Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Illés napja van.
Ébresztő emberek! Virágzik a rokkant-mutyi!
2013-07-18 09:48:25
Ébresztő emberek! Virágzik a rokkant-mutyi!

Ébresztő emberek! Virágzik a rokkant-mutyi!

A rokkantak foglalkoztatási rehabilitációjáról ódákat zengett a kormány. Arról írt a sajtó, hogy 34 milliárd forintot ad a kormány a rokkantak foglalkoztatására. Ennek a pénznek a nagy része EU támogatási pénzforrásból származik, nem pedig az adófizetők forintjaiból.

A foglalkoztatás elősegítésére 11,7 milliárd forint, az informatika és infrastruktúra fejlesztésre 9,8 milliárd forint, az akadálymentesítésre pedig 8 milliárd forint támogatást kaptunk. Összesen 29,5 milliárd forint értékben támogatta az EU a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását. A rokkantak foglalkoztatása azonban csak döcögve indul be.

A 2011. évi CXCI. (XII.29.) törvényhez munkavégzési tilalmat rendelt el a rehabilitációs ellátásban részesülők részére a kormány. Ezt a tilalmat az Alkotmánybíróság a 2012.12.05-i határozatában feloldotta. Ennek okán leghamarabb, csak 2013. évben indulhatott el a megváltozott munkaképességű személyek rehabilitációs foglalkoztatási programja. Ez már eleve egy évi csúszást eredményezett.

A kormányapparátus nem jár élen, nem mutat jó példát, a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatását illetően. A kormányhivatalokban és a közalkalmazottak körében mindössze 1% mértékű az érintettek foglalkoztatási aránya.

A példamutató kormányunk úgy döntött, ők inkább kifizetik a büntetést, minthogy a rokkantakkal bíbelődjenek. Az állam ugyanis nem érdekelt a rokkantak foglalkoztatásában, hiszen a pénz úgy is, csak egyik zsebből a másikba vándorolna. A magán vállalkozásokban és a hipermarketekben nagyobb arányban alkalmaznak speciális helyzetű személyeket. Nekik minden igyekezetük megvan arra, hogy a jövőben még tovább növeljék az ilyen munkaerő létszámát. A Tescóban a 22 ezer dolgozó közül 1.200 fő a siket, a mozgássérült, a tartós megbetegedéssel élő, az értelmi fogyatékos, vagy a vak dolgozó. Ma hazánkban a legnagyobb létszámmal, kb. 3500 fő megváltozott munkaképességű személyt a Főkefe Nonprofit Kft. alkalmaz, de a kb. 3200 fő megváltozott munkaképességűt foglalkoztató „Attitude” Kézműves Nonprofit Kft. is figyelemreméltó e tekintetben.

A felmérések szerint azonban, több mint 60 ezer olyan munkahely van, ahol inkább kifizetik a 964 ezer Ft rehabilitációs hozzájárulást, mintsem megváltozott munkaképességű személyeket alkalmazzanak. Ugyanis minden 25 fő foglalkoztatott esetében 1 fő megváltozott munkaképességű személyt kellene foglalkoztatni. A foglalkoztatás feltétele az akadálymentesítés kialakítása és mentor általi segítése a speciális helyzetű munkavállalóknak.

Magyarországon még nincs megfelelő társadalmi érzékenység a fogyatékkal élők, a mozgáskorlátozottak, vagy más speciális igényűek helyzetére. A gyakorlati tapasztalatok szerint, még mindig félnek a munkáltatók a különleges igényű emberek foglalkoztatásától. Ha meghallják, hogy mozgáskorlátozottról van szó, akkor finoman elutasító a válasz. Az állásinterjúig sem jutnak el ezek az emberek. Ez is lehet az oka, hogy nagyon alacsony, mindössze 10% mértékű a megváltozott munkaképességű, rehabilitálható személyek foglalkoztatottsága.

Soltész Miklós szociális államtitkár a hónap elején jelentette be, hogy az új Széchenyi terv keretében 10 ezer fő rehabilitációs ellátásban részesülő munkába állítását segítené a kormány. Elgondolkodtató ez a szám, hogy vajon valós foglalkoztatási növekményt jelent-e, vagy csak a „helycserékről” szól a történet? A rehabilitációs foglalkoztatás ugyanis a való életben másként működik a betegek, vagy más érintettek panaszos levelei alapján.

 


Többen panaszolták az új rokkant-törvény 2012.01.01-i hatályba lépése kapcsán, hogy a rehabilitációs ellátásukat elvesztették volna a munkavégzési tilalom miatt, így vagy ők kérték a munkaviszonyuk megszűnését, vagy sokuknak a munkáltatója mondta fel a  munkaviszonyát. Ekkor több ezer rokkant vesztette el az addigi rehabilitációs munkahelyét. Mivel az AB csak a 2012.12.05-i határozatában oldotta fel a munkavégzési tilalmat, így egy évig a „levegőben lógtak” ezek a szerencsétlen emberek.

A betegeknél kint levő kb. 70 ezer darab rehabilitációs kártya tulajdonosa közül 7 ezren tudtak élni a rehabilitációs munkahelyen történő elhelyezkedéssel, vagy visszahelyezkedéssel az ilyen munkahelyükre. A kérdés csupán az, hogy vajon meddig foglalkoztatják majd őket? Gyanítható, hogy a most bejelentett 10 ezer fős foglalkoztatás-bővítés, az csak az eredeti helyzet visszarendeződését valósítaná meg, a rokkant-törvényben szereplő munkavégzési tilalom feloldása után. Az Alkotmánybíróságnak muszáj volt feloldani a munkavégzési tilalmat, mert jogrendszeri alapelv: „Józan ésszel nem mehet szembe a törvénykezés”. Márpedig itt az történt: hogyan is próbálhatta volna ki a rehabilitálhatónak véleményezett személy a munkát, ha maga, a munkavégzés tiltott volt számára?

A rehabilitálható betegek arról is gyakran panaszkodnak, hogy agyon hajszolják őket a munkahelyeken. Mivel a törvény maximum napi 4 órás, vagy heti 20 órás munkaidőt engedélyez számukra, így azt túllépni nem lehetne. Az állásukat féltő betegek névvel és arccal nem mernek nyilatkozni. Azonban, számtalan panaszos levelet kapott a szerkesztőségünk, melyben arról írtak a panaszkodók, hogy a 4 órás foglalkoztatásuk az csak „papíron létezik”. A valóságban 6 és 8 órákat is dolgoztatják őket, sőt, volt, aki extrém példaként 12 órát is megemlített.

Az első évben 100% mértékű a szociális adókedvezmény (a 27% TB), így az is gyakori panasz a megváltozott munkaképességűektől, hogy teljes bizonytalanságban élnek, mert addig alkalmazzák csak őket, amíg a maximális kedvezményt kimerítik utánuk. Helyettük felveszik a következő munkavállalót, így az effajta foglalkoztatásnak mi értelme van? Hiszen a rehabilitálható munkaerő, csak pörög, forog, és cserélődik. Utána a rokkant, akit elbocsájtanak, ugyanúgy munkanélkülivé válik, és a mókuskerék forog vele tovább. A létbizonytalanságot tetézi, ha a munka kipróbálása alatt megszűntették a NRSZH orvos-szakértői felülvizsgálat kapcsán a rehabilitációs pénzellátását a betegnek.

Az ellátórendszerből, ha egyszer a beteg eltávozott, oda visszajutnia szinte lehetetlenség a rokkant-törvény egy másik nagy igazságtalansága miatt. Ugyanis, ha az utolsó 5 éven belül nem rendelkezik 1095 nap biztosítási jogviszonnyal, akkor a törvény szerint semmilyen pénzbeli ellátásra nem válhat jogosulttá, ha 99% mértékű a rokkantsága, akkor sem! A rehabilitálható beteg, ha újra munkanélküli lesz, akkor számára ez már a 22-es csapdájaként folytatódhat, ha semmilyen pénzellátásra nem válik majd jogosulttá.         

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának az ígéretes foglalkoztatási tervei a rokkantakra vonatkozólag, csak a kormánypropaganda szerint annyira szépek.


A valóság viszont hamis illúziókra világít rá. Ebben a foglalkoztatási programban a rokkantak inkább becsapottak, mint támogatottak? Természetesen van, akiknek nagyon is megéri ezeket az embereket foglalkoztatni. Meg is vannak vezetve a betegek még azzal is, hogy mennyire fontos az, hogy rajtuk segítsenek? Akik ezzel igazán jól járnak, azok nem maguk az érintett munkavállalók, hanem azok a munkáltatók, akik őket foglalkoztatják.  A rokkantak foglalkoztatása egy nagy szemfényvesztés.

Van, ahol a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása profi módon és olajozottan megy. Ott, ahol sikeresen pályáznak „dől a lé”. A pénz meg csak pörög, forog, mégpedig úgy, mint a ruletten. A zsetonok pedig maguk a rokkantak, akik közül váltogatnak, cserélgetik őket tetszés szerint, és a haszon szerint. Megéri nekik, ennyi rokkanttal bíbelődni, cserélgetni őket. Megéri a rengeteg kedvezmény miatt, ami több ezer rokkant létszám melletti foglalkoztatásnál már önjáróvá válik. Ugyanis, az első évben 100%, a második évben 90%, és a harmadik évben 80% járulékkedvezmény igénybevételére jogosít, sőt 75%-os bértámogatásra is, ha a cég megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztat.

De olvassunk inkább a sorok között, miből lesz a „csoda”: a rokkantak tehetséggel és szorgalommal betörtek a világpiacra? Ugyanis, nélkülük, nem jöhetett volna létre ez a projekt: „Zoob Kati államosítása”.

 


A miniszterelnök feleségének üzenete szerint: A siker titka a kemény munka - hangsúlyozta Lévai Anikó, hozzátéve - őt lelkesíti, hogy élnek Magyarországon olyan emberek, akik ezt a filozófiát vallják. (Kemény munka rokkantaknak)? Bővebben: Lévai Anikó és Zoob Kati egy új divatmárka születésénél >

 

 „Magyarország jobban teljesít”:

Azok a cégek, mint az „Attitude” Kézműves Nonprofit Kft., vagy a „Főkefe” Nonprofit Kft., stb., akik nagy létszámú megváltozott munkaképességű személyt alkalmaznak, azokhoz „dől a lé”. Olcsó munkaerő, hatalmas állami támogatás, extra profit?

A Főkefe Kft.-nél dolgozik a legtöbb megváltozott munkaképességű személy (3500 fő). A sorban a második legnagyobb (3200 fő) rokkantakat foglalkoztató cég pedig a Kézműves Nonprofit Kft.

Az, hogy a rokkant ma kap munkát, de majd 1-3 éven belül búcsút intenek neki, amikorra már elvesztette a munkába történő visszailleszkedés miatt a rehabilitációs pénzellátását, az sem számít. Az sem számít, a törvény nem rendelkezett arról sem, hogy mi lesz ezekkel az emberekkel, akiktől elbúcsúzik az ellátórendszer, és közben a felvázolt rokkant-foglalkoztatás buktatói miatt elveszítik majd az állásukat. A rehabilitációs foglalkoztatás maximum 3 éves időtartama után, a nyílt munkaerő piaci (tranzit foglalkoztatási) lehetőség adott-e vajon a beteg és megváltozott  munkaképességű emberek számára, amikor a makkegészséges munkaerő közül is válogathatnak, miért pont a beteget alkalmaznák?

Kaptunk az EU-tól közel 30 milliárd forint pénzforrást, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási felzárkóztatáshoz. Azonban már most világos, hogy ettől még nem fog hatékonyan működni a rendszer, a rehabilitált százezrek visszailleszkedése a munka világába. Ez csak az őket foglalkoztató cégeknek hozza el az álmot, és azt, hogyan lehet beteg emberekkel extraprofitra szert tenni? Nem más a rokkantak foglalkoztatási programja sem, mint egy jól kigondolt rokkant-mutyi, amiben a megváltozott munkaképességű kiszolgáltatott betegek sorsa számít talán a legkevésbé. Őket továbbra is az út szélén hagyták! Az árokparton, csak a mutyik száma szaporodik gomba módra, nem pedig a stabil munkahelyek száma! „Magyarország egyre jobban teljesít” a mutyik számát illetően! És abban is világelsők vagyunk, hogyan kell felnőtt embereket tök hülyének nézni!


AdamRos

Utoljára frissítve: 2013-07-18 12:04:41

További híreink
Vörös Hegedűsök
A lyoni Les Violons Rouges vendégszerepel Maglódon.
2018-07-18 02:56:39, Hírek, Aktuális Bővebben
Izraelbe utazik Orbán, miután antiszemitának tartott médiavezetőt nevezett ki
Orbán Viktor miniszterelnök szerda délután hivatalos látogatásra Izraelbe utazik, ahol Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel és Reuven Rivlinnel, Izrael Állam elnökével is...
2018-07-17 11:11:38, Hírek, Aktuális Bővebben
Pussy Riot: Ismét börtönben az anarchista orosz művészcsapat
Egyformán 15 napos börtönbüntetést kapott az a négy személy, aki megzavarta a labdarúgó-világbajnokság vasárnapi, francia-horvát döntőjét Moszkvában. A bíróság emellett a...
2018-07-17 11:11:37, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Labdarúgó Világbajnokság: Szaúd-Arábia-Egyiptom 2-1
Bővebben >>