Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Vazul napja van.
Donáth Anna csúnyán lefejelte Gyurcsányt
2023-10-26 15:38:24
Donáth Anna csúnyán lefejelte Gyurcsányt

Donáth Anna csúnyán lefejelte Gyurcsányt

Donáth Anna, a Momentum EP-listavezetője és „arca” szerint a Demokratikus Koalíció és elnöke "súlyos gátja a kormányváltásnak".

 

„Sajnos nem csupán a kormányoldalon látjuk megvalósulni a hazugság kultúráját. Hasonló politikai kultúrát képvisel a Demokratikus Koalíció is. Ezzel pedig súlyos gátja a kormányváltásnak” – írta a Válasz Online-on megjelent cikkében Donáth Anna. A Momentum vezéregyénisége, európai parlamenti képviselője kemény hangú írásában elsősorban a Demokratikus Koalíciót és elnökét, Gyurcsány Ferencet támadja.

 

Donáth Anna úgy véli, hogy "a magyarokat sújtó, egyre súlyosbodó gazdasági és megélhetési válság eloszlatta a Fidesz varázsát", szerinte sokkal többen vannak ma Magyarországon azok, akik a kormány távozását kívánják, mint akik támogatják a Fidesz hatalomban tartását. De amíg nincs olyan ellenzéki erő, amely meggyőzően felmutatná a kormányzóképesség alapvető jeleit, vagy legalább reményt ébresztene a választókban, hogy a megszerezni kívánt hatalommal „jól fog élni”, addig a kormányváltó oldalnak nem lesz többsége.

 

A Momentum politikus azt írja, ezzel kapcsolatban súlyos tévedések vannak az ellenzéki oldalon, és ezt kívánja helyretenni. Szerinte sok tényező szükséges a kormányváltó erőhöz, de a legfontosabb a hitelesség.

 

"Az elmúlt közel két évtized tapasztalata egyre biztosan megtanította a választókat: a politikusok hazudnak. Hazudnak reggel, éjjel meg este is. Nemcsak azt tanulták meg a választók, hogy a politikusok pártfüggetlenül hazudnak, de azt is, hogy a hazugság a politika alapvető természete. A választók megszokták, hogy a politikusok hülyének nézik és átverik őket. Sőt, egyre inkább a hazugság, a valóság tudatos eltorzítása vált politikai ajánlattá. Ezért nincs hitele a változásnak. A választók nem hiszik el, hogy akik a mostaniak helyett jönnének, másképpen politizálnának" – áll a cikkben.

 

Szerinte csak az igazságra épülő politikai kultúra lehet a fundamentuma az új kormányzó erőnek.

 

"Ebből pedig egyértelműen következik, hogy amíg a kormányváltásért dolgozó ellenzékben van olyan szereplő, amely az igazság kultúrája helyett – a kormányhoz hasonlóan – a hazugságon alapuló politikai kultúrát képviseli, addig nem lehet meg a kormányváltáshoz szükséges egység. Sőt, az ilyen szereplő, bármit mond is, akadálya a kormányváltásnak" – üzent egyértelműen a volt miniszterelnöknek.

 

Donáth Anna szerint az igazság kultúrája a gyakorlatban három pilléren nyugszik. Az első az, hogy "mondjunk igazat". Úgy véli, a Fidesz a kezdetektől fogva illúziókkal áltatja a választókat, de szerinte hasonló politikai kultúrát képvisel a Demokratikus Koalíció is. Ezzel pedig állítása szerint – öndefiníciójával ellentétben – nem feltétele, hanem súlyos gátja a kormányváltásnak.

 

Példaként említi a pártnak azt a plakátkampányát, amely azt ígéri, hogy kormányra kerülve „emelné a béreket”, szerinte ez ugyanolyan hazugság, mint amit a kormányoldaltól hall naponta, mert a versenyszféra béreit nem az állam emeli meg. "Mi értelme van átverni a szavazókat hazug ígéretekkel? Miért vezetik félre az embereket az állam és a gazdaság működéséről, amikor épp az lenne a cél, hogy a szavazók jobban értsék ezeket?" – teszi hozzá.

 

A Momentum EP-képviselője szerint az igazság kultúrájának része az is, hogy a pártok magukról is igazat mondanak, és itt céloz az offshore-gyanúba keveredett egyik DK-s elnökségi tagra. De szerinte hazugság az is, hogy a legerősebb ellenzéki párt képes húszezer aktivistát mozgósítani, és elismeri már az is siker, ha a Momentum népszerűsítésén ezer ember dolgozik az országban.

 

"Nem terjesztünk nyilvánvalóan alaptalan támogatottsági adatokat magunkról, ahogy a DK teszi azt saját házi közvélemény-kutatójára hivatkozva, mert az félrevezeti az ellenzéki szavazókat. A DK-nak is, a Momentumnak is szembe kell néznie a valós számadatokkal: hiába nőttek az elmúlt másfél évben, a szükségestől még messze vannak. Felesleges nagyobbnak láttatni magunkat, a választásokon úgyis megmutatkozik a valóság" – írja.

 

A DK elnökét, Gyurcsány Ferencet is támadja a cikkben, szerinte a hazugságot nehezen bocsátják meg a szavazók.

 

Szerinte a volt miniszterelnök tudatosan, előre megfontoltan hazudott egy teljes országnak hatalma megtartása érdekében, de a felelősségét azóta sem ismerte el, pedig szerinte enélkül nincs esély kormányváltó többséget kovácsolnia, és épp emiatt látja a kormányváltás akadályának a Demokratikus Koalíció politikai kultúráját.

 

"Ez az egyik legfontosabb oka annak is, hogy a DK a legelutasítottabb párt az ellenzéki szavazók körében: elnökük soha nem ismerte el felelősségét a magyar gazdaság csődközeli helyzetbe sodrásáért. Hazudott a választóknak, államcsőd szélére juttatta az országot, és sosem követte meg ezért a társadalmat. Nemrég azt nyilatkozta, hogy a 2008-as válságot „a világ okozta”, ő pedig megoldotta. Egyetlen szót nem mondott arról, mekkora felelősség terheli őt személy szerint azért, hogy totálisan elhibázott gazdaságpolitikája miatt a világválság térdre rogyasztotta az ország gazdaságát. Amit korántsem ő oldott meg, hiszen a válság mélypontján lemondott, és válságkezelő kormányra bízta a nehezét" – áll a cikkben.

 

A DK elnöke Donáth Anna szerint tavaly a választások után is folytatta a felelősséghárítást, "kínosan kerülte, hogy részt vállaljon az ellenzék katasztrofális vereségéből. "Miféle felelősségtagadás ez? Hiszen a DK tagja volt az ellenzéki összefogásnak. Mindenki tehetett a vereségről, csak azok nem, akik a legtöbb választókerületben állítottak egyéni jelöltet?" – tette fel a kérdést Donáth Anna, és úgy véli, nemcsak a DK elnöke, hanem felesége, Dobrev Klára is kerüli a felelősséget.

 

"Hazugsággal nem lehet a hazugokat legyőzni" – írja a momentumos politikus, és közli, szerinte az igazság kultúrájának második alappillére a felelősségvállalás, míg a harmadik annak az elfogadása, hogy a konstruktív viták nem hátráltatnak, hanem előre visznek.

 

"Ha egy párt politikai kultúrájának nem szerves része a belső demokrácia, a konstruktív vita, az egyéni vélemények ütköztetése, az a párt a hatalomba kerülve sem fogja tűrni ezeket. Ha a párt vezetője alapítása óta leválthatatlan, ha szavai megkérdőjelezhetetlenek a párton belül, akkor kormányon sem várható tőle, hogy helyreállítsa a súlyosan sérült demokráciát Magyarországon. Márpedig az a párt, amelytől nem várható, hogy a jelenlegitől eltérő stílusban használja a kezébe került hatalmat, soha nem fogja megkapni a bizalmat az ellenzéki szavazótábor többségétől. Ezért a legelutasítottabb párt a DK az ellenzéki szavazók körében, és ezért akadálya a kormányváltásnak" – közölte véleménycikkében Donáth Anna.

 

 

További híreink
Választások után – sokan vannak még a változások ellen
Vasárnap Magyarországon helyhatósági és Európai Parlamenti választások voltak, az eredményeket világnézettől – pártállástól függően ki-ki úgy értelmezi, ahogy neki kedv...
2024-06-11 18:06:02, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Visszalépett Szentkirályi Alexandra a főpolgármesteri jelöltségtől
Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje pénteken bejelentette, hogy visszalép Vitézy Dávid javára.
2024-06-07 19:29:50, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Eladták Kádár János egykori sofőrjének palotáját
Több mint két évtizedes kísérletezés után sikerült új tulajdonost találni a Bócsi-kastélyra, amelyet a Kádár János sofőrjéből lett milliárdos, Bócsi András építtetett.
2024-05-12 10:08:59, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter berobbanása a hazai közéletbe alaposan felkavarta a politikai értelemben vett állóvizet. Sokan és...
Bővebben >>