Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Emma napja van.
Egy rasszista mocskolódás margójára
2015-12-12 15:30:51
Egy rasszista mocskolódás margójára

Egy rasszista mocskolódás margójára

A – többek között a lakájportál 888.hu oldalán is harsogó - szövegből megtudhattuk, hogy „A Pest megyei kisvárosban működő CBA Prima üzlet az adventi időszak kezdetén karácsonyi díszbe öltözött, más ugyanilyen profilú kereskedelmi egységekhez hasonlóan. A hírügynökség értesülései szerint azonban e héten az egyik új, arab tulajdonos váratlanul úgy döntött, hogy - különösebb indoklás nélkül - leszedet minden dekorációt, ami az ünnepre utal.”

 

A poszttal egyidőben persze megjelentek a kommentek is, imígyen: „Most boldogok a liberális beköltöztetők! Végre támad az arab hit!”. Aztán egy másik: „Bojkott a megfelelő válasz, azt még a muszlim is megérti!”. Reggelre felforrósodtak a Facebook és nem Facebook vonalaim: „Igaz a hír? Mi van ott nálatok?” „Megosztottam volna, de gondoltam előtte megkérdezlek.” Mit válaszolhattam volna, megpróbálok utánajárni. Elmentem délelőtt a CBA-ba.

 

A kocsimból kiszállva, még a parkolóban utolért egy ismerősöm és megszólított: „Hallotta a hírt? Betiltották a CBA-ban a karácsonyt. A faluban az a hír járja, hogy már disznóhúst sem lehet majd kapni. Az arab tulajdonos megtiltotta.” A bejárat felet nagy transzparens fogad: „Halvásár”. A jobb oldala karácsonyi díszítéssel, a bal oldala szilveszteri. A boltba belépve, valóban úgy láttam, hogy nincsenek tipikus karácsonyi díszítések. Téli képek lógnak a plafonról, sok fenyőfa is, de nem tipikusan karácsonyi díszítés. Viszont disznóhús az van rengeteg. Tele a pult. Gondoltam csinálok pár fotót, felteszem a Facebookra, lehet kapni disznóhúst a zsámbéki CBA-ban.

 

Kifelé tartva a boltból, két biztonsági őr lohol utánam. „Uram, uram, álljon meg!” Megállok. „Ön engedély nélkül fényképezett, az üzletvezetőhöz kell kísérjük.” Jó lesz, gondoltam, és követtem az őröket, legalább lesz alkalmam megkérdezni, mi történt valójában, mire utasította őket a tulajdonos? Az üvegfalú irodába kísértek, amely előtt többen díszítettek egy karácsonyfát. Az üzletvezetőnő könnyeivel küszködött, vörösre sírt szemekkel. Nem szólt semmit, úgy láttam nemigen tud a könnyeitől a szavakkal megbirkózni. Így hát én szólítottam meg őt inkább:

- Tán csak nem a Facebook miatt sír?

- De igen. Válaszolják helyette a fát díszítő lányok.

- Miért vették le a karácsonyi díszítést? Kérdeztem.

- Jobbat, szebbet akartunk, de most visszatesszük a régit - mondták.

- Nem az arab tulajdonos vetette le?

- Á dehogy! Mondták a lányok. Az emberek összevissza beszélnek, és mindent eltúloznak.

- Nincs is arab tulajdonosunk, mondja most már a még mindig a könnyeivel küszködő üzletvezető. Az az ember egy alkalmazott, kereskedelmi vezető.

- Nem ő utasította Önöket?

- Nem – mondja – semmi köze ehhez.

- Van kifogásuk az ellen, hogy én ezt megírjam a Facebookon?

- Nincs, mondták a lányok. Köszönjük.

Egy szó sem esett az engedély nélküli fényképezésről. Budapest felé menet, megálltam a pátyi CBA Príma üzletben, milyen ott a díszítés? A dizájn azonos a zsámbékival. A plafonról lógó téli képek azonosak. Nincs karácsonyfa, nincsen más karácsonyra utaló díszítés. Még annyi sincsen, mint Zsámbékon, ahol a dolgozók nyilván a saját ötletükre díszítgették a saját üzletüket.

 

Egész nap hatása alatt voltam a reggeli CBA-s élményemnek. Hogy mit érzett az üzletvezetőnő, és mit éreztek a dolgozók, azt láttam és tapasztaltam. De vajon mit érezhet az arab kereskedelmi vezető, akit a Napi Migráns nevű internetszemét bemocskolt, majd a neki hitelt adó rasszisták ezrével terjesztenek, a mocskos kommentjeikkel együtt. Hogyan és miért lehet egy ember ilyen igaztalanul ilyesmivel megvádolni? Ki ezért a felelős?

 

Aztán eszembe jutott a Párizsban élő magyar pszichológus, aki arról beszélt egy televíziós interjúban, hogy nem volt véletlen a párizsi merénylet, ahogy az sem, hogy a főleg francia ajkú Brüsszel a terrorizmus egyik központja. Szerinte ugyanis a franciák rasszisták, ők közösítik ki az arabokat, ettől lesznek a kolóniák, és ettől van, hogy a második és harmadik generáció is lehet lelkileg „sérült”, fogékony a terrorizmusra. Akit sok rasszista, kiközösítő élmény ér, abból válhat terrorista, mondja a párizsi magyar pszichológus. Készüljünk tehát fel a legrosszabbra. A magyar rasszisták most tenyésztik ki a második, harmadik generációs, magyar terroristákat.

 

Este hazaérve, ismét ellátogattam a CBA-hoz. Az üzlet karácsonyi díszben úszott, az előtérben ott állt az üzlet kis karácsonyfája. A szeretet ünnepe közeledik.

 

T. E.

 

 

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándék...
Bővebben >>