Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gedeon napja van.
Egy hatvan éves rokkant férfi kálváriája
2013-08-20 18:31:52
Egy hatvan éves rokkant férfi kálváriája

Egy hatvan éves rokkant férfi kálváriája

Újabb megdöbbentő olvasói levél érkezett szerkesztőségünkbe, melyet halogatás nélkül közzé is teszünk. Mindenki elcsodálkozhat azon, milyen is a gondoskodó állam.

 

„Tisztelt Hírhatár Szerkesztősége!

 

Súlyos beteg édesapám helyett írom le azt a méltatlan emberi sorsot, amibe őt a rokkantsága okán kényszerítették bele a törvények, és az azt végrehajtó hatóságok:

 

A 60 éves édesapám egy északkelet-magyarországi nagyvárosban él. Tíz éven át a felülvizsgálatok alkalmával, mindig rokkantsági nyugdíjasnak minősítették. Pontosan 41 év szolgálati időt igazoltak vissza számára, amiből, több mint 33 évet ténylegesen munkában töltött, amikor az elmúlt években elvették a rokkantsági nyugdíját. Helyette rehabilitációs járadékot kapott 2013 áprilisáig, legutóbb 124 ezer forint/hó összeget. Azóta viszont egyetlen fillért sem kap. Az új rokkant-törvény az ilyen betegekről, akik a régi típusú rehabilitációs járadékot kapták, elfelejtett rendelkezni.

 

Ők 2012. január elején még 25 ezren voltak, de 2012. decemberben már csak 13 ezer fő kapta ezt az ellátást. Ennek az évnek a végére meg már szinte kifut ez az ellátási forma. Ennek a régi típusú rehabilitációs járadéknak az összege humánus volt, mert a felbruttósított rokkantsági nyugdíjnak megfelelő összegből járulékot vontak, és szolgálati időnek számított. Akinek ez a típusú ellátása lejár, az viszont anyagilag rendkívül rosszul jár, mert akár rehabilitációs, akár rokkantsági ellátást kap helyette, azok fix összegű segélyes ellátások, és csak töredékei a régebbi pénzellátásoknak.    

 

Édesapám négy szívinfarktus után, ezek következtében, komoly szívműtéten esett át. Sok gyógyszert kell szednie. Állapota mégis egyre rosszabbodik. Tavaly már egy stroke-on is átesett. Tetézi a bajokat, hogy 2013 szeptember hónapjára katéterezésre előjegyzett betegként szerepel a várólistán. Diagnosztizált érszűkülettel annyira megromlott az állapota, hogy a rossz keringés miatt gyakran fullad. Rendkívül elesett állapotban van, időnként, még 100 méter távolság megtétele is örökkévalóságnak tűnik számára. A szélsőséges időjárás-változás következménye, hogy nagy mellkasi nyomást érez, és egyre gyakrabban párosul ez nála halálfélelemmel is.

 

Mivel tudtuk, hogy a rehabilitációs járadék folyósításának ideje 2013. áprilisban lejárt, így még 2013. január hónapban írásban jeleztük a hivatal felé, hogy rokkantsági ellátást szeretne kapni édesapám a rendkívül romló állapota miatt. A lakóhely szerinti illetékes kormányhivatal arról értesített minket 2012. március 12-én kelt levelében, hogy a felülvizsgálat várható időpontját 2013. július-augusztus hóra ütemezte be.

 

Július végén édesapám felkereste a hivatalt, ahol azt a tájékoztatást kapta, hogy nem tudják tartani a határidőt. A felszaporodott ügyhátralék miatt hatalmas torlódás van, így csak október-november hónapra van újabb, de bizonytalan ígérvény a felülvizsgálatának az elvégzésére. A hivatal elmondása alapján talán ezren is várakoznak.

 

Ezt a problémát tetézi, hogy az EMMI Lakossági és Tájékoztatási Osztály közölte, hogy sajnálják, de ők nem tudnak nekünk segíteni.

 

Miután 2013. április óta egyetlen fillér ellátást sem kap édesapám, így hitelt kellett felvenni ahhoz, hogy a beígért augusztusi felülvizsgálatig kihúzza valahogyan az időt pénzellátás nélkül. A hitel azonban mára már elfogyott, amit a bank követel vissza.

 

Édesapámnak viszont még a felülvizsgálati időpontját sem tűzték napirendre. Mikor lesz mindebből pénzellátás? Így, nemcsak a rendkívül súlyos egészségkárosodása okán, hanem a pénztelenség miatt is, veszélybe került az élete. Mivel a rehabilitációs járadék lejárta után nincs újabb érvényes felülvizsgálati dokumentációja az egészségkárosodás mértékéről, így a TAJ kártya sem jár automatikusan számára, mint súlyos betegnek. Amennyiben nincs pénzellátása, így veszélybe kerül az élete is. Esélye sem marad a túlélésre pénz nélkül.

 

„Apu annyira beteg, hogy minden nap egy ajándék, amíg életben találjuk őt”- írja a panaszos levélíró. Eközben a hivatalok meg csak vállrándítással elintézve tologatják az aktákat, véleménye szerint kizárólag időhúzásra játszva. De vajon meddig bírja még ki élve az ellátatlanságra ítélt beteg? Mi ez, ha nem nyílt eutanázia? Mi mindent lehet még a betegekkel lenyeletni? Gyógyszert, azt biztosan nem, maximum a keserű pirulát.

 

AdamRos

Utoljára frissítve: 2013-08-21 13:28:44

További híreink
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Aktuális Bővebben
Egy ajándék, ami többet mond ezer szónál!
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mikor és milyen alkalomra kaptuk. Egy szép gyűrű vagy nyaklánc...
2024-03-25 16:46:20, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években ...
Bővebben >>