Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Emma napja van.
Egy lakás árát adnák cserébe az Orczy-kert kivágott fáiért
2016-04-26 19:10:31
Egy lakás árát adnák cserébe az Orczy-kert kivágott fáiért

Egy lakás árát adnák cserébe az Orczy-kert kivágott fáiért

A dokumentum azt is elismeri, hogy nem pótolható teljesen a kivágott fák „zöldereje” ezért még plusz 30 milliót adna a beruházó állam a helyi önkormányzatnak - egy lakás árát.


Erős Gábor a VIII. kerületi önkormányzat Párbeszéd Magyarországért (PM) képviselője hosszas utánajárás után végre megkapta a kerülettől az Orczy-kert fáinak kivágásáról szóló határozatot. Eddig csak a hirdetmény volt nyilvános, a részletek nem. A kikért dokumentumban is vannak homályos részletek, de több dolog világosan kiolvasható belőle.

 

–Két kategóriára oszlik a kivágásra ítélt fák listája: 84 olyan van, amit "egészéségi, esztétikai (!) állapotuk vagy környezetre való veszélyességük" miatt vágnának ki. Tehát akár "esztétikai" okokból is kidönthetnek egy fát! Igaz, a következetlenül megszövegezett határozat egy másik pontján már csak az "életet, egészséget, vagyonbiztonságot" fenyegető voltukra történik utalás.

 

 

A másik kategóriában 62 fa szerepel, amely közvetlenül a tervezett új épület elhelyezése miatt került a halállistára.

 

Sajnos térképet/helyszínrajzot nem mellékeltek a határozathoz. Így nem is lehet beazonosítani az egyes fákat, nem lehet megállapítani, hogy tényleg betegek-e azok, amelyeket betegnek mondanak. És a fákon fészkelő madarakról, a többi állatfajról, sőt az itt élő védett denevérekről sem esik szó. A fapótlás részben természetben, ami azt jelenti, hogy 192 darab kis csenevész facsemetét kell elképzelnünk, részben pénzbeli kiváltással történne. Utóbbi 30 millió forintnyi, ennyi egy jobb átlag lakás ára. De ez sem a lakosságé lenne, hanem az önkormányzat kapná meg.  Azt azonban a határozat is elismeri, hogy a szóban forgó tárgyi ingatlan – műemlék. Szerintem itt az idő, hogy a környékbeliekkel, civilekkel, szakemberekkel, sőt az ide épülő egyetem hallgatóival közösen újratervezzük a beruházást. Utóbbiaknak külön levelet is írtam. Nem szabad megengedni, hogy sérüljön az egészséges környezethez való jogunk és tarra vágják a város egy régi, patinás parkját, az Orczy kertet! – áll Erőss Gábor közleményében.

 

Kertész Z István

 

 

További híreink
Neked milyen álmaid irodája?
Rengeteg olyan munkakör van, amelyet különböző méretű irodahelyiségekben kell végezni. Rutintalan irodista azt hihetné, hogy teljesen mindegy minden, a lényeg, hogy leg...
2024-04-17 10:50:40, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek m...
Bővebben >>