Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Ervin napja van.
Diplomát kaphat nyelvvizsga nélkül – egyetlen alkalom
2015-09-30 16:40:55
Diplomát kaphat nyelvvizsga nélkül – egyetlen alkalom

Diplomát kaphat nyelvvizsga nélkül – egyetlen alkalom

Még 2011-ben szavazták meg azt az engedményt, hogy 2013 és 2016 között át lehet venni a diplomákat anélkül is, hogy nyelvvizsgája lenne a hallgatóknak. De nem minden hallgatóra érvényes a szabály. Csak azokra, akik 2013-ban vagy korábban államvizsgáztak, de az abszolválást követő három évben nem tudták bemutatni a nyelvvizsga-bizonyítványt. A három évet kötelező kivárni: ez azt jelenti, hogy aki 2013-ban vizsgázott, nyelvvizsga nélkül leghamarabb 2016-ban kaphatja meg a diplomáját.

 

A nyelvvizsgát az adott egyetem vagy főiskola által szervezett belső vizsgával válthatják ki - feltéve, hogy az intézmény erre rábólintott. Az engedményre igent mondott a Budapesti Metropolitan Főiskola (az egykori BKF), az Edutus Főiskola, a Dunaújvárosi Főiskola, az Eötvös József Főiskola, az Eszterházy Károly Főiskola, a Károly Róbert Főiskola, a Kecskeméti Főiskola, a Kodolányi János Főiskola, a Nyíregyházi Főiskola, a Szolnoki Főiskola, illetve a Zsigmond Király Főiskola.

 

A mesterképzésben diplomázókra, illetve azokra, akiknek szakmai nyelvvizsgát kell tenniük, ezekben az intézményekben sem vonatkozik a kedvezmény, ami most utoljára alkalmazható.

 

Mentesülnek a nyelvvizsga követelmény teljesítése alól azok a hallgatók is, akik tanulmányaiknak első évfolyamon történő megkezdésének évében legalább a negyvenedik életévüket betöltötték. (E tekintetben a naptári év az irányadó.) Ez a rendelkezés azoknál alkalmazható utoljára, akik a 2015/2016. tanévben tesznek záróvizsgát.

 

De mentesülnek azok is, akik 2003 szeptemberében (illetve azt megelőzően) létesítettek hallgatói jogviszonyt és a képzési idő alatt betöltik 40. életévüket. Akinek a tanulmányi ideje hosszabb, mint az előírt képzési idő és a 40. életévét a tanulmányi idő alatt, de már a képzési időn túl tölti be, nem mentesül a nyelvvizsga követelmény alól.

 

(forrás: eduline.hu)

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pia, drog, függőségek. Bár a probléma minden esetben összetett, a legújabb kutatások szerint a háttérben ADHD ...
Bővebben >>