Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Márk napja van.
Donáth Anna: "Az újságírók kockáztatják a legtöbbet"
2019-10-19 11:40:36
Donáth Anna:

Donáth Anna: "Az újságírók kockáztatják a legtöbbet"

–A konferencián elsősorban arról volt szó, hogy a demokrácia és az Európai értékek megvédéséért nagyon sokat tesznek azok az újságírók, akik leleplezik a hatalmasok lopásait, visszaéléseit. Sokszor a kormány és a szervezet bűnözés összefonódására is ők hívják fel a figyelmet.

 

A tanácskozáson az is felmerült, hogy az Európai Uniónak is sok dolga van még azzal, hogy megvédje saját tagállamainak újságíróit. Én a magyar helyzetről beszéltem, és arról, hogy azért lettem politikus, mert egyszerűen nem tudtam tovább nézni, ahogy teljesen leépítik és tönkreteszik a magyar jogállamiságot és demokráciát – ennek ugyanis a médiaszabadság és a független újságírás is nagyon fontos alappillére.

 

A helyzet ma az, hogy a választópolgárok többségéhez egyszerűen nem jutnak el a valódi információk. A magyar nyilvánosság jelentős részét leuralja a kormány által működtetett és finanszírozott propagandagépezet, ami szolgálatába állította nem csak a közmédiát, de több, korábban független médiumot is – ráadásul az uniós pénzből gazdagodó oligarchákon, családtagokon keresztül. Persze, bárki indíthat saját lapot, de az állami hirdetésekkel teljesen el van torzítva a médiapiac, és már a piaci hirdetők is alig-alig mernek hirdetni független médiumokban, nehogy magukra haragítsák a miniszterelnököt.

 

Aki ma Magyarországon újságírónak megy, az szinte mindent felad. Egyrészt egzisztenciális bizonytalanságba kerül, mert bármikor megveheti a feje fölül a lapot egy kormányközeli oligarcha, hogy aztán propagandává silányítsa. És közben a kormány céltáblájává válik, mert magasrangú fideszes politikusok hergelnek fórumaikon kipécézett újságírók ellen, ez pedig könnyen vezethet fizikai erőszakhoz is. És ha jól is végzi a munkáját, egy-két kivételtől eltekintve a fideszes politikusok csak a képébe röhögnek, és lopnak tovább.

 

Ha az Európai Parlament komolyan gondolja, hogy meg kell védenie a jogállamiságot és a demokráciát Európa-szerte, akkor kezdheti azzal, hogy minden segítséget megad a jogállamiság és a demokrácia őreinek: az újságíróknak – írta Donáth Anna.

 

Kertész Z István/kép: Donáth Anna fb. oldala

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghat...
Bővebben >>