Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Angelika napja van.
Drágább lesz az internet és a telefon is, miután a kormány 600 milliárdot biztosít a Vodafone kivásárlására
2023-01-15 19:53:07
Drágább lesz az internet és a telefon is, miután a kormány 600 milliárdot biztosít a Vodafone kivásárlására

Drágább lesz az internet és a telefon is, miután a kormány 600 milliárdot biztosít a Vodafone kivásárlására

 

Egy olvasó jelezte a lapnak, hogy a Vodafone 9,39 százalékos inflációkövető díjkorrekciót fog felszámítani, aminek következtében az internet havidíja 5490 forintról 6 ezer forintra emelkedik, a tv-előfizetése pedig 7100 forint helyett havi 7420 forintba fog kerülni.

 

A lap felkereste a Vodafone Magyarországot is, ahol megerősítették a díjemelést. A cég sajtóosztálya arról tájékoztatott, hogy 2023. január 2-tól automatikus díjkorrekciót alkalmaznak lakossági, egyes flottás és kisvállalati ügyfeleiknél is. Az áremelés az otthoni és a mobil szolgáltatások előfizetési díjait egyaránt érinti. A 24.hu cikke szerint a többi nagy szolgáltatónál is hasonlóan fognak eljárni. A lapnak nyilatkozó távközlési piaci szakértő elmondta, hogy a pontos kifejezés nem az áremelés, hogy a díjkorrekció.

 

„A háttérben az áll, hogy 2018-ban életbe lépett az egységes EU-s hírközlési kódex irányelve, amely teljesen átírta a korábbi szabályokat, és megteremtette annak lehetőségét is, hogy a távközlési szolgáltató egyoldalúan, de indoklással módosíthassa az ÁSZF-ét, azzal, hogy a határozott idejű szerződéseknél is biztosítja a felmondás lehetőséget az ügyfeleknek. Egyoldalú módosításra korábban nemigen volt a szektornak lehetősége” – mondja a szakértő.

 

Emellett kitért arra is, hogy a szektor a koronavírus alatt kielégítette a távoktatás és a távmunka által megnövekedett igényeket, mindezt sokszor nehéz gazdasági körülmények között tették. Ezért volt szükség az ÁSZF módosítására és ezáltal a díjkorrekció bevezetésére.

 

A Magyar Telekom a díjkorrekció bevezetése kapcsán elmondta, hogy ők azért teremtették meg az inflációkövető árkorrekció lehetőségét, hogy a gazdasági környezet változásaira (energiaárak és beszállítói költségek drasztikus emelkedése) reagálhassanak. A telekomos ügyfelek az első díjkorrekcióval terhelt számlát 2023-ban a KSH 2022-es éves átlagos fogyasztói árindexét tartalmazó hivatalos közleménye utáni 90 napon belül kaphatják meg.

 

A KSH gyorsjelentése már megjelent január 13-án, abban azt írják, hogy 2022-ben a fogyasztói árak átlagosan 14,5 százalékkal nőttek.

 

A Telekom szerint a korrekcióra azért van szükség, hogy a szolgáltatásaik minőségét és biztonságát folyamatos növelni tudják különböző értéknövelő beruházások által. Ilyen beruházás például a hálózatfejlesztés. Továbbá hozzátették, hogy az elmúlt években figyelmen kívül hagyták az inflációt a díjazásban, holott az őket is érintette.

 

A Yettelnél is bekerült már a tavalyi az ÁSZF-be az inflációkövető díjkorrekció, a Telekomhoz hasonlóan ők is a KHS jelentése után fogják bevezetni, de a Telekommal ellentétben 60 napon belül. A vállalat közleménye szerint a telekommunikációs szektort minden máshoz hasonlóan dráguláson megy keresztül. Úgy vélik, ügyfeleik számára a kiszámíthatóságot és az átláthatóságot leginkább az szolgálja a díjemelésnél, ha azt egy mindenki által elérhető és ismert adat alapozza meg.

 

„Hozzátették, az árindexálás nem öncélú, hiszen a jelen gazdasági helyzetben növekedtek az ő költségeik is. Ezt figyelembe véve és az értékarányosság megőrzésével szeretnék biztosítani, hogy a változó gazdasági környezetben is tovább tudják fejleszteni hálózatukat és szolgáltatásaikat. Az árindexálás automatikus, teljes mértékben a KSH által kiadott inflációt követi és nem jelent egyoldalú szerződésmódosítást” – idézi a lap a céget.

 

A DIGI is már tavaly bejelentette az inflációkövető díjazást, az ő ÁSZF-ükbe viszont csak idén 2023. január 1. napján került be. A cég elmondása szerint 2016 óta nem változtattak egyetemleges tarifáikon, holott állításuk szerint megtehették volna, mivel az eltelt 6 évben KSH által számolt infláció 42,5 százalék volt. Tovább elmondták, hogy a távközlési iparág két legjelentősebb, operatív kiadási tétele az energia- és a bérköltség, amelyek az elmúlt időszakban jelentősen emelkedtek.

 

Az emelésre indokként azt hozzák még fel, hogy 2016 és 2022 szeptember vége között a bérek 88,9 százalékkal növekedtek, valamint hogy a KSH adatai alapján az ipari energia ára az idei első kilenc hónapban 83,4 százalékkal nőtt, illetve 2016-hoz képest 144,6 százalékkal emelkedett.

 

„A bejelentett áremelést tehát a 2016 óta jelentősen megváltozott makrogazdasági környezet hatásai indokolják szerintük, amely miatt kénytelenek voltak korábbi üzletpolitikájukon változtatni” – írják.

 

Mint ismert, a NER-milliárdos Jászai Gellért ellenőrzése alatt álló 4IG Nyrt. bejelentette, hogy 660 milliárd forintért a cég és a magyar kormány megvásárolja a Vodafone Magyarország Zrt száz százalékát. A szerződés értelmében a magyar Vodafone 51 százaléka a a 4IG Nyrt. ellenőrzése alá kerül, míg a magyar állam 49 százalékos kisebbségi részesedést szerez.

 

(forrás: rtl.hu)

 

 

(forrás: rtl.hu)

 

 

További híreink
Megsemmisítette(?) a rendőrség a Schadl György páncélszekrényében talált titokzatos szexképeket is
Az ügyészség megállapította, hogy nincs közük a Schadl–Völner-ügyhöz azoknak a felvételeknek, amelyeket a végrehajtói kar elnökénél tartott házkutatáskor találtak 2021 no...
2023-01-26 09:41:28, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Pénzről, jellemről
Amikor azt mondta, nem érdekli többé Magyarország sorsa, magamban igazat adtam neki. Eszembe se jutott vitába szállni vele, hát még megpróbálni meggyőzni – Bruck András...
2023-01-24 10:17:21, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Olcsóbb lesz a liszt elsejétől, de nem lesz benne nagy öröm
Az RTL Híradónak nyilatkozott a Gabonaszövetség elnöke, aki elmondta, hogy 5 százalékkal csökkentik a liszt árát a malmok a következő hónaptól. Ennek egyik legfőbb oka, h...
2023-01-24 10:17:19, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Hét különleges külföldi dokumentumfilm lesz látható Pécsen a 9. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál...
Bővebben >>