Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gedeon napja van.
Dr. Schmuck Erzsébet: „Az állami erdők maradjanak köztulajdonban!”
2021-05-13 20:57:56
Dr. Schmuck Erzsébet: „Az állami erdők maradjanak köztulajdonban!”

Dr. Schmuck Erzsébet: „Az állami erdők maradjanak köztulajdonban!”

Dr. Schmuck Erzsébetet, a Lehet Más a Politika (LMP) - Magyarország Zöld Pártjának társelnökét kérdeztük.

 

Az LMP általában is elfogadhatatlannak tartja a közvagyonnak közalapítványokba való kiszervezését. Így az állami erdők bárminemű magánosítását, privatizációját ellenzi, ami több szempontból hiba lenne, bár remélem erről nincsen szó, hogy az állami erdészeteket közalapítványokba terelné a kormányzat. Mivel a jelenlegi kormány 2022-től az alapítói jogokat is oda kívánja adni a közalapítványoknak, ezért a tevékenységükbe már nagyon csekély mértékben lehetne beleszólni, a köz, vagyis a társadalom valós érdekét megvédeni.

 

Az erdők tulajdonjoga miért olyan fontos?

 

Ma Magyarországon körülbelül 2 millió hektár erdő létezik, amelynek körülbelül a fele állami, a másik része magántulajdonban van. Az erdő egy olyan terület, amit az állam is jól tud kezelni, és amelynél a magánosítás nem feltétlenül hoz állapotjavulást.

 

Akkor az állami erdészetek továbbra is maradjanak közvetlen minisztériumi fennhatóság alatt?

 

Egyértelműen, igen, az erdők, a fák szerepe egyre inkább felértékelődik, főleg az éghajlatváltozás miatt és egyáltalán nem mindegy, hogyan gazdálkodnak velük. Ráadásul Magyarország különösen kitett az éghajlatváltozásnak.

 

De, ha maradnak is állami tulajdonban az erdőgazdaságok, az előbb említette, hogy körülbelül a fele magántulajdonban van, azzal a résszel mi lesz?

 

Meg kell erősíteni az erdőgazdálkodás szakmai ellenőrzését és felügyeletét, szigorúbb szabályozások kellenének, mert a magánerdők is éppúgy számítanak a  kibocsájtott széndioxid megkötésében. Tudomásul kell venni, hogy van a széndioxid kibocsájtás és van a megkötés, aminek egyensúlyára nagyon oda kell figyelni, ha 2050-re Magyarország karbon-semleges kíván lenni.

 

Nem beszéltünk még az emberekről, pedig a Covid-járvány megmutatta mekkora érdeklődés van az erdők irányában, ez nem mellékes kérdés.

 

 Valóban soha nem látott tömegek indultak el a korlátozott szabadidős lehetőségek miatt a természeti környezetbe, az erdőkbe. Ezért is gondoljuk azt, ha mégis az erdők, illetve az állami erdészetek valamiféle kiszervezésre törekedne a kormányzat – amit most nem tudunk, mert teljesen zárt ajtók mögött tárgyalnak – fel kell hívni annak a sok-sok embernek a figyelmét, akiket hátrányosan érintene egy ilyen lépés.

 

Meg lehet akadályozni az erdők kisajátítását az erdészetek közalapítványba szervezését?

 

A közalapítványokba szervezés, nem csak az állami erdészetek esetében, hanem más esetekben is egyértelműen politikai célokat szolgál. A kuratóriumok lényegében azt csinálnak, a rájuk testált közvagyonnal, amit csak akarnak, az eredeti tulajdonos, mi magunk, vagyis az állam már nem fog tudni beleszólni, a köz érdekében.  Aggodalomra ad az is okot, hogy a Fidesz-KDNP a regnálása alatt rengetek zöldfelületet betonozott le, egyáltalán nem a köz érdekében cselekedett. Hangsúlyozom, hogy ma még nem tudunk arról, hogy az állami erdészeteket valóban közalapítványokba szerveznék ki. Amennyiben ez mégis megtörténne, akkor a 2022-es kormányváltás után visszavennénk állami kézbe a kiszervezett erdőgazdaságokat.

 

Kertész Z István/kép forrása: LMP

 

További híreink
Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre. Közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a három ...
2024-03-28 21:01:27, Hírek, Aktuális2 Bővebben
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Összehangolja az oktatási és a hallgatói szolgáltatásokat a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány és a ...
Bővebben >>