Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Orsolya napja van.
Egy friss felmérés szerint reális esély van az ellenzéki győzelemre 2022-ben
2020-09-20 21:47:27
Egy friss felmérés szerint reális esély van az ellenzéki győzelemre 2022-ben

Egy friss felmérés szerint reális esély van az ellenzéki győzelemre 2022-ben

A felmérés a Závecz Research augusztusi, személyes megkérdezéssel készült közvélemény-kutatása alapján készült, amiből egyértelműen kitűnik, hogy az ellenzéki szavazók egyértelműen a közös lista mellett látják a győzelem lehetőségét. 87 százalékuk úgy gondolja, hogy mind a 106 egyéni választókerületben közös ellenzéki jelöltet kell állítani, 83 százalék szerint egyetlen lista van.

 

A kutatás eredményeként az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd tábora lényegében teljes egészében felsorakozik a közös lista mögé, míg a Jobbikosok és a Momentumosok körében némi lemorzsolódás jelentkezik: előbbiek 7, utóbbiak 10 százaléka nem támogatja, hogy csak egy listája legyen az ellenzéknek. Talán meglepő hír, hogy még a FIDESZ-KDNP híveinek 13 százaléka is helyesli az egylistás szavazást.

 

A felmérés eredményének megalapozottságát s a prognosztizált siker lehetőségét egyértelműen alátámasztja a kormánypárti Nézőpont Intézet aggodalma, miszerint az ellenzéki szavazóknak a széles koalíció miatti lemorzsolódása jelentene csak relatív előnyt a Fidesznek sőt, egyenesen a többpártrendszert féltik a közös listán megjelenő erőtől.

 

A SZDI augusztusi kutatása azt igazolja, hogy ha csak a Fidesz-KDNP listája és az ellenzéki pártok egy közös listája közül lehetne választani, akkor nagyon szoros verseny alakulna ki: a kormánypárt támogatóinak aránya 39, az ellenzéké 37 százalék lehetne.

 

A 2022-es országgyűlési választások esélyeit kutatva több mint bíztató esélyeket fogalmaz meg a felmérés. Ennek eredménye alapján még a külhoni szavazatok aránya sem támogathatná meg a kormánypárt fennmaradást, amihez semmi más nem szükséges, mint az ellenzéki többség megszerzésére, ami közel sem irreális elképzelés. Ehhez természetesen az ellenzéknek nem elegendő néhány tized százalékkal nyerni figyelembe véve azt a tényt,  a Fidesznek az aktív külhoni szavazók körében 95 százalékos támogatottsága van, valamint a választási rendszer manipulációs lehetősége miatt. Viszont egy közös ellenzéki listának reális esélye lenne 2,3-2,8 százalékkal feltornáznia az eddigi hátrányát, ami egyértelműen a kormánypárt végét jelentené.

 

Hasonló, tehát az egységes ellenzéki indulás nyerési esélyét mutatja – az a számításuk is, amelyben a 106 egyéni választókerület 2018-as eredményeit vizsgálták, az ellenzéki oldal és a Fidesz–KDNP egyéni eredményeinek összevetésével.

 

43 olyan egyéni választókerület van, amelyben – közös jelölt esetén – komoly esélye van az ellenzéknek a mandátum megszerzésére. További 26 olyan egyéni választókerület van, amelyben az ellenzéki pártok közös, kemény munkával győzhetnek, ledolgozhatják a legfeljebb 5 százalékos hátrányukat. 9 választókerületben 5 százaléknál kisebb az ellenzéki előny, míg 17 esetében legfeljebb 5 százalékos Fidesz–KDNP előny mutatható ki.

 

A kutatási adatokra támaszkodva az SZDI egyértelműen kijelenti, hogy van realitása annak, hogy az ellenzéki összefogás kemény és szisztematikus munkával, 58-59 egyéni mandátumot szerezzen. És bár a több egyéni győzelem értelemszerűen csökkenti az egy ellenzéki lista által szerezhető listás mandátumok számát, az abszolút többség elérése és a NER bukása ismét realitássá vált sőt, ennél tovább is lépnek..

 

Álláspontjuk szerint ugyanis a kormánypártok és a miniszterelnök „hisztérikus” lépései is azt igazolják, hogy a „kormányzati agytrösztök” is hasonló eredményre jutottak, bár ezt természetesen közel sem transzparensen kezelik. Az SZDI felmérése azt igazolja, hogs az ellenzéki szavazók megértették a NER leváltásának lehetséges módját, amit a 2019-es önkormányzati választás eredménye is bizonyít. Most az ellenzéki pártok vezetőin a sor, hogy ennek szervezeti feltételét megteremtsék.

 

(forrás: hirklikk.hu)

További híreink
Pálinkás József már a miniszterelnök-jelöltséget is vállalná
Pálinkás József akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, az első Orbán-kormány oktatási minisztere új pártot indított Új Világ Néppárt néven.
2020-10-17 17:53:31, Hírek, Aktuális3 Bővebben
A színháztermüket elzárták, a netet végleg lekapcsolták az ellenálló SZFE hallgatói elől
Nem kapcsolták vissza az internetet a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületében, mostanra pedig már a hálózati kábelt is leszerelték a portán, így vezetékes ...
2020-10-15 19:15:26, Hírek, Aktuális3 Bővebben
A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársa lőtte fejbe magát a Zugligeti úton
Szerdán nem sokkal 12 óra után öngyilkos lett egy rendőr a XII. kerületben a saját szolgálati autójában – erősítette meg tegnap az Indexnek az ORFK.
2020-10-15 19:15:24, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Október elsején az ellenzéki pártok elnökei megtartották második találkozójukat. A pártok vezetői megerősített...
Bővebben >>