Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Márk napja van.
Egykor kommunista- és szovjetellenes volt Orbán is
2015-01-20 18:49:54
Egykor kommunista- és szovjetellenes volt Orbán is

Egykor kommunista- és szovjetellenes volt Orbán is


Orbán egy idje a leghangosabb közép-európai szövetségese Oroszországnak


Putyin megosztja az Európai Uniót? címmel jelent meg Paul Lendvai kommentárja a Der Standard című osztrák liberális napilap keddi számában. A szerző szerint az egykor kommunista- és szovjetellenesnek lázadónak számító Orbán Viktor, akinek ma kétharmados többsége van a parlamentben, egy idő óta a leghangosabb közép-európai szövetségese Oroszországnak.

 

Lendvai úgy látja, hogy Orbán Viktor számára Putyin Oroszországa olyan sztár, amely fittyet hány a nyugat-európai dogmákra és ideológiákra, hasonlóképpen Kínához és Törökországhoz. A magyar miniszterelnök ugyanolyan élesen bírálja az uniós szankciókat és az amerikai külpolitikát, amelyek visszafelé sülhetnek el, amely hidegháborúba taszíthatja Magyarországot az oroszokkal - írja Lendvai és megjegyzi: a szankciós politikát vezető csehországi és szlovákiai államférfiak is helytelenítik. Az oroszok polgárok számára fontosabb, hogy az Oroszország nagyhatalom legyen, mint az, hogy saját maguk jól éljen. Az elmúlt időszak külpolitikájában Putyin abban kaszál nagyot, hogy Ukrajna ügyében megossza az Európai Uniót.


Grafika: fungie.hu



Orbán Viktor fennhéjázó trónörökösei – Az ősfideszesek, és az urizáló fiatal törtetők


A Die Welt című konzervatív német lap a Fidesz vezetői közti viszonyról közölt elemzést egy nem régi számában. Boris Kálnoky Trónörökösök harca a hatalomért Magyarországon című írásának bevezetőjében kiemelte, hogy "diszharmónia" alakult ki a kormányzó pártban, "az ősfideszeseknek elegük van a fiatal törtetőkből". A szerző ismertette egyebek közt Pokorni Zoltán Fidesz-alelnöknek az "urizálást" elutasító megszólalását, Lázár János erre tett megjegyzését, valamint Kövér László reagálását a Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentésére, amellyel kapcsolatban úgy vélte, hogy a házelnök "nem is nyilatkozhatott volna leereszkedőbben és megsemmisítőbben a trónörökösről." 

 

Boris Kálnoky hozzátette, hogy a nyilvánosságban kibontakozott vita a Fidesz önazonossága, identitása körül zajló "láthatatlan küzdelem" jele. Kiemelte, hogy "számos őskonzervatív valóban torkig van" Lázár Jánossal, Szijjártó Péter külügyminiszterrel, Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkárral, "bizonyos mértékig" Rogán Antal frakcióvezetővel és "mindenekelőtt" Habony Árpáddal, akik szerintük "gyakran arrogánsan fellépő törtetők", és esetenként már "külső megjelenésükkel is irritálják a derék öreg veteránok gárdáját".

 

Úgy vélte, a Fidesznek, amely egykor azért lépett fel, hogy megvédje a polgárokat az "újgazdag politikusok" túlkapásaitól, kilengéseitől, "aggódnia kell az identitása miatt", mert az olyan politikusok, mint Lázár és barátai hozzájárulnak ennek az arculatnak a sérüléséhez. Hozzátette, hogy a népszerűségi mutatók romlása miatt "belső ellenállás" keletkezik a pártban, s ez a konfliktus "az urizáló fiatal trónörökösök és a tapasztalt úriemberek küzdelme". A cikk egy rövidebb változata Orbán Viktor fennhéjázó trónörökösei címmel jelent meg a Die Welt online kiadásában.

 

-mezei-

Utoljára frissítve: 2015-01-20 18:37:27

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szó...
Bővebben >>