Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Emma napja van.
Egy kastély árából az ország összes műtője légkondicionált lehetne
2015-08-18 18:01:22
Egy kastély árából az ország összes műtője légkondicionált lehetne

Egy kastély árából az ország összes műtője légkondicionált lehetne

Schmuck Erzsébet kifejti, hogy elfogadhatatlan az MNB több milliárd forintos költekezése olyan dolgokra, amelyekre nincs törvényi felhatalmazása. Továbbá kiemeli azt is, hogy a témában korábban feltett kérdéseire  kapott válaszok elfogadhatatlanok, illetve megerősítik azt a feltételezést, miszerint az ország legfontosabb bankjának vezetője felelőtlenül, törvényi felhatalmazás nélkül bánik a közvagyonnal.

 

A képviselőnő arra is felhívja a figyelmet, hogy az MNB függetlensége nem azt jelenti, hogy bármit megtehet, hanem csak azt, hogy a törvényben meghatározott feladataival kapcsolatban nem fogadhat el utasítást a kormánytól, az EU tagállamainak kormányaitól, politikai párttoktól vagy bármilyen más szervezetektől. Tehát a Matolcsy György elnök által oly gyakran hangoztatott függetlenség nem azt a kitételt szolgálja, hogy a rendelkezésre álló forrásokat bármilyen cél érdekében felhasználhassa, azokból vásárlásokat eszközöljön. 

 

Továbbá még kevésbé lehet a függetlenségre hivatkozni, amikor Matolcsy György döntése alapján az MNB a közpénzeket ellenőrizhetetlen és számon kérhetetlen módon önkényesen kiválasztott célokra fordítja. Schmuck Erzsébet, pártja véleményét kifejtve leszögezi, hogy nem az MNB alaptevékenységét kritizálja, hanem az olyan cselekedeteket, amelyek az országban élők érdekei szempontjából nem feltétlenül elsődlegesek. Ilyennek tartja az MNB Értéktár néven elhíresült műkincsvásárlásait, a nagy értékű ingatlanvásárlásait vagy a geopolitikai kutatások és különféle képzések finanszírozását, miközben az egyetemek jelentős forráshiánnyal küzdenek. 

 

Elfogadhatatlan pénzszórásnak tekinti az MNB törvényi felhatalmazás nélkül folytatott költekezéseit, különösen egy olyan helyzetben, amikor a közszolgáltatások folyamatosan romlanak. Továbbá világossá teszi, hogy az MNB által kezelt pénz az adózók, az állampolgárok pénze, nem véletlenül háborodik fel a lakosság az ilyen hírek hallatán. Egy példát is hoz erre. Csak a Mátyás király úti kastély megvásárlásának árából az ország összes orvosi műtőjébe fel lehetett volna szerelni a légkondicionáló-berendezést.

 

Az LMP-s politikus végül felszólítja a jegybank elnökét, hogy az Országgyűlés felé tartozik felelősséggel:

„Az Ön kötelessége, hogy ellenőrizhető módon vezesse a jegybankot, és felelősséget vállaljon az állampolgárokat képviselő intézmény, az Országgyűlés felé. Ha ez alól a továbbiakban is igyekszik kibújni, akkor ezzel csak azt bizonyítja, hogy alkalmatlan az Önre bízott intézmény vezetésére és azoknak a feladatoknak az ellátása is veszélyben van, amelyeket pedig a törvény kifejezetten előír az MNB számára.”

 

Kertész Z István

 

 

 

 

További híreink
Neked milyen álmaid irodája?
Rengeteg olyan munkakör van, amelyet különböző méretű irodahelyiségekben kell végezni. Rutintalan irodista azt hihetné, hogy teljesen mindegy minden, a lényeg, hogy leg...
2024-04-17 10:50:40, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
Bővebben >>