ezt hogyan kell érteni?

 

Mint említettem olyan hatalmas pénz mozog ezen a területen, amely a hatalmon levők érdekeit úgy tudja szolgálni, hogy a benne érdekeltek azt hihetik, sose kell majd ezzel elszámolniuk. Azzal kalkulálnak, hogy megúszhatják az elszámoltatást. Én már tudom, hogy ez nem fog sikerülni nekik. Természetesen az ügyletben szereplők személyes gazdagodása is benne van a pakliban – erre is rákérdeztem, amikor Rogán Antal egyéni érintettségét feszegettem.

 

 

Ezek nagyon súlyos dolgok, ha legalább nagyjából úgy van, ahogy véli a történteket, az tűrhetetlen, de merre lehet továbblépni?

 

Nem a saját szerepemet értékelem túl, amikor azt mondom, hogy beszélni kell róla, folyamatosan, ha lehet, napirenden tartani, kutatni, kérdezni!

Nekem, mint országgyűlési képviselőnek vannak olyan pluszjogosítványaim, mint például a miniszterek, a titkosszolgálatok vezetőinek kérdezhetősége, az állami intézmények esetében a betekinthetőség. És ott vannak az oknyomozó újságírók is, akiknek szintén nagy szerepük van az eltussolások feltárásában. Minél több információt fel kell tárni, és keményen elszámoltatni az érintetteket. Legyen az akár politikus, akár állami vezető.

 

Ehhez képest azt tapasztalni, hogy Kövér László egymagában is elég volt ahhoz, hogy felrúgjon minden szabályt és nem lettünk okosabbak. Akkor, Ön szerint mi lesz a folytatás?

 

Mint az előbb már említettem, a visszaéléseket a folyamatosan fel kell tárni és ezeket a közvéleménnyel is célszerű megosztani! Viszont pont Kövér magatartása bizonyítja, hogy a saját maguk, tehát a Fidesz-KDNP által hozott szabályokat sem tartják be, ha érdekeik épen úgy kívánják. Például eddig az volt a gyakorlat, hogy a kormány valamely tagja felé irányuló képviselői kérdéseket olvasni lehetett a Parlament honlapján. Mostanában már csak akkor, ha megérkezik rájuk a válasz, addig nem. Ezek nagyon aprónak tűnő lépések, de igazából a nyilvánosság minél erősebb szűkítését szolgálják. Egyszerűen a jelenlegi kormányzatnak talán a nyilvánosság az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb ellensége. Ez ma már senkinek nem meglepő. Így siránkozás és kétségbeesés helyett kemény munkával kell eredményt elérni. Ha Kövér László becsukja az ajtót, majd bemászom az ablakon. Ha ismerne, biztosan tudná, hogy csak olajat öntött a tűzre. A kérdéseket újra megkapják, ha írásban nem hajlandóak válaszolni, majd szóban elhangzottat a Parlamentben nem fogják tudni elkerülni.

 

Mondhatjuk azt, hogy képes volt egymaga felidegesíteni az egész kormányzatot?

 

Nem egymagam, ez így túlzás, ez egy folyamat. Megfigyeltem, hogy körülbelül egy fél éve nagyon összezár a hatalom és következetesen nem válaszolnak a kérdésekre. Ebben az utóbbi időszakban elképesztően sok botrány halmozódott fel. Ezen kívül mára komoly nemzetbiztonsági probléma az is, hogy a kormánypártok egy az egyben integrálták magukat az állami intézményrendszerbe.

 

Akkor most, hogyan tovább?

 

Nagyon komoly kockázat a letelepedési kötvények ügye: a kormánytagok érintettsége az offshore cégekben közvetetten vagy közvetlenül nem elfogadható állapot. Az, ha Kövér László válaszol az megkérdezettek helyett, csak visszaigazolja a gyanúnkat. Ami pedig engem illet, tovább dolgozom akármennyire is szövevényes ez, és sok más ügy is. Természetesen nem egyedüli „harcosként”, hanem többekkel, akik szintén kíváncsiak az igazságra és elkötelezettek a jogállamiság iránt.

 

Kertész Z István

Utoljára frissítve: 2017-08-09 11:32:31

További híreink
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Tegyük tisztába a fogalmakat!
Ma már a legtöbb cégnek szüksége van weboldalra vagy az internetes kereskedéshez webáruházra, és ennek kapcsán kerülnek előtérbe a domain és a tárhely fogalmak, amelyekrő...
2024-03-14 17:32:38, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Idén május 18. és 26. között várja a zenekedvelőket a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál, melynek nyitóeseménye...
Bővebben >>