Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Csongor napja van.
DK: Megszűnt az igazságszolgáltatás függetlensége
2013-08-18 12:35:46
DK: Megszűnt az igazságszolgáltatás függetlensége

DK: Megszűnt az igazságszolgáltatás függetlensége

Az igazságszolgáltatás függetlenségének intézményes garanciái 2012. január 1-jén, az alaptörvény hatálybalépésével megszűntek –mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján Szabó Zoltán, a Demokratikus Koalíció elnökségének tagja.

 

Az ellenzéki politikus a Szilvásy-per kapcsán hívta fel a figyelmet a jogállamiság kereteinek megszűnésére: elmondása szerint a per anyagát 2041-ig titkosították, így például azt sem lehet tudni, milyen arányban találta bűnösnek a tanács a vádlottakat.

– Annyi azonban bizonyos - hangsúlyozta Szabó Zoltán -, hogy nem születhetett volna marasztaló ítélet legalább az egyik ülnök egyetértése nélkül. „Nem kívánok mondvacsinált összefüggéseket keresni, de az ítélet megszületése után nem egészen másfél hónappal, augusztus 14-én az egyik ülnököt, Böröndi tábornokot a honvédelmi miniszter ünnepi parancsban dandárparancsnokból az egész magyar szárazföldi haderőnem főnökévé nevezte ki. Holnapután augusztus 20-a; nem lennék meglepve, ha az ünnep a tábornok úrnak a vezérőrnagyi előléptetést is meghozná”- nyilatkozott a DK politikusa.

 

Szabó Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy vannak még ugyan olyan bírák is, akik őrzik a függetlenségüket, ám „a hatalom előtt mindenesetre megnyílt annak lehetősége, hogy a kevésbé szilárd jellemű bírákat büntetéssel fenyegetve, vagy jutalommal kecsegtetve, ítélkezésüket a maga szája íze szerint befolyásolja”. A politikus felidézte azt is, hogy Szívós Mária nyomozati bíróként már 2006-ban megszüntette az október 23-i zavargásokban részt vettek előzetes letartóztatását; 2010-ben viszont előzetes letartóztatássá változtatta a Hagyó-ügy két gyanúsítottjával szemben elrendelt házi őrizetet, és háromszor is meghosszabbította Hagyó Miklós előzetes letartóztatását, végül 2011-ben Szívós jutalmul alkotmánybíró lett.

 

Az ellenzéki politikus zárásként elmondta: véleménye szerint a Szilvásy-ügyben hozott ítélet politikai megrendelésre született. „A vádlottakat a védekezés legelemibb föltételétől is megfosztották: a bíróság úgy hirdetett ítéletet, hogy a per egyetlen tárgyalási napjának hivatalos jegyzőkönyve sem készült el. Így egyetlen tárgyalási napon sem hangzott, nem is hangozhatott el az a kötelezően fölteendő kérdés, hogy kíván-e bárki megjegyzést, kiegészítést fűzni az előző tárgyalás jegyzőkönyvéhez” – mondta Szabó Zoltán.


A Honvédelmi Minisztérium a sajtótájékoztató után közleményben szólította fel  a Demokratikus Koalíció vezetőségét, hogy "hagyják abba a hisztériakeltést, ne állítsanak valótlanságokat", és ne próbálják meg a honvédség iránti bizalmat rombolni.

 

-naan-

Utoljára frissítve: 2013-08-19 16:18:06

További híreink
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Aktuális Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pia, drog, függőségek. Bár a probléma minden esetben összetett, a legújabb kutatások szerint a háttérben ADHD ...
Bővebben >>